lammaskaali2 (1280x835)

Lammaskaali jakaa mielipiteet kahtia: joko sitä rakastaa tai vihaa. Jälkimmäisen saattaa aiheuttaa ruokalajista laajalti leviävä ominaishaju. Rouva R. kuuluu lammaskaalin SUURIN ystäviin, ja ainakin kerran vuodessa sitä on tehtävä.

lammaskaali1 (896x1280)

Lammaskaali palauttaa aina mieleeni sen lapsuuden kesän, jolloin vanhempamme päättivät ottaa kesäksi pässin. Pässi sai nimekseen Eunukki, mikä osoittaa lähinnä äidin ja isän huumorintajun erityistä luonnetta. Pässi teljettiin häkkiin, mutta se mokoma piti tapanaan karata. Isän aamurituaaleihin (toisinaan kuulemma yöpukusillaan) kuuluikin tuona kesänä pässin jahtaaminen aitaukseensa.

Eunukkia ja Rva R. Eunukilla ei ollut jatkuvasti lippalakkia päässään. Kuva on kesältä 1965 eli olen viisivuotias ja vakava (jo silloin).
Eunukki ja Rva R. Eunukilla ei ollut jatkuvasti lippalakkia päässään. Kuva on kesältä 1965 eli olen viisivuotias ja vakava (jo silloin).

Kun syksy koitti, pääsi pässi pataan. Äiti keitti saunan padassa lammaskaalia, jota kutsuttiin kaikki naapurit ja tuttavat syömään. Hyvin teki kauppansa. Lampaanliha olikin perheemme suosikkiraaka-aine. Tapana oli ostaa syysteurastuksesta ainakin yksi ruho ja pakastaa se talven varalle.

Nuorena ja innokkaana kotitalousopettajaopiskelijana päätin osallistua erään perhelehden lammasruokakilpailuun. Sijoituin ihan hyvin ja sain palkinnoksi hyvän lihaveitsen. Mutta mikä pettymys: lehden toimituksessa oli vaihdettu kehittämäni ruokaohjeen nimi . Lammasjauhelihasta valmistetut kebakot olivat saaneet nimekseen ”Maukkaat murekekääröt”. Itse olin nimennyt ruokalajin ”Eunukki-pässin erikoisiksi”. Uskoni median luotettavuuteen ja yleiseen sananvapauteen horjahti jo tuolloin.

Lammaskaali

n. 1 kg luista lampaanlihaa, esim. niskaa, lapaa tai kylkeä
2-3 rkl voita tai rypsiöljyä
2-3 kpl sipulia
1 kpl valkosipulinkynsi
4-5 kpl porkkanaa
1 kpl valkokaali
suolaa maun mukaan
n. 10 kpl maustepippuria
n. 10 kpl mustapippuria
3-4 kpl laakerinlehteä
vettä
1-2 rkl tuoretta meiramia tai timjamia
(0,5 dl siirappia)
(0,5 dl soijakastiketta)

Leikkaa lampaanliha tulitikkuaskin kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna pata ja sulata siinä nokare voita tai käytä rypsiöljyä. Ruskista lihapalat kauttaaltaan.

Kuutioi sipulit karkeasti ja lisää pataan. Kuori ja halkaise valkosipulinkynsi, lisää pataan ja jatka ainesten paistamista.

Kuori ja paloittele porkkanat, lisää pataan.

Huuhtaise kaali ja poista siitä uloimmat lehdet sekä kanta. Suikaloi kaali ja lisää kaalisuikaleita vähitellen pataan paahtumaan. Voit lisätä kaalisuikaleita pataan sitä mukaa kun ne notkistuvat lämmetessään.

Kun kaikki ainekset ovat padassa, mausta suolalla ja lisää joukkoon kokonaiset pippurit sekä laakerinlehdet. Kaada pataan vettä, peitä pata kannella ja nosta 150 C uuniin. Hauduta lammaskaalia ainakin kolme tuntia, mielellään pidempäänkin.

Juuri ennen tarjoilua nosta pata uunista ja tarkista maku. Viimeistele siirapilla ja soijakastikkeella tai nauti sellaisenaan. Keitetyt perunat ja puolukkasurvos sopivat lisäkkeiksi.

Lammaskaali, kuten kaaliruoat muutenkin, maistuvat melkein paremmilta lämmitettyinä kuin heti valmistuksen jälkeen. Kannattaa siis valmistaa kerralla iso annos!

maisema_082013 (1280x846)

Illat alkavat jo muistuttaa saapuvasta syksystä, vaikka päivät ovat umpikesäisiä. Meidänkin on aika lopetella kesälomaamme, vaikkei lainkaan huvittaisi. Bööööööö. Miksei kesä voi jatkua ikuisesti…

edit 28.8.2013 klo 16.00: joudun palaamaan kommenttien julkaisemiseen vasta hyväksynnän jälkeen, sillä kommenttilootaan satelee parhaillaan päivittäin kymmenittäin jollakin aasialaistekstillä kirjoitettuja viestejä. 

2 kommenttia artikkeliin ”Lammaskaalia ja lapsuusmuistoja

  1. Itselle tulee lapsuus mieleen lammaskaalista. Se oli äidin bravuuri ja vaikka taisin syödä enemmän lammasta kuin kaalia padasta, niin vieläkin muistan miten hyvää äidin lammaskaali oli. Täytyypä pistää tilaus äidille menemään, pitkästä aikaa!

Comments are now closed.