kanabearnaise_1 (900x1280)

Lomaviikon ruoat eivät ole olleet kovin kummoisia, koska olemme Herra Raadelman kanssa keskittyneet pihahommiin. Tai tarkemmin vielä, Herra R. on puurtanut ahkerasti ja minä keskittynyt suunnitteluun ja työnjohtoon – hyvä työnjako :)!  Yhtenä iltana valmistin meille kuitenkin niin omituisen sapuskan, että on ihan pakko postata siitä: lämpimät kanabearnaiseleivät.

kanabearnaise_2_lahi (1280x1122)

Ennakkoon epäilin makuyhdistelmää, mutta pakko myöntää, että tämä setti toimii. Meillä ei sattunut olemaan mitään hedelmiä varastossa, mutta jokin pieni makea lisä olisi sopinut mukaan gratiiniin tai lisäkkeeksi salaatissa. Kasarihengessä säilykepersikka olisi rulettanut…

Bearnaisen tein itse, mutta jokin hyvä valmisversio sopisi varmasti aivan hyvin. En ole niihin perehtynyt – osaisitteko suositella jotakin? On tuossa kotitekoisessa sen verran puuhaa, että mistään pikaruoasta ei ole enää kyse.

Kana-bearnaiseleivät

4 kpl broilerin minuuttipihviä tmv.
suolaa ja pippuria myllystä
paprikajauhetta, currya tmv. oman maun mukaan
voita paistamiseen
tilkka valkoviiniä
liraus soijakastiketta

4 kpl paahtoleipäviipaletta
1 annos bearnaise-kastiketta
n. 2 dl emmentalraastetta

Bearnaise-kastikkeeseen:

1-2 kpl salottisipulia hienonnettuina
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
1 kpl laakerinlehti
1 tl rakuunaa
n. 10 kpl kokonaisia valkopippureita

3 kpl kananmunan keltuaista
n. 170 g voita sulatettuna

n. 1 tl rakuunaa
tilkka Tabasco-kastiketta
tilkka Worcestershire-kastiketta
ripaus suolaa
muutama tippa sitruunanmehua

Aloita valmistus kypsentämällä broilerileikkeet: ota leikkeet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Mausta ne. Kuumenna paistinpannu, sulata siinä nokare voita ja lisää pannulle leikkeet. Paista molemmin puolin muutaman minuutin ajan. Kaada pannulle tilkka valkoviiniä ja liraus soijakastiketta, kiehauta ja hauduta leikkeitä muutaman minuutin ajan. Tarkista, että broileri on kypsää. Jätä leikkeet jäähtymään.

Paahda leivät ja asettele ne laakeaan uunivuokaan.

Valmista bearnaise-kastike joko alusta alkaen tai käytä valmiskastiketta. Itse tehtynä aloita makuliemen keittämisestä: keitä hienonnettua sipulia ja mausteita valkoviinietikka-vesiseoksessa noin kymmenen minuuttia, jolloin sipuli ehtii muuttua läpikuultavaksi ja likimain kaikki neste haihtuu. Siivilöi jäljellejäänyt liemi kuumuutta kestävään kulhoon. Lientä saisi olla korkeintaan puoli desilitraa.

Sulata voi ja jätä odottamaan.

Lisää kulhoon, jossa liemitilkka on, keltuaiset ja nosta astia vesihauteeseen (kattilaan kiehuvaa vettä, kulho siihen päälle) ja vatkaa voimakkaasti. Keltuaiset vaahtoutuvat pikkuhiljaa vesihauteessa, vatkaa jatkuvasti, ettei seos kokkeloidu.

Aloita sulatetun voin lisääminen pikkuisena liruna. Lisää voita aina, kun edellinen voi on sekoittunut kastikkeeseen. Jatka näin, kunnes koko voimäärä on ajettu kastikkeeseen.

Ota astia pois vesihauteesta ja tarkista maku. Lisää ainakin rakuunaa, Tabascoa ja suolaa. Worcestershire antaa mausteisempaa makua kastikkeeseen.

