vasterbottenpai1 (1280x949)

Ensi sunnuntaina alkaa ravustuskausi, ja voi niitä onnellisia, jotka pääsevät jokirapujen kimppuun. Rapukestien pikkusuolaiseksi voisi leipoa vaikkapa tämän periruotsalaisen piirakan, Västerbotten-juustopain. Maistuu se ilman rapujakin!

Olen joskus aikaisemmin kokeillut Västerbotten-juustoa piirakan täytteenä, mutta en oikein innostunut lopputuotteesta. Käytin jotakin juustovalmistajan nettisivulta nappaamaani ohjetta, ellen väärin muista.

Eilen googlailin aihetta vähän huolellisemmin, ja hoksasin, että täyterintamalla näyttää olevan kaksi koulukuntaa: enemmän juustoon tukeutuvia ja enemmän maitoon luottavia.

Jälkimmäiseen päädyin (tosin maitovarojen vähäisyyden vuoksi osin kermaversioon), ja voi veikkoset, mikä maku! Herra R. hehkutti eilen piirakkaa, ja sanoi, että tämä on varmasti maailman paras ruoka. No, ei se kaukana ole. Kannattaa siis kokeilla!

paistohelmet1 (1280x879)

Innoituksen piirakanleivontaan sain eilisestä visiitistämme Suomen Pariisiin eli Paraisille, ja siellä tietenkin huippukivaan Kelovee-myymälään. Sain kokeiluun tuollaiset ihanat paistohelmet tai miksi niitä nyt kutsuisi?

Kyseessä ovat siis blind bakingissa käytettävät baking beansit, joita olen moneen kertaan kaivannut. Ne voi luonnollisesti korvata kuivatuilla herneillä (jotka eivät muutaman kuumakäsittelyn jälkeen idä, kuten joku voi muistaa viime pääsiäisen epätoivoisesta herneeversoyrityksestäni) tai riisillä, mutta nämä keraamiset helmet ovat suuremman ominaispainonsa ansiosta huomattavasti paremmat.

piirakkapohja_paistohelmet (1280x993)

Tuo blind baking siis tarkoittaa sitä, että kypsentämättömälle paistospohjalle levitetään leivinpaperi, sille laitetaan paino ja piirakkapohja esikypsennetään ”näkymättömissä”. Näin saadaan piirakkapohja kypsymään tasaisesti, eikä piirakkaan pitäisi jäädä sellaista ”vesiviirua”, joka kertoo osittain raa’asta taikinasta. Se taas ei ole mukavaa, etenkään suutuntumaltaan.

paistohelmet3 (1280x863)

Blind baking sopii myös täysin kypsien piirakankuorien paistamiseen. Sellaisia voi käyttää vaikka näin marja-aikaan: kypsälle piirakkapohjalle ladataan vaikkapa vain kermavaahtoa ja marjoja. Jos tuollaisen jälkiruokapiirakan haluaa valmistaa, jatketaan piirakkapohjan kypsentämistä vielä sen jälkeen, kun paistohelmet on poistettu piirakkavuoasta. Ja itse taikina kannattaa maustaa sokerilla.

Mutta nyt siis Västerbotten-juustopiirakan ohjeeseen:

vasterbottenpaj2 (905x1280)

Västerbotten-juustopiirakka

pohjaan:
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
125 g voita
1-2 rkl kylmää vettä

täytteeseen:
3 dl kermaa
3 dl maitoa
6 kpl kananmunaa
300 g Västerbotten-juusto (raasteena)
ripaus suolaa
mustpippuria myllystä

lisäksi:
muikunmätiä, hienonnettua punasipulia ja creme fraichea tai smetanaa

Valmista taikina: mittaa jauhot monitoimikoneen kulhoon tai taikinakulhoon. Lisää suola ja voi. Jauha voi tai nypi se jauhoihin. Kun seos tasaista, lisää kylmää vettä sen verran, että saat taikinaan yhtenäiseksi, kiinteäksi palloksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin noin 10 minuutiksi. Kuumenna uuni 225 C.

Sekoita täytteen aineet keskenään. Kananmunia ei tarvitse vatkata voimakkaasti, riittää, että niiden rakenne menee kunnolla rikki. Jätä seos odottamaan.

Nosta irtopohjavuoka jääkaapista leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leikkaa leivinpaperista vähän vuokaa suurempi pyörylä ja asettele se taikinalle. Kaada päälle keraamiset paistohelmet ja nosta pelti uuniin. Esikypsennä piirakkapohjaa noin 10 minuuttia.

Ota pelti uunista ja nosta paistohelmet leivinpaperin avulla pois irtopohjavuoasta. Vatkaa täyteseosta vielä kevyesti ja kaada seos vuokaan.

Jatka piirakan paistamista uunin keskitasolla noin 40 minuutin ajan. Paistoajan loppupuolella voit laskea uunin lämpötilan noin 175 C.

Jäähdytä piirakkaa hetki ja tarjoa se sitten mädin, sipulin ja creme fraichen tai smetanan kera. Viileä valkoviini sopii kyytipojaksi – tai kuohuvainen malja.

sampanja

Oikein aurinkoista heinäkuun viikonloppua teille kaikille!

ps. jos joku ei vieläkään ymmärtänyt, sain nuo paistohelmet Keloveesta eli tämä on nyt sitä ”paheksuttua” blogimainontaa!

2 kommenttia artikkeliin ”Västerbotten-juustopiirakkaa rapujuhlien pikkusuolaiseksi

Comments are now closed.