ateria30eurolla (1280x1280)

Sain hauskan haasteen Coupo Nationilta: kokkaa ateria neljälle alle 30 eurolla. Koska olen jo monesti aiemminkin kohkannut edullisen kotiruoan puolesta, oli aivan pakko lähteä mukaan :)!

ateria30_yleiskuva2 (1280x834)

Päädyin kolmen ruokalajin ateriaan, jossa alkupalaksi nautittiin valerapusalaattia, pääruoaksi täytettyjä suippopaprikoita ja jälkiruoaksi nektariinikompottia. Tällaisen menun voisi tarjota viikonloppuna lounaan ja päivällisen välimuotona.

Mutta aloitetaanpa mielenkiintoisimmasta eli budjetin pitävyydestä:

laskelma

Tadaa, jäikin vielä 1,41 euroa! Tähän aikaan vuodesta vihannekset ja hedelmät ovat edullisia, joten niiden kanssa olisi voinut iloitella enemmänkin.

Hyödynsin ostoksilla muutamia tarjoustuotteitakin, esimerkiksi raejuusto oli tyrkyllä Kupittaa Cittarissa. Muuten toimin ostoksilla kuten tavallisestikin, eli en pihtaillut jauhelihan laadussa enkä fetajuustossakaan.

Ja olisihan jälkiruoan vaniljatangonkin voinut korvata vaniljasokerilla, mutta en halunnut tinkiä mausta. Myös patongin olisi voinut korvata itse leivotuilla sämpylöillä. Eli kiristää olisi voinut vielä muutamalla eurolla…

valerapusalaatti2l (1280x881)

Alkuruokana oli siis valerapusalaattia, jonka ohje on 1970-luvulta ja joltakin konsulentilta, joka vauhditti raejuuston myyntiä. Tomaatin, raejuuston ja hyvän tillin makuyhdistelmässä on paljon rapumaisuutta. Kannattaa kokeilla!

valerapusalaatti1 (933x1280)

Annos on melko suuri, joten tästä riittää reilummatkin annokset. Vaan onpahan kevyttä, joten sopii vaikka lounaaksikin 🙂

Valerapusalaatti

2 ras raejuustoa (á 200 g)
4-6 kpl tomaattia (n. 500 g)
1 npp tilliä
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl sokeria
mustapippuria myllystä

Huuhtele, kuivaa ja kuutioi tomaatit. Valuta tomaatit ja raejuustot. Sekoita ne keskenään ja mausta. Hienonna tilli ja lisää seokseen. Tarkista maku. Jaa annosmaljoihin ja tarjoa patongin kera aterian alkupalana.

taytetyt_paprikat1 (1280x847)

Täytettyjen paprikoiden ohjeita selatessani huomasin, että melkin kaikissa täytteen jauheliha tai muu pääaines kypsennetään ensin, sekoitetaan riisiin ja tungetaan juuston kanssa paprikan puolikkaaseen. Päätin tehdä toisin: sekoitin pienen murekemassan ja survoin sen paprikoiden nieluihin. Riisin päätin tarjota erillään.

halkaistu_paprika_annos (1280x1034)

Toimii hyvin, ja muistuttaa kaalikäärylettä noin niinkuin rakenteeltaan.

Tämäkin satsi on aika tuhti…

taytetyt_paprikat2 (1083x1280)

Paprikat jauhelihatäytteellä

6 kpl suippopaprikaa

täytteeseen:
2-3 kpl sipulia

1-2 kpl valkosipulinkynttä
500 g naudan tai lampaan jauhelihaa
100 g fetajuustoa
1 kpl kananmuna
n. 2 rkl tuoretta timjamia, rosmariinia ja paprikaa tai  1 tl kuivattuja yrttejä
n. 1 tl suolaa
n. 0,5 tl chilihiutaleita
mustapippuria myllystä

vuokaan:
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl vettä
70 g tomaattipyreetä
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

Huuhtele paprikat, poista niistä päät ja sisältä siemenet. Jätä odottamaan.

