Kesa ja loma, kiireettömyys ja helppous – tätä on odotettu. Nyt on aikaa istua aamiaispöydässä ja lukea päivän lehdet kaikessa rauhassa. Mikäpä tähän paremmin sopisi kuin oikein tuhti englantilainen aamupala? Sillä pärjääkin pitkälle iltapäivään!

”Full English Breakfast” on varmasti tuttu kaikille Britanniassa matkailleille. Kliseisesti sitä kutsutaan myös ainoaksi kunnolliseksi brittiruokalajiksi, jota kannattaisi syödä kolme kertaa päivässä pysyäkseen ravittuna saarivaltakunnassa. No, tuon ajatuksen voi jättää omaan arvoonsa, itse olen ainakin syönyt todella maittavia aterioita Englannissa.

Mutta aamiaseen vielä: se koostuu aika rankoista aineksista – ainakin esimerkiksi jonkin Pohjois-Karjala-projektin kaltaisen terveyshankkeen näkökulmasta 🙂 .

Yhteen annokseen kuuluu esimerkiksi:

  • 2 kpl makkaraa (mielellään jotakin mausteista laatua, meillä oli Helsinki Braatwurstia)
  • 2-3 siivua pekonia (meillä oli HK:n Gourmet-pekonia, nam)
  • 1-2 puolikasta uunissa kypsennettyä tomaattia
  • 1-2 kpl paistettua kananmunaa
  • 1 viipale paahtoleipää
  • noin 1 dl valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
  • 2 kpl paahdettua Portobello-herkkusientä (jätimme pois)
  • 1 paksuhko viipale veripalttua tms (jätimme pois)

Ja näiden lisäksi tietysti ”a nice cup of tea” ja mielellään lasillinen tuorepuristettua appelsiinimehua.

Kaikki muut osaset aamiaisesta valmistuvat siis liedellä paistaen, paitsi valkoiset pavut tomaattikastikkeessa ja uunissa kypsennetyt tomaatit. Jäkimmäisiin ei ole sen kummempaa ohjetta kuin että halkaistut tomaatit laitetaan uunivuokaan, päälle lirutetaan vähän rypsiöljyä ja jauhetaan mustapippuria. Muutama suolahiutale vielä ja uuniin noin 200 C lämpöön suunnilleen vartiksi.

Itse valmistettu ”baked beans” ei olisi tullut mieleeni ilman mainioita tanskalaisveljeksiä James ja Adam Pricea. Parivaljakko oli viimeisimmässä sarjakokonaisuudessaan (klik) suunnannut Britanniaan.

Meidän huushollissamme valkoiset pavut tomaattikastikeessa ovat varsin usein käytettyjä, etenkin texmex-virityksissä. Nappasin siis Pricen veijareilta reseptin ja lähdin kokeilemaan. Annos on ”aika” iso eli Rouva Suurkeittiöemäntä oli taas liikeellä.

Itse asiassa haastavinta koko ohjeessa oli valkoisten papujen löytäminen. Ne eivät ole ihan markettikamaa eli piti suunnata Citymarkettiin, josta papuja löytyi Urtekram-tuotemerkillä. Ostin heti kaksi pussillista – nuohan nyt säilyvät maailman tappiin.

Ennen kuin papuja pääsee kypsentämään, on ne esikäsiteltävä:

Valkopapujen käsitteleminen

Laita pavut suureen kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä. Jätä pavut likoamaan yön yli tai vähintään kymmeneksi tunniksi.

Kaada liotusvesi pois, älä käytä sitä keittämiseen. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä. Poista tässä vaiheessa mahdolliset roskat ja vioittuneet pavut.

Keitä papuja runsaassa vedessä noin tunnin ajan. Tarkkaile veden määrää kattilassa ja lisää sitä tarvittaessa. Pavut ovat kypsiä, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä.

Lisää suolaa keitinveteen vasta lopuksi, kun pavut ovat lähes kypsiä. Pavut kannattaa keittää ilman suolaa, sillä suola hidastaa papujen kypsymistä.

