Muistatteko ihanan vanhan jatsahtavan biisin “Tea for two”?


Laulun sanoissa neitonen lupaa leipoa sokerikakun ihastukselleen. Rouva Raadelmasta ei tyytynyt sokerikakkuun, vaan päätti tarjota Herra Raadelmalla aamuteen suklaisten cupcake-leivonnaisten ja aitojen englantilaisten aamiaismuffinien kera.

teafortwo_20
Syy tavallista juhlavampaan tarjoiluun on upouusi teepannumme.Teepannu on muuten aika merkillinen keittiökapine, ainakin verrattuna kahvipuolen ratkaisuihin. Kahvinkeittimellä saa vaivattomasti valmistettua vaikka mitä, mutta teetä varten täytyy keittää vettä ja virittää jokin suodatinsysteemi, jotta teenpurut eivät päädy suuhun.

Meillä oli vuosia todella kätevä termoskannu, jossa oli teesiivilä. Tee hautui sopivasti ja pysyi pitkään lämpimänä. Pahaksi onneksi termoskannu meni rikki eikä vastaavaa enää löytynyt mistään. Viime aikoina olemme valmistaneet teetä Eva Solon lasikannussa, joka on kyllä kaunis ja muuten hyvä, mutta siinä tee haalenee turhan nopsaan.

Vaan nytpä löysin Bodumin Columbia-pressopannun, jossa on termoskuori. Pressotoiminnolla teenpurut saa haudutuksen lopuksi painettua kannun pohjaan, josta ne eivät pääse leviämään. Termosrakenteen vuoksi tee pysyy pitkään juuri sopivan kuumana, ja mikä parasta, kaikki osat saa laittaa huoletta tiskikoneeseen.

teafortwo_bodum_kannu1

Juomme Herra Raadelman kanssa melkein jokaisena aamuna haudutettua teetä, koska se on jotenkin kahvia lempeämpi vaihtoehto. Suosikkiteemme on Lady Gray, jossa on Earl Grey-teen perusmaku, mutta mukana myös bergamottia, sitruunankuorta ja appelsiinia sekä luultavasti laventelia. En ole aivan varma, mitä heleän siniset lehdet seoksessa ovat.

teafortwo_1 (683x1024)

Teepöydässämme oli siis tarjolla Lady Grey-teetä ja mausteeksi sitruunaa sekä hunajaa. Makeina pikkuherkkuina olivat suklaiset cupcaket, joista osan leivoin siis minimuotteihin.

Englantilaiset aamiasmuffinit korvaavat peribrittiläisiä sconeseja, jotka ovat mielestäni vähän kuivikkaita (rehellisesti sanottuna sconesit tuovat mieleen peruskoulun kotitaloustuntien ensimmäiset leivonnaiset, teeleivät).  Muffinien ohjeen löysin Glorian Ruoka&Viini-lehden vanhasta numerosta. Suosittelen!

Aamiaismuffinit

(n. 20 kpl)

3,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon, lisää suola ja sokeri. Alusta taikina vehnäjauhoilla napakaksi. Nosta leivinliinalla peitettynä taikina kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kohota noin tunnin ajan.

Alusta taikina uudelleen pienen vehnäjauhomäärän kanssa. Kohota uudelleen, nyt noin puoli tuntia.

Siirrä kohonnut taikina jauhotetulle leivintasolle ja kauli noin 1,5 cm paksuksi levyksi. Ota levystä rengasmuotilla pienehköjä pullia ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pietä leivonnaiset liinalla ja kohota jälleen.

Kuumenna uuni 200 C ja paista muffinit kypsiksi, paistoaika 10-15 minuuttia. Muffinit voisi kypsentää myös paistinpannulla, mutta enpä siihen ryhtynyt. Jos haluat kokeilla, kuumenna pinnoitettu pannu ja paista leivonnaisia molemmilta puoliltaan, mutta ilman rasvaa.

Muffinit maistuvat marmeladin ja voin kera mainioilta. Britit olisivat tarjonneet niiden kanssa clotted creamia eli yli puolet rasvaa sisältävää tuplakermaa.