Eilen vietettiin ”virallisia” glögikauden avajaisia Suomen Glögipääkaupungissa Turussa,  ja tarkemmin vielä Turun Juomatehtaalla eli Marlin ja Pernod Ricardin tehtailla. Rouva Raadelmalle osui ilo ja kunnia kokkailla tilaisuuteen glögiherkkuja. Jaan glögien ilosanoman, ja julkaisen reseptit käyttöönne. Olkaapa hyvät!


Tarjolla oli niin ruokaisia kuin makeitakin ruokalajeja, joissa oli joko käytetty raaka-aineena glögiä tai jotka muuten oli havaittu glögien mainioksi kumppaniksi.

Menu oli tällainen:

Glögiherkkuja Rouva Raadelman tapaan

Glögimestarin salaattia
Glögilimppua ja smetana-savukalalevitettä
Glögisiirapilla maustettua punajuurisalaattia, jouluista omenakompottia ja savustettua kalkkunaa Saksan tilalta Piikkiöstä

Kylmäsavuporo-leipäjuustopiirakkaa

* * *
Glögitryffelimakeisia
Glögivaahtokarkkeja
Jouluisia minikokoisia cupcakeja

Glögimestarin salaatti

400 g salaatti- tai versosekoitusta
150 g sinihomejuustoa
130 g ruislastuja
0,5 annosta glögimarinoituja punasipuleita

Huuhtele ja kuivaa salaattisekoitus, levitä salaattimaljaan. Kuutioi sinihomejuusto. Ripota salaattikerrokselle juustokuutioita ja ruislastuja. Nostele lopuksi glögimarinoidut punasipulit salaatille. Käytä marinadilientä salaattikastikkeena.

Glögimarinoidut punasipulit

3‑4 kpl punasipulia
1 dl Marli Perinteistä glögitiivistettä laimentamattomana
1 dl punaviiniä
0,5 dl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta

Kuori ja viipaloi punasipulit. Mittaa Marli Perinteinen glögitiiviste, punaviini, sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos. Lisää joukkoon punasipuliviipaleet ja nosta seos kiehumapisteeseen. Jäähdytä ja tölkitä glögipunasipulit, säilytä jääkaapissa. Tarjoa joulunajan alkupalapöydässä leikkeleiden, pateiden, sillien tai graavikalan lisäkkeenä. Glögimarinoidut punasipulit sopivat myös salaattien raaka-aineeksi.

Glögilimput

(3 vuokaleipää)

1 plo Marli Glögitiivistettä laimentamattomana (5 dl)
5 dl lämmintä vettä
5 dl puolukoita
1 dl siirappia
1,5 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa (á 11 g)
3 dl leipämaltaita
3 dl ruishiutaleita
1 l karkeita ruisjauhoja
8 -10 dl vehnäjauhoja

Mittaa glögitiiviste, vesi, puolukat ja siirappi taikinakulhoon ja tarkista seoksen lämpötila: kädenlämpöistä tuorehiivalla leivottaessa ja reilusti kädenlämpöistä kuivahiivaa käytettäessä. Lisää hiiva, suola, leipämaltaat ja ruishiutaleet. Sekoita tasaiseksi ja aloita taikinan alustaminen ruisjauhoilla. Jatka vehnäjauhoilla, kunnes taikina on pehmeää ja sitkeää. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin tunti.

Voitele kolme pitkänomaista leipävuokaa voilla tai margariinilla. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Muodostele taikinapaloista pitkulaisia ja nosta ne leipävuokiin. Painele leivät tasaisesti vuokiin ja kohota niitä liinalla peitettyinä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä uunin alatasolla noin puolitoista tuntia. Kumoa leivät vuoista ja anna niiden vetäytyä noin vuorokausi ennen tarjoilua. Leivät voi mainiosti pakastaa.

Smetana-savukalalevite

200 g kylmäsavustettua kylmäsavulohta
2 dl smetanaa
1 kpl punasipuli hienonnettuna
1 dl tillisilppua
mustapippurirouhetta ja suolaa maun mukaan

Poista kylmäsavulohesta ruodot ja nahka, kuutioi kala. Vaahdota smetanaa vatkaimella hetki ja lisää siihen kalapalat, hienonnettu sipuli ja tilli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa sekä rouhaisu mustapippuria myllystä. Anna levitemassan vetäytyä muutama tunti tai yön yli jääkaapissa.

