IMG_4328 (1024x683)
Iltapalasarvet ovat tässä Zinotin Durat-tarjoilualustalla. Jos pidät kiirettä, ehdit mukaan Sisustuksen koodi-blogin arpajaisiin, joissa voit voittaa setin Zinotin tuotteita.

Nuorena vastavalmistuneena kotitalousopettajana toimin vuoden Turun kaupungin kuluttaja- ja kotitaloustoimistossa kotitalousneuvojana. En ole milloinkaan valvonut niin paljon kuin tuon vuoden ajan. Tehtäviini kuului nimittäin iltakurssien järjestäminen niin neuvonta-asiakkaille kuin mitä erilaisimmille ryhmille, jotka tilasivat johonkin teemaan liittyvää opetusta. Kurssi-illan päätyttyä yhdeksän maissa ei uni tullut silmään moneen tuntiin. ”Konetta” on vaikeaa sammuttaa, kun mielessä pyörivät vielä työasiat.

Yksi suosituimmista ruoanvalmistuskursseista oli iltapalakurssi. Valmistimme kaikenlaisia paistoksia, salaatteja ja pikkusuolaisia paloja. Iltapalasarvet kuuluivat kurssin vakio-ohjeisiin.

Löysin nyt joulusiivouksen yhteydessä vanhoja ruoanvalmistusohjeitani ja niiden joukossa iltapalakurssin reseptimonisteen. Oli aivan pakko kokeilla uudelleen suosikkileivonnaisia. Voi, miten palautuivat kurssi-illat mieleen. Ja ne unettomat yöt.

Ja hyviltähän nuo sarvet maistuivat vieläkin. Myös aamukahvin kera. Mielipiteeni vahvistaa Herra Raadelmasta.

Kinkku-juustotäytteiset iltapalasarvet

(24 kpl)

taikinaan:
7,5 dl vehnäjauhoja
200 g voita
1 tl suolaa
2,5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa

täytteeseen:
1 kpl paprika kuutioituna
n. 100 g kermajuustoa kuutioituna
n. 200 g palvikinkkua kuutioituna
(tai pelkkää juustoa tai kinkkua tai mistä nyt pitää)

pinnalle: kananmunaa, unikonsiemeniä

Mittaa ja voi vehnäjauhot kulhoon, ja nypi ne murumaiseksi seokseksi. Tämä käy kätevästi monitoimikoneen leikkuriterällä. Lisää joukkoon suola.

Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää neste jauhoseokseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Sen voin leipoa heti, mutta voit antaa taikinan kohota liinalla peitettynä täytteiden valmistelemisen ajan.

Kuutioi valitsemasi täyteaineet ja sekoita ne keskenään.

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinapalat ympyränmuotoisiksi, noin puolen senttimetrin paksuiksi levyiksi. Jaa taikinapalat kahdeksaan osaan. Laita jokaisen näin muodostuneen kolmion leveämpään päähän noin ruokalusikallinen täytettä. Kääri kolmiot rullalle ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Muotoile sarvenmuotoiseksi eli käännä taikinarullien päitä alaspäin.

Kohota leivonnaiset leivinliinalla peitettyinä. Laita uuni kuumenemaan 225 C.

Vatkaa kananmuna kevyesti ja voitele sillä sarvet. Ripota pinnalle unikonsiemeniä. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes sarvet saavat kullanruskean värin.

Tarjoa iltateen kera. Tai aamukahvin.

aamukahvi_kinkkujuustosarvi (1024x687)

Aamukahvista tuli mieleeni, että eilen pääsin avamaan Runebergintorttu-sesongin. Aah ja ooh, Aschanilla on lisäksi tarjous noista herkkuleivonnaisistaan. Tämä ei ole maksettu mainos, vaikka niin kyllä toivoisin. Eihän tuollainen neljän tortun satsi ole tällaiselle addiktille yhään mitään.

IMG_4302
Zinotin cutandset-tarjoilualusta on paitsi käytännöllinen myös erittäin kaunis.

Tämä sensijaan on sponsoroitu juttu: sain vähän ennen joulua Zinotista kokeiltavakseni Durat-tarjoilualustan ja Musta5101-tiskiharjan. Molemmat ovat paitsi käytännöllisiä myös erittäin kauniita. Katsokaapa vaikka tuota ylintä kuvaa. Jos oikein vikkelästi tomit, voit voittaa samanlaisen tarjoiluastia-tiskiharja-setin Sisustuksen Koodin blogin arvonnasta. Se päättyy tänään klo 18. Tässä linkki: http://sisustuksenkoodi.blogspot.fi/