routapaisti_4

Sunnuntain isänpäivän kunniaksi kaupoissa on nyt tarjoushintaan hyvää sisäpaistia. Tässäpä vinkki: hanki paisti tänään, pakasta se ja kypsennä viikonlopuksi routapaistia! Se on NIIIIIIIIIIIIIIIIIIN herkullista!

routapaisti_1

Pakkaa paisti muovipussiin ja laita se pakastimeen tänään torstaina. Anna jäätyä perjantai-iltaan. Laita jäisenä uuniin mietoon lämpöön yön yli…

routapaisti_2

… ja pulauta mausteliemeen lauantaiaamuna.

routapaisti_3

Jätä maustumaan vuorokaudeksi, ja sunnuntaina käytössäsi on kerrassaan loistava isänpäiväaterian pääruokalaji. Jos pakastimessa sattuu olemaan hirvipaistia tai muuta riistalihaa, on tässä mitä oivallisin tapa käyttää niitä.

Tässä vielä ohje:

Routapaisti

noin 2 kg naudan sisäpaistia (tai hirven-tai poronpaistia)

marinadiin:

2 l vettä
2 dl soijakastiketta
2 dl sokeria
400 g karkeaa merisuolaa
10 kpl kokonaista mustapippuria
10 kpl katajanmarjaa
5 kpl laakerinlehteä

Laita paisti jäisenä ritilälle uunipannun päälle, ja nosta pannu uuniin. Aseta uuni noin 80°C ja kypsennä paistia hitaasti 10–12 tunnin ajan. Laita paistiin lämpömittari, kun paisti on sulanut uunissa hieman tai mittaa paistin kypsyys erillisellä paistolämpömittarilla. Sopiva sisälämpötila on 65 – 70 C.

Kiehauta marinadi ja jäähdytä se.

Ota paisti uunista ja laita se marinadiin. Anna paistin maustua jääkaapissa ainakin yön yli. Nosta liha marinadista ja tarjoile viipaleina paahtopaistin tapaan.

routapaisti_perinteiseen_tapaan

Perinteisesti paistin kanssa tarjotaan keitettyjä kasviksia ja vaikkapa suppilovahveromuhennosta

gratiini

Tai pumpulinpehmoista perunagratiinia Fredy Girardet’n tapaan sekä vihersalaattia.

routapaistileipa_1

Routapaistiviipaleista saa mitä mahtavimpia voileipiä, kuten esimerkiksi tanskalaistyyppisiä smörrebrödejä. Ei mene siis muruakaan hukkaan!

Meillä on siis tällaista suunnitelmissa. Paisti on jo matkalla kotiin…

Mukavaa loppuviikkoa!

2 kommenttia artikkeliin ”Vinkki: tarjouspaistia pakasteeseen!

 1. Kiitos muistutuksesta. Mulla on pakkasessa varattuna yksi lihakimpale routapaistiksi. Olen kerran aikaisemmin tehnyt ohjeellasi ja hyvää oli.
  Se onkin helppoa laittaa perjantaina uuniin ja lauantaina makuliemeen. Pelkät lisukkeet sitten sunnuntaina.
  Olen tällä viikolla käynyt etnisessä kaupassa ja ostin sieltä suoraan tiskistä vastajauhettua tuoretta naudan jauhelihaa (6€/kg) ja 1,5 kg suomalaisen lampaan paistin (10 €/kg). Jauheliha oli laadultaan erinomaista. Kokkipoika teki siitä lihapullia (mausteina mm. tuoretta inkivääriä, sipulia, chiliä, korianteria, ei mitään jatkeaineita vain liha ja mausteet).Pullat paistettiin pannulla paistaen, eikä lihasta irronnut mitään epämääräistä. Lammas maustettiin ja laitoin sen 100 asteeseen n. neljäksi tunniksi niin, että siitä tuli ylikypsää. Syötiin rullakebepin tapaan. Hyvää. Lihojen hinta edullinen ja laatu erinomainen. Ei jäänyt pelkäksi kokeiluksi. Aion käydä lihaostoksilla siellä jatkossakin. Lisäksi löysin uuden mielenkiintoisen tuttavuuden: makealupiinin siemenet suolavedessä. Maku hyvä muistuttaa papuja vosi laittaa salaattiin tai pataruokaan.
  Herkullista viikonvaihdetta teille Raadelmaan!

  1. Tosi edullista tuo liha. Oliko se suomalaista? Meidän lähikaupassa naudan jauheliha maksaa noin kympin kilo. Se on kyllä hyvää, mutta tuo on jo melkoinen löytö – samoin kuin lammas. Muistaakseni puolikkaan lampaan tuottajalta saa noin 17 euroa/kg.

   Makealupiinista en ole kuullutkaan, mielenkiintoista. Olivatko nekin etnisestä kaupasta? Täytyiskin joskus saada itsestään niin paljon irti, että menisi uuteen kauppaan.

   Itse olen törmännyt tylsillä reissuillani vain suolaan säilöttyihin kapriksiin, mutta en niitäkään sitten ostanut. Meidän perheessä kun kaprikset on 50 % suosikki, 50 % inhokki. Mutta minäpäs pääsin maistamaan Micke Björklundin valmistamaa kastiketta ja näin idolini ihan livenä. Niin että kyllä sitä Cittarissakin voi yllättyä 🙂 (kuulostaa laimealta sinun puuhiisi verrattuna)

Comments are now closed.