parasta_pizzaa1 (1024x683)

Olemme Herra Raadelman kanssa valmistaneet lukuisia kertoja pizzaa, monesti löytäneet mielestämme parhaat makuyhdistelmät ja sitten jossakin vaiheessa tympiintyneet viritelmiimme.

On tehty pannupizzaapikapizzaa ja tavallista pizzaa durum-vehnästä tai tavallisista vehnäjauhoista. Jossakin vaiheessa käytimme pizzapohjana kaupan valmista taikinarullaa (joku pizzakit) tai pizzajauhoseosta. Olemme paistaneet pizzoja pizzakivellä ja esilämmitetyllä uunipannulla.

Kokemuspohjainen oppiminen on ihan kivaa, mutta joskus kannattaisi ehkä seurata jonkun muun kehittämää ohjetta. Sellainen tupsahti muutama viikko sitten Anna-lehdessä. Jo pizza-artikkelin kuvitus sai aikaan pizzahimon! Nyt siis noudatan kiltisti Annan ohjetta valmistaessani pizzapohjan ja -kastikkeen. Taikinan hiivan vain vaihdoin tuoreeseen, mutta muuten mennään amen-meiningillä…

Pizzataikina

5 dl durum-vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2,25 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä

Mittaa jauhot kulhoon, lisää suola. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, lisää joukkoon myös öljy. Tee jauhokasan keskelle syvennys ja kaada siihen vesi-hiiva-öljyseos. Sekoita jauhoja nesteeseen ja alusta taikina kimmoisaksi. Jatka vaivaamista vielä ainakin 5 minuuttia, mieluummin 10.  Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä 1 tunti.

Kumoa taikina jauhotetulle leivintasolle ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutama minuutti. Me jaamme taikinan tässä vaiheessa kahteen osaan. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi.

Pizzakastike

2 rkl oliiviöljyä
1 kpl sipuli hienonnettuna
valkosipulia maun mukaan
pari hyppysellistä chilihiutaleita
mustapippuria myllystä
suolaa
sokeria
1 tlk säilöttyjä tomaatteja (me käytämme Mutti-tomaatteja tai -tomaattimurskaa)
oreganoa
(tilkka vettä tai punaviiniä)

Kuumenna öljy kasarissa. Kuullota sipuleita, kunnes ovat pehmeitä. Mausta. Kaada kasariin tomaattisäilyke ja kiehauta seos. Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Jos haluat, voi kastikkeen jauhaa sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista kastikkeen maku. keittämisen aikana kastike saattaa kaivata tilkan nestettä. Olen yleensä huuhtaissut tomaattipurkin vedellä, joskus punaviinitilkalla.

parasta_pizzaa_4 (1024x683)

Sitten jatketaan omaan tapaan.

Pizzakivi laitetaan kylmään uuniin ja uuni kuumennetaan 275 C.

Jaan kastikkeen kahdelle kaulitulle pizzapohjalle, koska yhden ison kanssa pizzan keplotteleminen kuumalle pzzakivelle vaatii rautaisia hermoja ja kahdet kädet (joista yleensä johonkin tulee palovamma). Pitäisi hankkia sellainen pizzalapio jostakin.

Sitten ladotaan täytteet pizzakastikkeella kruunatuille pizzapohjille. Uusin makusuosikkimme on yksinkertaisesti mozzarella-juusto, joita menee koko annokseen 2 kappaletta eli yksi/pizza. Leikkaan ne noin sentin paksuiksi viipaleiksi ja ladon pizzapohjille. Päälle vielä ropsaus mozzarella-raastetta, joka on siis eri tuote kuin tuo Mozzarella Bufala.

Ja sitten pizza paistumaan.

Otettuamme pizzat uunista levitämme niille rucolaa, basilikaa ja parmankinkkuviipaleita. Ja siiten vaan nautitaan!

parasta_pizzaa_3 (813x1024)

Punaviiniksi olemme viime aikoina valinneet Malbec-rypäleestä puristettua Trapichea tai Don Davidia. En tiedä, sopivatko ne mitenkään erityisesti pizzan kanssa, mutta miellyttävät meitä.