Baked Beans Pricen veljesten tapaan

400 g valkoisia papuja
liottamiseen: vettä
keittämiseen: vettä, suolaa

tomaattikastikkeeseen:
1-2 kpl sipulia
1 kpl porkkana
1 kpl varsisellerin varsi
2 kynttä hienonnettua valkosipulia
2-3 rkl rypsiöljyä
2-3 rkl tomaatipyreetä
suolaa ja pippuria
1 purkki kuorittuja tomaatteja (400 g)
noin 2 dl vettä
2-3 rkl fariinisokeria
Worcestershire-kastiketta maun mukaan
Tabascoa maun mukaan
Sherry-viinietikkaa maun mukaan

Kuori ja kuutioi sipuli, valkosipuli ja porkkana, kuutioi varsiselleri. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli, porkkana, varsiselleri ja valkosipuli. Kuumenna seosta, kunnes se sipulit ovat kuullottuneet.  Lisää tomaattipyree, paahda sitä hetki. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.Lisää kuoritut, hienonnetut tomaatit, huuhtele purkki vedellä ja kaada kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos muhentuu.

Soseuta sauvasekoittimella. Mausta fariinisokerilla, Worcestershire-kastikkeella, Tabascolla, sherry-viinietikalla ja tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla. Lisää liotetut pavut. Kiehauta ja tarkista, että nestettä on tarpeeksi. Laita kansi päälle ja anna papujen kiehua noin 1 tunti. Jos kastike näyttää liian ohuelta, poista kansi, jotta osa kosteudesta voi haihtua. Säädä maustetta. Pavut maistuvat parhailta jäähdytettynä yön yli ja kuumennettaessa, mutta ne voidaan myös syödä heti.

Englantilainen aamupala ilman haudutettua teetä ei ole oikein mistään kotoisin. Ja tietenkin pitää olla paahtoleipää ja mielellään aprikoosimarmeladia! Paahtoleivän tekeminen ei ole temppu eikä mikään:

Vehnävuokaleipä
(2 kpl)

5 dl kylmää vettä
25 g hiivaa
5 dl vehnäjauhoja
2 – 3 tl suolaa
100 g sulatettua voita tai 1 dl öljyä
9 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva veteen ja lisää 5 dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi.  Peitä kulho leivinliinalla ja anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.

Kaada juuri yleiskoneen taikinakulhoon ja lisää suola, sulatettu voi tai ruokaöljy ja 9 dl vehnäjauhoja kerralla. Alusta kimmoisaksi ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.

Voitele sillä välin kaksi leipävuokaa voilla. Leikkaa leivinpapeista leipävuokien pohjan kokoiset suikaleet, ja paina ne vuokiin.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivintasolle. Nujerra taikina huolellisesti, jaa kahteen osaan ja leivo pitkänomaisiksi leiviksi. Pane leivät leipävuokiin ja kohota noin 20 minuuttia.

Paista 200 C uunissa 20–30 minuuttia. Jos haluat leipään rapean kuoren, pane uunin pohjalle laakea astia ja kaada siihen kuumaa vettä.

Kumoa kypsät leivät leivinritilälle ja anna jäähtyä.

Ihanat hellepäivät ovat seuranneet toistaan ja olemme pikkuhiljaa saaneet pihankin kesäkuntoon. Orvokit ovat tänä vuonna kukkineet uhkeasti. Tosin on tunnustettava, että tuhosimme puolet niistä hieman liian avokätisellä kanankakkalannoituksella. Vahinkoja sattuu!

Tätä kevättä ei kyllä tule ikävä. Selasin vanhoja juttuja somesta ja en voi kuin ihmetellä, että miten saatoin joulukuun lopussa toivoa ”parempaa vuotta 2021”. Vuosi 2020 oli nyt ajateltuna aika huikea. Mutta turha jäädä märehtimään menneitä. ”Kaikki päättyy aikanaan”, kuten jotkut viisaat ovat sanoneet.

Ihania kesäkuun päiviä ihan kaikille! Raadelma vaikenee ja siirtyy auringosta nauttimiseen. Instasta voi löytyä pikapäivityksiä, jos kiinnostelee: