Elämä täällä Raadelmassa on oikeastaan aikas hauskaa: ovikello soi ja naapuri toi meille ison kasan luumuja! Huikeaa! Kiitos Taru & Matti! Eipä sitten muuta kuin säilöntäpuuhiin 🙂
Tosin ihan ensimmäiseksi piti leipoa luumupitkoja. Pullanhimo iskee aina välillä ja siihen on vain yksi lääke, eli lämmin, uunituore leivonnainen. Luumupitkojen ohje löytyy mainiosta Perinneruokaa prkl -blogista, klikkaa tästä.
Mutta sitten säilöntään. Valmistin luumuista chilistä chutneyta ja portviinillä silattua hilloa. Chutneyt ovat mainioita liharuokien lisäkkeitä, jos joku vielä jotakin lihaa syö (me ainakin 🙂 ). Esimerkiksi paahdetun broilerin kaveriksi sopisi tämä chutney. Chilin määrää voi säädellä oman maun mukaan, samoin chutneyn hapokkuutta etikan määrää muuttelemalla.
Luumuchutney
1 kg tuoreita luumuja
2 kpl sipulia
2-3 kpl valkosipulin kynttä
2 kpl punaista chilipalkoa
0,5 – 1 dl etikkaa (luumujen makeuden mukaan)
1/2 dl fariinisokeria
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
400 g hillosokeria
Halkaise pestyt luumut ja poista kivet. Kuori ja paloittele sipulit ja valkosipulin kynnet, hienonna chilit. Laita kattilaan luumut, sipulit, chilit, etikka (aloita 0,5 dl) ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa poreillen 10–15 minuuttia. Halutessasi voit poimia luumujen kuoret keitoksesta pois keittiöpihdeillä. Soseuta seos ja lisää hillosokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuutin ajan. Tarkista maku, lisää halutessasi etikkaa ja mausteitakin. Jäähdytä hetki ja purkita.
Portviinillä silattu luumuhillo taas maistuu erityisen herkulliselta voimakasaromisen, kovan juuston kanssa. Eikä komboa pahenna lasillinen viilennettyä portviiniä, esim. Sandemans Old Invalidia.
Portviinillä viimeistelty luumuhillo
1 kg tuoreita luumuja
2,5 dl fariinisokeria
1 dl portviiniä
2-3 kpl kanelitankoa
1 kpl sitruunan mehu
3 dl hillosokeria
(tilkka portviiniä)
Mittaa fariinisokeri, portviini ja kanelitangot kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Poista kanelitanko kattilasta.
Huuhtele luumut ja poista niistä kivet. Lisää luumut ja sitruunan mehu kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Poista keittiöpihdeillä luumujen kuoret kattilasta, jos haluat.
Soseuta luumut. Lisää hillosokeri, kuumenna keitos kiehuvaksi ja keitä mieolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää tilkka portviiniä. Purkita kuuma hillo tai anna sen jäähtyä, jolloin hillo säilyy jääkaapissa.
Loppukesä on ollut erinomaisen myötämielinen puutarhan kukille. Meidänkin amppeli on suorastaan innostunut kukkimaan! Päättäköön siis kuva tämän turinoinnin – ainakin värikoodi sopii päivän teemaan.
Luppoisaa sunnuntaita ja kuulemiin!
Oi, tuota upeaa puupöydän pintaa ❤
Meilläkin on vääkästetty omppusosetta ainoan puumme hedelmistä.
Tuo luumuhillo kuulosti minun korvaani aivan loppusyksyn ja tai pikkujoulun täystärpiltä!
Niinpä muuten sopisikin pikkujouluihin! Taidankin ”säilöä” säilykkeen 🙂
Oi ihanuutta, sinäkin olet hillojen äärellä!
Minulle ei ole luumuja ilmaantunut, luumupuut ovat viettäneet hiljaiseloa viime vuodet. Odottelen mustikoiden jälkeen pihlajanmarjojen ja puolukoiden hilloamista.
Ihan vakavissaan pohdin kauppareissua luumujen perässä, niin herkulliselta näyttivät purnukkasi 💜
Ihanaa sunnuntain viettoa sinnekin! Mulla on täällä puuhapäivä kaalikääryleitten seurassa. (Oikeesti ne on kualkiäryleitä!)
Kohta pääsevät uuniin, ja alkaa armoton valeleminen ”siirappisotkulla”.
Hehhee, mä niin rakastan ”jiäkylymiä kualjkiäryleitä”, mutta valitettavasti elimistö ei enää siedä niitä. Hilloja kannattaa mun mielestä tehdä vähän, mutta sitten hyviä – kuten se sinun ihanista ihanin puolukkahillosi ❤
Onpa ihana chutneyn ohje, tätä pitää ehdottomasti tehdä tänä vuonna, kun luumuja tulee aika reilusti. Ja tiedä vaikka tekisin hilloakin vähän, portviini on suosikkiani, mutta en ole hilloissa sitä kokeillut. Ihanat kuvat!
Kiitos! Chutney on tosi kivan makuinen ja tuohon portviinihilloon olisi viiniä voinut ajaa enemmänkin. Tosin portviini on parhaimmillaan ihan semmoisenaan 🙂
Kiitos muuten siitä aivan huikeasta silliohjeesta, on meidän vakkariresepti nykyään!