espanjalainen_munakas (1024x679)

Välillä arkisen ilta-aterian keksiminen tuottaa tuskaa: haluaisi syödä ”kunnon ruokaa” eli ei mitään voileipänapostelua, mutta ei houkuttaisi tai ehtisi kauhean pitkään notkua ruoanvalmistuspuuhissa. Tai, jos ollaan rehellisiä, meillä ovat illat maanantaista torstaihin juuri tuollaisia. Lisäksi ei haittaisi, vaikka ruoka olisi edullistakin.

Eilen löytyi yksi tällainen arkiruokahelmi, kun valmistimme Herra R:n kanssa kimpassa espanjalaista munakasta. Meillä ei sattunut olemaan keitettyjä perunoita valmiina jääkaapissa, joten kypsensin mikroaaltouunissa 500 gramman pussillisen Pirkka-sarjan mikroperunoita. Luulin niitä pitkään täydelliseksi turhakkeeksi, mutta ovat osoittautuneet aivan huipputuotteiksi. Ja tämä ei ole mikään maksettu mainos, vaan oma mielipiteeni. Näistä valmistuvat myös maailman parhaat lytätyt perunat.

ESPANJALAINEN MUNAKAS

n. 150 g pekonia
0,5 kg keitettyjä perunoita
muutama kevätsipulin varsi tai pala purjosipulia
mustapippuria ja suolaa myllystä
6 kpl kananmunia
n. 2 dl kermaa
ripaus suolaa
3 kpl tomaattia
n. 1 dl juustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225 C. Voitele uunivuoka. Saksi pekoni suikaleiksi suoraan uunivuokaan. lisää kuutioidut perunat ja hienonnettu sipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä vuoka uuniin ja paahda aineksia noin 15 minuuttia. Vatkaa sillä välin kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolaripauksella. Kuutioi tomaatit ja raasta juusto.

Ota vuoka uunista, kaada munakasmassa vuokaan ja ripota päälle tomaattikuutiot ja juustoraaste. Nosta vuoka takaisin uuniin, laske lämpötila 175 C ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. Kypsymisaika riippuu uunivuoan koosta ja muodosta.

Tarjoa vaikkapa kylmän oluen kera.

espnajalainen_munakas_l_ (1024x661)
Meillä sattui olemaan basilikaa, joten viskoin muutaman lehden munakkaan pinnalle.

Tuli vielä noista perunoista mieleeni pieni kielikysymys. Muutama viikko sitten Herra R. lähti käymään kaupassa ja tein hänelle kauppalistan, kuten tapanani on. Laadin sen niin, että listan tavarat löytyvät suunnilleen siinä järjestyksessä, kun ne lähikauppamme hyllyille on sijoiteltu (olen oikeasti kuullut insinöörimiehestä, jolle vaimo teki Excel-taulukon kauppalistasta ja siinä piti olla täsmälleen oikeassa järjestyksessä tavarat. Elleivät olleet, skippasi insinööri-isäntä koko tuotteen!). No, meillä luki tällä listalla viimeisenä ”ranut pakasteesta”. Kun kauppareissusta oli kulunut kymmenisen minuuttia, soitti Herra R. ja kysyi, että mitä ihmeen rapuja täältä pakasteesta piti tuoda? Hahaaa! Kyseessä olivat siis pakasteranskanperunat.

Älkääkä nyt vaan sanoko, ettette tunne ranut-termiä?

Edellisessä blogipäivityksessäni tuskailin talvea, ja eikös tänne tuon valituksen jälkeen tupsahtanut vielä lisää lunta maanantaina. Tänään on vihdoinkin vähän keväisempää. Rouvalla on perjantaina tiedossa hauska ilta Paraisilla:

karringkvall2013

Niin ja Herra R:lla myös, koska hänkin lähtee mukaan. Meidät löytää ihanasta Keloveesta, jossa myydään huikean kauniita lahjaesineitä ja mielettömän käteviä kokkailutarvikkeita. Lisää aiheesta loppuviikosta!

4 kommenttia artikkeliin ”Hyvää ja helppoa arkiruokaa: espanjalainen munakas

  1. Olipa muuten hyvää! Tein meille tänä iltana ja on tehnyt mainiosti kauppansa. Yhden vuoallisen sijasta tein viisi pienempää ja ne oli helppo tarjota ja jämät vaikka huomiseksi mukaan työpaikalle lounaaksi.

    1. Hyvä idea jakaa satsi annosvuokiin, täytyykin pitää mielessä! Meilläkin teki kauppansa sen verran hyvin, että jäi vain rippeet koko tuosta annoksesta.

  2. olen vasta löytänyt blogisi, hyvää ruokaa ja kauniit kattaukset viineineen. seuraan jatkossakin.

Comments are now closed.