Pitääkö kesäruoat kypsentää grillissä? No ei! Ihana perjantaiateria valmistuu lieden ääressäkin, kuten eilen meillä. Tempaisin vanhan tutun Coeur de filet Provencalen talon tapaan.

Ja kyllä se maittoikin. Toki tuo viinikin toimi kiitettävästi! Näin vanhaksi (57 v.) piti elää ennen kuin tartuin elämäni ensimmäisen kerran Châteauneuf du Pape -pulloon. Toivottavasti ei jäänyt viimeiseksi…

Mutta asiaan! Olen julkaissut Coeur de filet Provencale -ohjeen jo kerran aikaisemminkin täällä blogissani, mutta tässä homma uudelleen. Onhan kyseessä klassikko, joka ansaitsee hehkutusta.

Coeur de filet Provencale

(noin 4 annosta)

noin 800 g naudan sisäfileen keskiosaa
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa, mustapippurirouhetta

valkosipuliperunoihin:
1 kg jauhoista perunaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 kpl valkosipulinkynsi
suolaa

valkosipulivoihin:
noin 150 g voita
0,5 dl hienonnettua basilikaa
1-2 kpl valkosipulin kynttä hienonnetettuna
suolaa, mustapippurirouhetta

Ota naudanliha hyvissä ajoin huoneenlämpöön (ainakin tuntia ennen valmistamista). Puhdista kalvot, ellei lihakauppias ole tehnyt sitä. Irrota fileestä ”häntä” (=piiskamainen alaosa) ja ”mötikkä” (=fileen yläosassa oleva pätkä, jonka syyt menevät eri suuntaan kuin muussa sisäfileessä). Jätä fileen sydän eli coeur de filet odottamaan.

Valmista maustevoi: sekoita huoneenlämpöiseen voihin mausteet. Tarkista maku. Jätä odottamaan.

Valmista valkosipuliperunat: Kuumenna uuni 225 C. Kuori ja viipaloi perunat. Levitä oliiviöljyä uunipannulle ja lado sille perunat. Nosta perunapelti uuniin ja paahda perunoita yhteensä noin 40 minuuttia. Käännä välillä ja mausta samalla suolalla ja valkosipulilla. Paistoaika riippuu perunaviipaleiden paksuudesta. Valkosipulia ei kuitenkaan kannata lisätä perunoiden joukkoon liian varhain, jottei se pala.

Valmista sisäfile: Ruskista paistinpannussa pienessä oliiviöljymäärässä naudanfilee kauttaaltaan ruskeaksi. Nosta filee perunapellille, laita fileeseen paistolämpömittari. Laske uunin lämpötila noin 150 C.

Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on noin 60 C. Ota liha uunista ja kääri se leivinpaperiin ja alumiinifolioon. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Jätä vetäytymään noin 15 minuutin ajaksi.

Nosta uunin lämpötila uudelleen noin 225 C, jotta perunat rapeutuvat. Paahda perunoita noin 15 min eli saman ajan, jonka file vaatii vetäytyäkseen.

Tarjolle tuotaessa lado perunat uunivuokaan ja nosta noin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi leikattu file perunoiden päälle. Levitä maustevoi fileelle ja tarjoile.
Hyvä rotevahko punaviini täydentää aterian, miksei myös tomaatti-sipulisalaattikin.

Kimmoke Coeur de filet Provencalen valmistamiseen taisi sittenkin olla tässä: Aveliasta tarttui matkaan aivan ihana klassinen paistinvati. No, oli filekin tarjouksessa :).

Monet muutkin asiat ovat nyt edullisia, kuten kukat. Nämäkin liljat ovat markettikukkia.

Toki kukkia löytyy myös ”omakustannushintaan” eli suoraan pihapuskasta. Kurtturuusujen tuoksu on ihan omanlaisensa.

Vihdoin myös istutetut kesäkukat aloittivat kukintansa. On kyllä ollut poikkeuksellisen kylmä loppukevät ja alkukesä.

Amppelikin on nostettu paikalleen. Miksi muuten amppelien muoviruukut ovat niin kamalan rumia? Laitoin oman kukkani tuollaiseen sinkkiämpäriin, kun inhottivat ne muovipurkin oranssit henkeselit.

Pihakin alkaa olla valmiina kesänviettoon. Ahkera mieheni Herra R. on pessyt ja puunannut terassin ja Rouvalle on jäänyt somisteleminen. Hyvä työnjako.

Ihanaa kesälauantaita teille kaikille!