lauantai_kattaus_05103013 (941x1280)

Saimme viime viikonloppuna vierailulle rakkaat ystävämme Haritusta. Rouva Raadelmalla oli paineita menusta jo monta viikkoa etukäteen – Haritun pariskunnan isäntä kun sattuu olemaan keittiöalan ammattilainen. Noin seitsemästoista ruokalistaidea sitten toteutui: alkupalana pieniä suupaloja, pääruokana paahtofileetä bearnaise-kastikkeella ja jälkiruokana sitruunatorttua.

pikkuapalat_2 (1280x947)

Pikkupaloiksi valmistin meille ruisnappeja kylmäsavuporolla ja piparjuuri-tuorejuustolla, crostineja briejuustolla ja viinirypäleillä sekä juustosuupaloja jättikatkistäytteellä. Jälkimmäiset olivat parhaita.

Juustosuupalat jättikatkistäytteellä
(24 kpl)

100 g voita
3 dl voimakasmakuista juustoraastetta, esim. mustaleimaemmentalia
n. 0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
n. 2 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset huoneenlämpöiseen voihin. Leivo taikinasta tanko, ja jaa se 24 osaan. Painele taikinapalaset voidellun krustadipellin koloihin. Kypsennä 225 C uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes juustosuupalat saavat väriä. Irrota pellistä jäähtyneinä. Varo: juustosuupalat ovat hyvin hauraita!

jättikatkaravut:
n. 0,5 dl oliiviöljyä
1-2 kpl valkosipulin kynttä
1 kpl chilipalko
n. 150 g raakoja, kuorettomia jättikatkaravun pyrstöjä
suolaa ja mustapippuria myllystä
persiljaa

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota hienonnettua valkosipulia ja chiliä hetki. Lisää kattilaan valutetut ja kuivatut ravun pyrstöt. Kypsennä, kunnes ravut muuttuvat punertaviksi. Jäähdytä liemessään. Tarjoa sellaisenaan tapaksena, salaatissa tai juustosuupalojen kera.

pikkupalat_1 (1280x698)

Kuten kuvasta näkyy, nuo juustosuupalat ovat todella haperoita. Mutta ehkäpä juuri siksi niin herkullisiakin! Kivialustat on muuten hankittu ihqusta Kelovee-kaupasta, jossa (samoin kuin Paraisten Malmilla muutenkin) vietetään ensi torstaina Akkainiltaa. Kannattaa lähteä liikkeelle! Minäkin aion palloilla siellä torstaiehtoon!

Pääruoan paahtofileen ohje ja bearnaise-kastikeresepti ovat tuttua kauraa. Lisäkkeeksi riittivät vihreät leikkopavut ja kirsikkatomaattisalaatti.

sitruunatorttu_2p (1146x1280)

Jälkiruoka oli suunniteltu Limoncello-liköörille. Sitruunatortun ohje on ruotsalaista alkuperää. Sitruunatahna on t o d e l l a sitruunaista – mutta jos pitää hapokkaasta täytteestä, niin tästäpä sopiva ohje.

Sitruunatorttu

pohjataikinaan:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 rkl sokeria
1 kpl kananmuna

täytteeseen:
4 kpl sitruunaa
250 g voita
4 dl sokeria
6 kpl kananmunan keltuaista
2 kpl kokonaista kananmunaa

Valmista ensin pohjataikina: sekoita kaikki ainekset keskenään monitoimikoneessa tai käsin. Painele taikina irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Valmista sillä välin täyte: pese ja raasta sitruunoiden kuoret. Purista sitruunoista mehut. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri sekä sitruunamehu ja –kuoriraaste. Vatkaa kananmunan keltuaiset ja kokonaiset kananmunat sekaisin ja kaada seos kattilaan. Nosta kattila liedelle ja aloita seoksen kypsentäminen: sekoita jatkuvasti kuumentamisen aikana. Kypsennä noin 10 minuuttia edelleen sekoittaen. Seos sakeutuu vähitellen. Siivilöi sitruunatäyte ja jäähdytä.

Kuumenna uuni 225 C. Kypsennä torttupohjaa uunissa noin 15 minuutin ajan. Jäähdytä.

Levitä täyte torttupohjalle ja annan sitruunatortun vetäytyä parin tunnin ajan jääkaapissa. Tarjoa Limoncello-liköörin kera.

koti_05102013 (1280x846)

Tässä vielä kuva olohuoneestamme juuri ennen vieraiden saapumista. Olipa kerrassaan huikea ilta, kiitokset Harittuun!

lauantaina_lautasella_kansikuva

Lopuksi vinkki meille kaikille, jotka pähkäilemme viikonloppuvisiittien menuita! Nyt on ilmestynyt uusi keittokirja, joka helpottaa keksimisen tuskaa tai valinnan vaikeutta: ”Lauantaina lautasella”. Suosittelen lämpimästi. Oman kirjani ostin ihan omilla rahoillani, joten tämä ei ole maksettu mainos.

Ja nyt kuulkaapas, nyt on hektisen työviikon huippuhetki. Kohta korkkaan kylmän oluen. Nautinnollista viikonvaihdetta teille kaikille!

10 kommenttia artikkeliin ”Viikonloppuruokaa ynnä muuta

 1. Ihania juttuja, taas! En enään avaa näitä nälkäisenä vaan ”jälkiruuaksi”.. Muistin sitruunasta että teimme joskus itse sitruuna custardia, ihan sairaaaaaaan hyvää paahtoleivälle ja mihin vain 🙂 resepti varmaan aika liki..

 2. Erittäin kaunis kattaus, silmä lepää tässä pöydässä . Tarjottavat pieniä alkupaloja myöten harkittuja, makuhermoja kiihottavia. Kauneutta ruuan nautiskeluun seuran ohella, ruoka-alan ammattilainenkaan ei voi kiistää! Nautinnollista.

 3. Vielä kerran kaunis kiitos isäntäparille Raadelmaan. Voi että oli nappi ilta! Tarjoilut oli ”out of this world”, ei riitä sanat kuvailemaan. Montakohan juustosuupalaa sitten lopun kaiken mahdettiin syödä… Ja tuo sitruunatorttu, mamma mia! Ja kaikki muukin, nam. Kattaus, no ihan täydellinen (mä NIIN rakastan tuota pöytäliinaakin). Kaunis ja tyylikäs koti. Ja karvapallero Arttu (”kyllä sitten viimeistään eläkkeellä mekin hankitaan koira”, sanoi eräs), mikä mussukka. Mutta ihan kaiken tämän komeuden kruununasi tietty hulvattoman hauska isäntäpari. Kiitos. Toivottavasti pian taas tavataan! Puss o kram ❤

  1. Hehhee, kiva kuulla koira-ajatuksista :)! Voidaan lainata Arttua koekäyttöön! Ilta oli ihana, KIITOS teille! Otetaan uusiksi asap.

 4. Hei,

  Onpas ihana tuo Kivi- rivi pöydän keskellä, kiitos! Käytän seuraavassa kattauksessa ideaasi, koska Kiviä on vuosien varrella kertynyt ”muutamia”- enkä koskaan ole keksinyt niitä noin laittaa.

  Ja Arttu-pallero on syötävän suloinen, oma koirakuume sen kun vaan kasvaa, kun noita kuvia katselee,

  Aurinkoisia syyspäiviä sinne Raadelmaan!

  Seija H.

 5. Suosikkibloggaajani iski taas. Suoraan tajuntaan ja makuhermoon!

Comments are now closed.