kevatesikot
Joulunpunaiset kukat ovat saaneet huutia ja tilalle nousivat kevätesikot.

Kylläpäs on ollut haipakkaa tämä alkuvuosi. Mielenkiintoinen työprojekti, jossa sattui olemaan kireä aikataulu, on vienyt Rouvan tarmon ja ajan. Eilinen iltapäivä oli oikeastaan ensimmäinen vähän rennompi hetkonen. Vaan eipä haittaa, ei ole yrittäjällä varaa valittaa.

Huomenna vietetään Nuutin päivää, joka on perinteisesti ollut joulusesongin loppu. ”Hyvä-Tuomas joulun tuopi, Hiiva-Nuutti poies viepi”. ”Nuutin nuppi on joulun loppu.” Tuo Hiiva-Nuutti ei viittaa mihinkään keljuun tulehdukseen, vaan siihen, että joulukaljat olivat tähän päivään mennessä juodut ja hiivainen pohjasakka enää jäljellä. Nyt alkavatkin härkäviikot ja läpileivät.

Meillä ei ihan härkäviikkofiilikseen olla vielä menossa, sillä uudenvuodenjuhlinta jäi vähän vaiheeseen tuon työprojektin vuoksi. Vietämmekin nyt vuodenvaihdetta, ja jotta pääsisimme puolentoista viikon takaisiin tunnelmiin , paistoin meille eilen blinejä.

blinikattaus
Myös ruokapöydän kukat ovat pinkeän pinkkejä.

Kuten olen jo aiemmin maininnut, pääsimme Herra R:n kanssa hemmoteltaviksi uudenvuoden aattona ja nauttimaan huikeista blineistä. Päätin itsekin vaihtaa bliniohjetta, mutta tyydyin vain nappaamaan sen tattarijauhopussista. Hyviä näistäkin tuli.

BLINIT II

4 dl bulgarianjogurttia
20 g hiivaa
2½ dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1½ dl kuumaa maitoa
3-4 rkl voisulaa
1 tl suolaa
1 keltuainen
1 valkuainen

paistamiseen: kirkastettua voita

Lämmitä bulgarianjogurtti kädenlämpöiseksi. Liuota hiiav jogurttiin ja lisää jauhot sekä sokeri. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.

Kiehauta maito ja lisää joukkoon voi. Kaada kiehuvan kuuma maito-voi-seos blintaikinaan ja vatkaa taikina sileäksi. Lisää suola ja kananmunan keltuainen. Vatkaa valkuainen vaahdoksi, ja lisää vaaht blinitaikinaan.

Kuumenna blinipannut liedellä ja valuta niille kirkastettua voita. Kaada taikinaa pannuihin ja paista blinit rapeiksi molemmin puolin. Paistamisen loppuvaiheessa blinille voi valuttaa vähän lisää voita, joka ihanasti imeytyy bliniin.

Nauti haluamiesi lisäkkeiden kera. Mäti, smetana ja hienonnettu sipuli ovat klassinen yhdistelmä. Graavattu lohi tai siika käy myös, samoin sienisalaatti.

blinipannulla

Kyytipoikana ehdottoman ihana ratkaisu on samppanja tai cava tai kuohuviini. Me päädyimme eilen snubbe ja olut-komboon, joka toimi loistavasti. Jälkiruoaksi nautimme palaset suklaakakkua, jonka tein koemielessä.

Nyt vietämme rauhallista lauantaita aurinkoisessa Raadelmassa. Taidankin tästä kammertautua Herran seuraan ja tarttua kirjastosta tilaamaani Juha Itkosen ”Hetken hohtavaan valoon”. Levollista Nuutin-aattoa!

4 kommenttia artikkeliin ”Melkein Hiiva-Nuutti

  1. Minun joulukukkani alkavat piakkoin olla parhaimmillaan 😀 Aina ostan ne liian myöhään. Mutta on niistä iloa nytkin!

        1. Tämä oli kyllä aivan poikkeuksellisen varhainen siirtymä pois joulusta. Yleensä ollaan loppiaiseen asti elelty joulufiiliksissä.

Comments are now closed.