taytetty_porsaankylkirulla2 (1024x724)

Voi että, kun hymyilytti eilistä Hesarin ruokajuttua lukiessani: Henri Alén (jota fanitan) oli valmistanut porsaankyljestä porchettaa – ja minä tein sitä viime viikonloppuna! Olipa muuten ryökäleen hyvää. Ja on muuten ihqua olla ”ajan hermolla”!

taytetty_porsaankylkirulla3 (1024x743)

Täytynee tunnustaa, että idea possukylkirullaan tuli Onko nälkä-blogista, jossa viime viikolla ollutta valkuvaa katselin suupielet kosteina kuolasta. Kun sitten perjantaina satuimme menemään Herra R:n kanssa Mestaripalviin ruokaostoksille, oli peli selvä: pakko kokeilla porchettaa. 

Omassa reseptissäni täytteenä on sikanautajauhelihasta väkerretty murekemassa. Mausteita käytin maltillisesti, lähinnä ölväsin yrttien kanssa. Niitä kun sattui olemaan kotona tavallista laajempi valikoima. 

Kypsensin samoilla lämmöillä kasan kasviksi: perunoita, nauriita ja porkkanoita, sipuliakin olisi voinut laittaa mukaan. Voi että, mikä maku niihin tulikaan! Mestaripalvin lihakauppiaan vinkistä hankin possunkylkipalan luineen, tosin avuliaan lihamestarin irrottamina. Luista sain oivallisen paistoritilän kylkirullalle, joka ei siis maannut paistoliemessä, vaan herutti arominsa kasviksille. Luut olisi vielä voinut järsiä, mutta emme kertakaikkiaan jaksaneet. Syötävää oli tuossa parin kilon köntissä ihan kylliksi.

Porsaankylki olisi muuten soveltunut edellisen postauksen eli edullisen kotiruoan teemaan. Tuo palanen maksoi vain noin 12 euroa. Ei huono, koska annoksesta olisi kyllä syönyt neljä vähän nälkäisempääkin ruokailijaa.

taytetty_porsaankylkirulla1 (1024x683)

Täytetty possukylkirulla eli porchett

2 kg luutonta porsaankylkeä (noin A4-arkin kokoinen pala)

kyljen maustamiseen:
2 rkl merisuolaa

2 rkl mustapippuria
1 rkl savupaprikajauhetta
n. 1 dl hienonnettuja tuoreyrttejä: timjamia, rosmariinia ja persiljaa

täytteeseen:
250 g sika-nautajauhelihaa

1 kpl sipuli
1 kpl kananmuna
2 rkl korppujauhoa tai jauhettua vaaleaa leipää
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl worcestershirekastiketta
n. 1 tl savupaprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria myllystä

sitomiseen: puuvillalankaa

uunivuokaan:
possun kylkiluut
4 kpl isohkoa perunaa
4 kpl isohkoa naurista
4 kpl porkkanaa
n. 5 dl vettä
hunajaa maun mukaan
suolaa maun mukaan
puolikkaan sitruunan mehu

Aloita leikkaamalla possukylki ”kirjaksi”: leikkaa nahka kyljestä irti, mutta jätä toisesta päästä kiinni noin senttimetrin mitalta. Levitä liha työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Hiero mausteet lihaan molemmin puolin.

Valmista täyte: sekoita jauhelihaan hienonnettu sipuli, kananmuna, korppujauho, öljytilkka ja mausteet. Levitä täyte lihapalalle, ja rullaa se napaksti. Pyöräytä nahka päälle ja sido rulla puuvillalangalla.

Laita laakeaan uunivuokaan possun kylkiluut riviin ja nosta kylkirulla niiden päälle. Siirrä vuoka 250 C uuniin ja laita vuokaan kuumaa vettä. Paahda possurullaa noin puolen tunnin ajan. Valmistele sillä välin kasvikset: kuori ja halkaise perunat, nauriit ja porkkanat.

Ota vuoka uunista ja levitä kasvikset vuokaan, ripota niille suolaa. Tarkista nesteen määrä, lisää vettä tarvittaessa. Laske uunin lämpö 150 C  ja anna kylkirullan ja kasvisten muhia uunissa ainakin kolmen tunnin ajan.

Nosta vuoka uunista. Ota liha pois, ja anna sen vetäytyä foliokääreessä parinkymmenen minuutin ajan. Levitä hunaja kasviksille ja nosta ne hetkeksi 200 C uuniin. Tarkista kasvisten maku, lisää suolaa ja/tai hunajaa ja/tai sitruunan mehua.

Tarjoa possunkylkirullaa ja uunijuureksia pehmeän punaviinin kera.

miljoonakello (857x1280)

Hohhoijaa, TGIF. Täällä on satanut todella reippaasti – jopa tilastollisesti merkittävästi eli melkein 180 millimetriä kuun alusta lukien. Miljoonakelloni terassilla on kuitenkin säilynyt ihmeen hehkeänä. Pahiten sateisesta säästä on kärsinyt Arttu-koiramme, jonka lenkit ovat jääneet lyhyiksi ja harvoiksi. Raparipameininki ei oikein houkuta.

Vaan nytpä toivotan teille kaikille oikein rentouttavaa viikonloppua jahka se jokusen tunnin kuluttua koittaa!