Laita uuni kuumenemaan 225 C.

Leikkaa broilerileikkeet annospaloiksi, ja lado palaset paahtoleiville. Sekoita bearnaise-kastikkeeseen juustoraaste. Levitä seos leiville.

Paista uunin ylätasolla noin 20 minuutin ajan tai kunnes kastike on saanut kauniin kullanruskean pinnan. Tarjoa raikkaan salaatin ja valkoviinin kera.

 rakuuna1 (579x367)

Bearnaise-kastike on muuten suunnilleen ainoita ruokalajeja, joissa käytän rakuunaa. Jaa, on toinenkin, rakuunakana, Mysi Lahtisen luotto-ohje. Ehkä pitäisi kokeilla ranskalaisen rakuunan kasvattamista itse, koska käsittääkseni venäläinen rakuuna maistuu vielä rakuunaisemmalta ja dominoivammalta kuin ensinmainittu. Olen virittelemässä (taas kerran) meille yrttitarhaa tuonne pihalle, ja siksi näitä fundeeraan.

Blog printing

 

Kiitoksia muuten nyt jo huikeasta blogiuudistuspalautteestanne! Olen yrittänyt päivittää reseptihakemistoakin. Tein alasivustoja ruokalajeittain ja jatkan vielä systeemin säätämistä. Valikko avautuu blogin headerin alapuolelta. Ruokaohjeita alkaa olla jo melko paljon, enkä aina itsekään löydä hakemistosta etsimääni…

Jos joku kaipaa blogin hakemistoa, arkistoa tai avainsanapilveä, löytyvät ne kaikki sivun alalaitaan skrollaamalla. Siellä on harmaa kolmiotäppä, jossa on plussan merkki. Sitä klikkaamalla avautuu aiemmin tuossa sivupalkissa olleita toimintoja.

Palautetta voi antaa edelleen joko kommenttilootan kautta tai edellisen postauksen kyselyssä.

Täytynee mennä nyt katsomaan, mitä ihana ahkera puolisoni on saanut pihalla aikaan. Jahka saamme vielä yhdet laatat paikoilleen, vien teidät virtuaaliselle iltakävelylle meidän tontille. Ei tule ainakaan niin vilu kuin aidossa ympäristössä!

4 kommenttia artikkeliin ”Lämpimät kanaleivät

  1. Rakuunaporkkanat ovat myös hyviä, en tiedä minkämaalaista rakuunaa kun purkista olen hulauttanut.. Keitetyt porkkanat, rakuunaa ja voita ja silirimpsis. Hyvä ja helppo. Porkkana on muuten niin boring.. Nyt on väännetty Jamie Oliver reseptillä, raaste, tuore chili ja tuore inkivääri, vähän oliiviöljyä,suolaa,limen mehua ja paahdetut mantelilastut.. Nam. Ei tosin rakuunaa 🙂 Nimim asian vierestä

    1. Kuulostaakin hyvältä, inkivääri sopii varmasti hyvin porkkanaan. Luulen, että tuon rakuunarajoitteen taustalla on korianteri-inhoni,yrteissä on jotakin samankaltaista, sellaista saippuamaisuutta.

  2. Paitsi että koriantereissa on huimia eroja, kun saa hyvän niin maistuu hyvälle.. Ööö aika järkevä kommentti.
    Eli kaikki eivät ole saippuaisia, tarkoitin. Mutta ostaessa onnenkauppaa, jollei salaa maista 🙂 ja sitä muuten kuuluu tuon porkkanaraasteen päälle, mutta jätän usein pois koska ovat olleet pieniä huituleita mokomat korianteriruukut ja hintaa kuitenkin tällätty.

    1. Olen jostakin lukenut, että osalla ihmisistä on geneettinen taipumus maistaa korianteri saippuamaisena. En tiedä, pitääkö paikkansa. Jos, niin kuulun siihen porukkaan :). Onneksi on paljon kaikkia ihania yrttejä kuten timjami, basilika, rosmariini, salvia ja silleen!

Comments are now closed.