tatti_peruna_pate1_k (903x1280)

 

Enpä voinut vastustaa kutsua bloggareiden reseptikilpailuun, jossa haettiin kasvisruokaohjetta Jacob’s Creekin Earth.Vine.Grape Organic Chardonnay -viinille. Pitkien pohditojen jälkeen päädyin tatti-perunapateeseen, jollaista vuosia sitten pääsin maistelemaan. Mielestäni sienen ja perunan paahtuneet maut sopivat kepeähkön valkoviinin kanssa hyvin, mutta mene ja tiedä, mitä kasvisruokaan syvällisemmin paneutuneet kotikokit ajatuksesta tuumivat.

Itselleni nimittäin tuli ensimmäisenä mieleen, että patee sopisi hyvin jonkin riistapaistin lisäkkeeksi. Olen hieman rajoittunut sekasyöjä!

tatti_perunapate_lahi2p (1280x847)

 

Tatti-perunapatee

(n. 4 annosta)

1 kg jauhoista perunaa, esim. Rosamundaa
vettä, suolaa
n. 250 g herkkutatteja
1-2 rkl rypsiöljyä
2 kpl sipulia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
n. 1 dl (kasvis)kermaa
3 kpl kananmunaa
(0,5 dl parmesaania raasteena)

vuokaan: rypsiöljyä ja korppujauhoja

Keitä kuoritut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta perunat ja murskaa ne.

Paloittele herkkutatit karkeasti, ja nosta palaset kuumalle paistinpannulle. Paahda, kunnes sienistä ei enää irtoa kosteutta. Lisää pannulle rypsiöljy ja hienonnetut sipulit. Jatka paistamista. Mausta mustapippurilla ja suolalla, kun sipulit ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää pannulle kerma ja kiehauta seos. Jätä hetkeksi hautumaan miedolle lämmölle.

Yhdistä perunasurvos ja sieniseos. Tarkista maku. Jos seos tuntuu kuivahkolta, voit lisätä siihen tilkan kermaa. Lisää myös kananmunat ja parmesaani. Kaada seos voideltuun ja jauhotettuun pateevuokaan. Nosta vuoka 200 C uuniin ja kypsennä noin 45 minuuttia.

Ota vuoka uunista ja anna lämmön tasaantua. Kumoa patee tarjoiluastiaan ja viipaloi. Tarjoa sellaisenaan tai lisäkeruokana. Jos haluat jättää kananmunat pois seoksesta, voit paistaa tattiperunamassasta pieniä pihvejä. Myös parmesaanin voi jättää halutessaan pois seoksesta.

tatti_perunpate_semi1p (944x1280)

Itse käytin sieniraaka-aineena suolaan säilöttyjä herkkutatteja, jotka vain kevyesti huuhtaisin. Olisi kannattanut ehkä liottaa niitä tovi suolan vuoksi. Alkuperäisessä pateessa, tai enemmänkin murekkeessa, oli käytetty suppilovahveroita. Olisi pitänyt silloin heti pyytää ohjekin, koska rakenteellisesti patee on nyt erilainen vaikka maku onkin kohdillaan.

Oikein aurinkoista maanantaita ja alkanutt TYÖviikkoa! Lomat on siis lusittu ja arki alkanut täälläkin.

 

3 kommenttia artikkeliin ”Tatit pateessa

  1. Eipä ole ennen tullut tällaista ohjetta vastaan, mutta voisin hyvin kuvitella kokeilevani ja taitaisi upota meidän miehiinkin olkoonkin, että he varmasti haluaisivat jotakin lisuketta pateen seuraksi.

    1. Juu, kyllä siihen kylkeen sopisi jokin paistiviipale tai kalapala. Tämä nyt sattui olemaan kasvisruokakilpailu, joten näillä mennään 🙂

      1. Minusta on ruokaisa jo sellaisenaan. Eipä tainnut tulla toista samanlaista reseptiä vastaan siinä kisassa.

Comments are now closed.