Tarjoile paahdettuja glögilimppuviipaleita savukalalevitteen kera tai valmista aineksista pieniä alkupalavoileipiä.

Jouluinen omenakompotti

500 g kuutioitua kotimaista omenaa
2 dl Marli Premium Vaaleaa glögijuomaa
1-2 tl sitruunan mehua
1 pak hillo-marmeladisokeria (330 g)

Kuumenna glögijuoma kiehuvaksi. Lisää joukkoon kuutioidut, kuoritut omenat. Kiehauta. Lisää hillo-marmeladisokeri ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Mausta  sitruunanmehutilkalla ja purkita kompotti puhtaisiin lasitölkkeihin. Tarjoa jouluista omenakompottia esimerkiksi savustetun kalkkunan kastikkeena.

Glögisiirappi

0,5 dl sokeria
1 dl Marli Perinteistä glögitiivistettä laimentamattomana
1 dl punaviinietikkaa
0,5 dl makeaa punaista chilikastiketta (sweet chili sauce)
0,5 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta

Mittaa sokeri paksupohjaiseen kasariin ja kuumenna sitä kunnes sokeri sulaa ja muuttuu väriltään ruskeaksi. Ota kattila lämmöltä ja lisää joukkoon keskenään yhdistetyt glögitiiviste ja viinietikka. Varo: seos kiehahtaa voimakkaasti!

Jatka keittämistä kunnes keitos alkaa sakeutua. Lisää joukkoon chilikastike ja suola. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keittele miedolla jatkuvasti sekoitellen. Ota siirappi pois liedeltä, kun se on paksuhkoa. Lisää lopuksi soijakastike.

Anna glögisiirapin makujen tasaantua hetki ja käytä sitä sitten jouluisten herkkujen maustamiseen: uunijuureksien mausteeksi, kinkkuviipaleelle säväyttäjäksi tai vaikkapa glögilimpulle sipaistuna makupalana.

Glögisiirappinen punajuurisalaatti

1 kg luomupunajuuria
2-3 dl karkeaa merisuolaa

marinadiin:
noin 1 dl oliiviöljyä
noin 0,75 dl valkoviinietikkaa
noin 0,5 dl glögisiirappia

Asettele pestyt punajuuret suolapedille. Laita punajuuret uuniin 200 C noin tunniksi. Kokeile tikulla punajuuria ja ota ne pois uunista, kun tikku menee hyvin punajuureen.

Kuori ja suikaloi punajuuret. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada punajuurille. Sekoita niin, että marinadia on tasaisesti punajuurilla. Peittele astia ja nostaa jääkaappiin vetäytymään.

Poro-leipäjuustopiirakka

pohjataikinaan:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
½ dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä

täytteeseen:
250 g leipäjuustoa
100 g kylmäsavuporoa
1-2 kpl kevätsipulia varsineen
3 kpl kananmunaa
2 dl kermaa
1/4 tl mustapippuria myllystä

Valmista pohjataikina: yhdistä jauhot, juustoraaste ja leivinjauhe. Nypi voi jauhoseokseen. Lisää vesi ja sekoita taikina sileäksi. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa puolisen tuntia ennen piirasvuokaan painelua.

Pane uuni lämpenemään 200 C. Leikkaa leipäjuusto, poro ja kevätsipuli pieniksi paloiksi. Sekoita keskenäänkananmunat, kerma ja mustapippuri..

Painele taikina paistosvuokaan (halkaisija noin 26 cm). Levitä juusto-, poro- ja kevätsipulipalat pohjalle ja kaada päälle muna-kermaseos.

Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Tarjoa piiras haaleana Marli glögien kera.

Jouluiset minicupcaket

cupcaket:
100 g voita
60 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
2 kpl kananmunia
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,2 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

kostuttamiseen:
0,25 dl Marli Perinteistä glögitiivistettä
0,25 dl vettä

glögikuorrutteeseen:
5-6 dl tomusokeria
1 tl Marli Perinteistä glögitiivistettä
1 rkl mustaherukkasosetta
50 g huoneenlämpöistä voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvapitoisuus yli 20 %)

kakun koristelemiseen: marmeladimakeisia, hedelmälohkoja, sitruunamelissaa yms

Valmista minicupcaket: sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.  Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita ja varmista, että suklaa on sulanut. Jätä seos jäähtymään.

