elin_danielson_gambogi_paattynyt_aamiainen_1890

Sain rakkaalta sisareltani, Rouvalta Pirkanmaalta nimipäiväkortin viime viikolla. Siinä on Elin Danielson-Gambogin (1861-1919) maalaus Päättynyt aamiainen.

Rva P. osui korttivalinnassaan kohteeseen aivan täysin: meidän perheemme helmikuu on ollut juuri tällainen. Ei paljon vähempää voisi mikään kiinnostaa. Onneksi tänään helmikuu päättyy. Jaa hyvästi, p*#¤akuu!

Koska tänään sattuu olemaan myös Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä, niin lainaan tähän lopuksi vähän tietoa taiteilijattaresta. Ote on Suomen kuvataiteen kultakauden sivustolta:

”Elin Danielsonista puhutaan usein naiskuvan uudistajana taiteessa. Mitä tämä tarkoittaa – millainen oli naiskuva 1800-luvulla? Perinteisesti naisen elämäntehtäväksi katsottiin tuolloin kotipiirissä toimiminen, ja viime vuosisadan lopun uuden ajan naisina pidettiin niitä, jotka astuivat ulos perheen piiristä ja elättivät itsensä omalla työllään – nykynaiselle itsestään selviä asioita!

Päättynyt aamiainen -teos nähtiin juuri tällaisen uuden naistyypin kuvauksena. Sen kapinallisuutta lisäsi se, että nainen kuvattiin ”vetelehtimässä”, ei työtä tekemässä, ja vielä tupakoiden, mitä pidettiin kevytkenkäisten naisten puuhana. Vaikka teoksen mallina oli taiteilijan Tytty-sisar, on se enemmänkin piilomuotokuva taiteilijasta itsestään ja viittaa tarkemmin hänen omiin kuin sisarensa mieltymyksiin. Kuva on muisto Elinin vierailusta Tampereelle sisarensa ja serkkunsa luo. Elinin tapojen mukaan he seurustelivat pitkälle yöhön, heräsivät aamulla myöhään ja vahvistivat itseään kahvilla ja savukkeilla. Tausta keskeneräisine maalausharjoitelmineen viittaa taiteilijan työhön, ja Elinin läsnäolosta kertoo vielä pöydän laidalla savuava yksinäinen tupakka – aivan kuin hän olisi hetkeksi noussut pois pöydästä ikuistaakseen tuokion.”

6 kommenttia artikkeliin ”Hyvästi, helmikuu

 1. Turun Taidemuseossa oli joku vuosi sitten hieno näyttely jossa myös tämä teos oli esillä. Rakastan sitä ”lakana- taulua” joka on Taidemuseon rappusten vasemmalla seinustalla, ainakin ollut:)

  1. Täytyy tunnustaa, että Turun taidemuseo on vielä näkemättä, mutta nyt pääsiäisen suunnitelmissa (Reidar Särestöniemeä esillä). Kultakausi on kyllä huikea, ja naistaiteilijat erityisesti!

 2. olipas hauska lukea tää tarina. hehee, vetelehtimistä oleskeluyhteiskunnassa – työ saa suorastaan ajankoht. ulottuvuutta
  …muuten olen sitä mieltä että on tuossa kattauksen perusteella jollain muullakin kuin kahvilla itteään vahvistettu. Ja kananmunan pätkät lautasella ovat tunnelmallisia.

  Mutta että EVVK päti ennenkin, mitä maailman menoon tulee toisinaan.
  Kohti parempaa maaliskuuta!

  1. Joo, ja hauska yksityiskohta oli tuo vierailu Tampereelle sisarensa luo! Olen ihan varma, että kahvin joukkoon on kyllä lurahtanut plöröä…

   Tervetuloa maaliskuu!

 3. Oi ihana maaliskuu! Mulla alkaa aina kesä 1.3. (… ja kevät 1.1.) 🙂 Tämä tarina toi muuten mieleeni 14-vuotiaana tekemäni tupakanvastaisen julisteen, joka oli esillä koululaisten taidenäyttelyssä Turun taidemuseossa. Siis kauan sitten, huokaus… Elinin taulussa on kyllä upea tunnelma.

Comments are now closed.