Uunilohi on suomalaista perusruokaa parhaimmillaan.
Uunilohi on suomalaista perusruokaa parhaimmillaan.

Välillä on hyväksi valmistaa aivan tavallista suomalaista kotiruokaa, kuten lihamakaronilaatikkoa, lihapullia ja muusia tai vaikka uunilohta. Olin aivan unohtanut viimemainitun, mutta onneksi Maku-lehdessä siitä löytyi järkevä ohje. Vähän sekin taas muokkautui…

UUNILOHI PERINTEISEEN TAPAAN

n. 600 g merilohifileetä
0,5 kpl sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria

pinnalle:
1 tlk ranskankermaa (n. 200 g, rasvaa noin 28% )
0,5 kpl sitruunan mehu
0,5 dl hienonnettua tilliä
(suolaa, mustapippuria)

koristeluun: tilliä

Laita uuni kuumenemaan 200 C. Huuhtaise kalafilee ja nosta se uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Purista lohen pinnalle sitruunanmehua, ja mausta kala suolalla ja mustapippurilla. Sekoita ranskankermaan sitruunanmehua ja tilliä. Mausta halutessasi (itse en enää mausta). Levitä seos kalafileelle ja nosta vuoka uuniin.

Kypsennä puolisen tuntia. Kypsymisaikaan vaikuttaa kalafileen paksuus.

Koristele kala vielä ennen tarjoilua tillillä. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja herneiden kera.

*   *    *

Meidän lähikauppamme hommaa jostakin todella hyvälaatuista lohifileetä, josta on ruodot nypitty pois ja se löllö rasva samoin poistettu. Valmistin juuri Piikkiön K-Supermarketin lohesta jouluisen jääkellarin lohen, ja hyvää oli. Miksiköhän muuten merilohi on säilynyt hinnaltaan suhteellisen järkevänä? Kuha- ja havenfileiden kilohinnat tuntuvat aika kirpeiltä. Kalaa kuitenkin pitäisi syödä parikin kertaa viikossa ravitsemuksellisistakin syistä. Siis jotta pysyisi virkeänä ja hehkeänä.

Jaapajaa. me lähdemme kohtapuoliin Herra R:n kanssa salamyhkäiseen iltatilaisuuteen. Ettepä arvaa, mikä Rouvan rooli on tänään… (ihan säädyllinen kuitenkin)