Laita uuni kuumenemaan 175 C asteeseen. Laita paperivuoat minicupcakevuokaan.

Vaahdota kananmunat ja sokeri huolellisesti. Yhdistä voisuklaaseos ja kananmunavaahto. Lisää siivilän läpi seuloen joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauho, kaakaojauho, leivinjauhe ja suola. sekoita taikina tasaiseksi.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja jaa minicupcakevuokiin. Paistoaika on 15-20 minuuttia. Jäähdytä minicupcaket leivinritilällä.

Valmista glögikuorrute: vatkaa tasaiseksi seokseksi tomusokeri, glögitiiviste, mustaherukkasose, voi ja tuorejuusto. Levitä tai pursota kuorrutetta kuppikakuille ja koristele ne haluamallasi tavalla.

Glögivaahtokarkit

1 dl Marli Juhlaglögijuomaa
5 dl sokeria
1 dl Marli Juhlaglögijuomaa liivatteiden sulattamiseen
8 kpl liivatelehteä + kylmää vettä liivatelehtien pehmittämiseen
n. 1 rkl sinistä elintarvikeväriä
2 kpl kananmunan valkuaista

vaahtokarkkien pinnalle:
1 dl tomusokeria
1 dl maissitärkkelystä

Mittaa 1 dl glögijuomaa ja sokeri kattilaan, keitä seosta noin viisi minuuttia. Mittaa seoksen lämpötila: sen pitäisi olla noin 125 °C. Ellei käytössäsi ole lämpömittaria, voi liemen kuumuutta arvioida kallistamalla kattilaa: riittävästi tiivistynyt liuos on raskasliikkeinen ja valuu hitaasti kattilassa.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa 1 dl glögijuomaa pieneen kasariin. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää liivatelehdet. Lisää liivateliemeen elintarvikeväriä. Ole varovainen elintarvikeväriä käyttäessäsi: lisää väriä lusikalla vähän kerrassaan, ei suoraan väriainepullosta. Lisää väriä kunnes vaahtokarkkimassa on mieleistäsi. Voit käyttää muutakin väriä kuin sinistä tai jättää väriaineen kokonaan pois.

Vaahdota suuressa kulhossa kananmunan valkuaiset. Lisää lämmin liivateliemi valkuaisvaahtoon jatkuvasti vatkaten. Jatka vatkaamista ja kaada seuraavaksi joukkoon kuuma glögi-sokeriliemi. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia, jolloin vaahto muuttuu kiiltäväksi ja sitkeämmäksi.

Ripottele leivinpaperilla vuorattuun vuokaan noin puolet keskenään sekoitetuista tomusokerista ja maissitärkkelyksestä. Levitä vaahtokarkkimassa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Ripota loput tomusokeriseoksesta vaahtokarkkilevyn päälle. Jätä karkkilevy vetäytymään muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön.

Leikkaa vaahtokarkkilevystä saksilla kuutioita. Pyöräytä ne vielä tomusokerissa ja pakkaa lahjalaatikkoon tai -pussiin.

Glögitryffelit

250 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
50 g voita
0,5 dl hunajaa
0,5 dl kuohukermaa
1 dl Marli Perinteistä glögitiivistettä

pinnalle: marjarouhetta

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Lisää joukkoon hunaja, kerma ja glögi, sekoita tasaiseksi. Annostele tryffelimassaa suklaamuotteihin tai kaada seos kulhoon. Anna jäähtyä jääkaapissa. Irrota tryffelit muotista tai muotoile tryffelimassasta pieniä palloja. Pyörittele tryffelit marjarouheessa.

Lisää juttua glögikauden avajaisista löytyy Turun Sanomien sivustolta. 

Ihmeeksemme saimme vielä illansuussa tänne Turkuun lumipeitteen. Nyt kelpaa nautiskella glögistä ja pikkuhiljaa kohti hiipivästä joulun odotuksesta. Kuulemiin!