Valmista täyte: kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Murustele fetajuusto. Sekoita sipulit, juusto, kananmuna ja mausteet jauhelihan joukkoon. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Voitele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä. Kuumenna uuni 225 C.

Täytä paprikat jauhelihaseoksella ja nosta vuokaan. Valele oliiviöljyä paprikoille ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä noin puoli tuntia. Sekoita tomaattipyre veteen ja mausta seos. Ota vuoka uunista ja kaada tomaattiliemi paprikoiden päälle. Jatka kypsentämistä, mutta laske uunin lämpötila 175 C. Paistoaika on noin puolitoista tuntia.Käännä paprikat paistamisen puolivälissä.

Tarjoa paprikat ja vuokaan muodostunut kastike riisin kera. Lämpimät kasvikset sopisivat täydentämään ateriaa, samoin raikas vihersalaatti.

nektariinikompotti_neljalle (1280x853)

Nektariinit ovat suosikkihedelmiäni. Olen joskus viime vuosituhannella leiponut aivan ihanan nektariinitortun, mutta arvatkaapa, olenko löytänyt ohjetta mistään? Juu en. Halusin kokeilla nektariinien kypsentämistä, ja voi mikä herkku siitä syntyikään! Nektariinien hienostunut, hieman parfyymimäinen maku voimistui juuri sopivasti. Nokare jäätelöä täydensi makukokemuksen.

Nektariinikompotti

1 kg nektariineja
5 dl vettä
5 dl sokeria
1 kpl vaniljatanko
1 sitruunan kuori ja mehu

tarjoiluun: vaniljajäätelöä
(koristeluun: sitruunamelissaa)

Huuhtele nektariinit ja halkaise ne. Poista kivet. Kuori sitruuna ja purista sitruunasta mehu. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon sokeri, vaniljatanko ja sitruunankuorilastut. Keitä muutaman minuutin ajan. Lisää sitruunan mehu ja nektariinit.

Kuumenna keitos kiehumapisteeseen, laske levyn lämpöä ja hauduta nektariineja noin viisi minuuttia. Jäähdytä nektariinit liemessään.

Juuri ennen tarjoilua jaa nektariinit annosmaljoihin. Lusikoi keitinlientä nektariineille ja aseta lopuksi jäätelönokare jokaiseen annokseen. Koristele halutessasi sitruunamelissan lehdillä.

nektariinikompotti1 (810x1280)

Tämä oli kyllä ihanaa, vaikka itse sanonkin!

saastopossu

Hauskanen haaste ja aiheeltaan ajankohtainen, vaikka nyt onkin tarjolla Putinin juustoja ja jogurtteja ”asevelihintaan”. Varsin usein tulee kaupan kassalla ihmeteltyä laskun lukemaa.

Suurin ihmetyksen aiheeni on kuitenkin teollinen ruoka: kuinka ihmeessä pitsaa ja hampurilaisia voi myydä eurolla ja vielä siten, että tuosta eurosta saa osansa kauppias, elintarviketehdas ja vielä valtiokin (=14 pinnaa alvia)? Tämänkin haasteen olisi voinut toteuttaa viikon kampanjatuotteilla eli hankkimalla 30 kpl valmispitsaa tai -hampparia. Hehhee, varmasti olisi ollut täyttävämpää!

4 kommenttia artikkeliin ”Ateria neljälle 30 eurolla

  1. Voi miten hieno kokonaisuus! Ja ihana kattaus, kyllä on juhlan tuntua tuolla budjetilla. Minä en ehtinyt tässä vaiheessa lähetä mukaan, vaikka vähän ajatusta olikin jo. 30 € on toisaalta todella paljon rahaa, ja toisaalta niukasti. Tällä hetkellä etenkin sillä saa vaikka mitä kivaa, talvella taas on vähän eri tilanne. Ja jos haaveilee hyvästä kotimaisesta kalasta, raha menee siihen noin vain.

    1. Juuri noin, talvella saisi ehkä yhden tomaatin ja kaksi kalafileen palaa. Kyllä hirvittävät raaka-aineiden hinnat, jonka vuoksi tuntuukin käsittämättömältä valmisruokien hinnoittelu…

Comments are now closed.