flamtande_uttern_p (1024x683)

Kuten viime viikolla jo mainitsin, välillä arki-illan aterian kehitteleminen voi olla vaivalloista. Onneksi on muita ruokablogeja, joissa voi käydä vaklailemassa vaihtoehtoja!

Olen jo jonkin aikaa pohtinut ”Flygande Jacobin” valmistamista eli ruotsalaista 1970-luvun herkkuruokaa, johon tulee broilerin lisäksi banaania ja suolapähkinöitä ja näiden päälle chilikermakuorrutus. Se on hyvää, olen kokeillut. Etsiessäni ”Lentävän Jaakopin” ohjetta törmäsin Matplatsen-blogissa ”Flämtande uttern”-nimiseen, samankaltaiseen ruokaan. Piti oikein tarkistaa sen suomennos, ja todentotta, läähättävä saukko se on.

Mistä lie saanut nimensä, mutta mainio sapuska tämäkin oli. Herra R. ihastui makeanchiliseen vuokaan niin, että nauttinemme tästä jatkossakin. Ainoa ongelma läähättävässä saukossa ilmeni uunissa: kermakuorrute kuohui yli vuoan reunojen ja saan taas pestä uunin. Jos siis kokeilette ruokaa, niin valitkaa syvempi uunivuoka!

FLÄMTANDE UTTERN eli broileria mango-chilikermassa

n. 4 kpl broilerin rintafileitä (tai kypsä grillattu broileri)
suolaa, mustapippuria myllystä, grillimausteseosta tai currya
nokare voita
1 kpl vihreä paprika
toinen nokare voita
4 tl sokeria

kermaseokseen:
3 dl kuohukermaa (tai vähän vähemmän)
1 dl mango chutneyta
1-2 tl Sambal Oelekia
1-2 tl currya
1-2 kpl valkosipulinkynsi

Jos käytät kypsää broileria: palastele broilerin liha ja nosta uunivuokaan. Jos käytät raakaa broileria: paloittele broilerin rintafileet suupalan kokoisiksi. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voinokare. Paista broilerikuutiot kypsiksi ja mausta haluamallasi tavalla. Kumoa broilerikuutiot uunivuokaan.

Lämmitä uuni 225 C.

Huuhdo ja viipaloi paprika. Puhdista paistinpannu ja sulata sillä uusi nokare voita. Lisää pannulle paprikaviipaleet ja paahda niitä hetki. Lisää joukkoon sokeri ja jatka paprikaviipaleiden paistamista vielä hetki niin, että paprikat karamellisoituvat. Levitä paprikaviipaleet broileripaloille.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää siihen mango chutney, Sambal Oelek (tai muu chilivalmiste), curry ja hienonnettu valkosipuli. Levitä kermaseos uunivuokaan ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä noin puoli tuntia.

Tarjoa läähättävää saukkoa riisin ja salaatin kera (olipas muuten yksi omituisimmista kirjoittamistani lauseista…).

flamtande_utter_k (664x1024)

Onneksi kameran syvyysterävyysalue EI ole uunivuoan reunassa… No mutta siinä olisi taas yksi vaihtoehto iltaruoaksi. Ja kyllä minä sen lentävän Jaakopinkin vielä postaan jossakin vaiheessa.

Tuo Matplatsen-blogi muuten on hyvä esimerkki ruokablogin saturaatiopisteen saavuttamisesta. Sinänsä kiva Victoria on pitänyt ruokablogia vuodesta 2006, mutta nykyään siellä on lähinnä muotijuttuja, tarinoita matkoista ja lapsien kasvamisesta sekä huomattavan usein blogin saamien lahjoitusten esittelyjä. Että vähäsen tässä itseänikin kylmää: ovatko parhaat postaukset jo takanapäin?

Toisaalta jaksan vanhana koulutusoptimistina uskoa elinikäiseen oppimiseen. Paljon on vielä tahkottavaa ruokapuolella.

Ja kuten huomasitte, eilen uhosin olevani postaamatta jonkin aikaa. Tässä sitä taas ollaan…

6 kommenttia artikkeliin ”Läähättävä saukko

  1. Hieman nauratti tuo otsikko ja ruoan nimi täällä ruudun toisella puolella 😀

    Mutta meillä tykätään myös makeista chiliruoista, joten laitanpa reseptin talteen 🙂

  2. MInä luin otsikon, että ”läähättävä suukko” ja se vasta hysteriaa herättikin 🙂 Eikä nauru oikein oikeastakaan otsikosta laantunut!

    1. Hahhaa!!! Muistaakohan kukaan enää sellaista 1970-luvun megapläjäystä kuin ”Läähätän ja läkähdyn”? Tämä ruoka sopisi siihen. Hah, löytyi youtubesta:

  3. Nyt on kyllä lähtenyt mopo lapasesta… Hih hiii… Mutta resepti kuulostaa siltä että täälläkin maistuisi, kokeillaan:)

Comments are now closed.