Sunnuntaina luovuimme Halloween-teemasta ja aloitimme venäläistyyppisen ateriakokonaisuuden rakentamisen. 

MENU DAY TWO

Blinit & muikunmäti

Cava Brut 1+1=3Xarello, Parellada, Macabeu

⌘ ⌘

Vorschmack à la Mannerheim

Chapoutier RasteauGrenache, Syrah 2009

⌘ ⌘ ⌘

Halloween-kakku & espresso avec

Renault Carte Noir

⌘ ⌘ ⌘

Kolatun juustolan valkohomejuustoa ja cheddaria sekä St. Agur -roquefortia

Lenz Moser Prestige TrockenbeerenausleseBouvier, Chardonnay, Welschriesling

2008


Onko messevämpää herkkua kuin blini suoraan tirisevän kuumalta pannulta?

Blinit valmistin Strömsö-kokkina tunnetuksi tulleen Michael Björklundin ohjeella, jota olen käyttänyt useaan otteeseen.

BLINIT
(noin 10 isoa bliniä)

20 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä maitoa
3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kermaviiliä
2 kpl kananmunan keltuaista
0,5 tl suolaa
2 kpl kananmunan valkuaista

paistamiseen: n. 100 g voita

Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia.

Voi kannattaa sulattaa ennen paistamista, jolloin hera painuu sulatusastian pohjaan. Paistaminen sujuu kirkastetulla voilla huomattavasti käryttömämmin ja helpommin.

Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Paista blinit voissa blinipannulla.

Meillä on Tefalin outletistä edullisesti (3,50 euroa/kpl) hankitut blinipannut, joilla paistaminen käy lutvikkaasti.


Blinien perinteiset lisäkkeet ovat muikunmäti, hienonnettu punasipuli ja smetana. Mustapippurirouhe täydentää mädin makua mukavasti. Kuvassa Rouva P. kaataa laseihin Cava Brut 1+1=3Xarelloa…

… johon Herra Pirkanmaalta oli päätynyt juomavalinnassaan. Jopas oli nautinto!

Koska Vorschmackin kypsymisaikaa oli bliniruokailun jälkeen jäljellä vielä useampi tunti, nautimme Naantalin Aurinkoisen Halloween-kakkua tässä välissä. Kyytipoikana veriappelsiinivaahdolla täytetylle herkulle vetäisimme pienet konjakit. Sitten taas jaksettiin viettää pyhäpäivää tietokilpailun ynnä muun yleisen hupailun merkeissä.

Ainoa kuvamme Vorschmackista!

Pääruoaksi valmistin meille Vorschmackia mukaellen marsalkka Mannerheimin ohjetta. Reseptin olin vuosia sitten bongannut Turun Sanomista, ja syy miksi päädyin siihen, oli sillin korvaaminen anjoviksilla. Mannerheimin keittokirjasta löytyy ainakin kolme erilaista Vorschmackin ohjetta – mukaanlukien Savoyn legendaarisen version – mutta kerran silliä käyttäneenä en siihen uudelleen ole ryhtynyt. Perkasin itse rasiallisen vasspuukia eli Tiira-kalasäilykettä tähän Vorschmackiin, mutta en käyttänyt sen lientä vaan lisäsin veden määrää noin desilitralla.

Tässä kuitenkin alkuperäinen ohje:

VORSCHMACK

n. 500 g lampaan jauhelihaa
n. 500 g naudan paistijauhelihaa
1 iso rasia anjovista liemineen
3 kpl punasipulia
2-3 dl vettä
4-5 kpl valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyrettä
mustapippuria myllystä

Hienonna punasipulit ja valkosipulin kynnet. Sekoita kaikkia ainekset keskenään ja kypsennä uunissa 150 C lämmössä noin viisi tuntia. Sekoita välillä. Tarjoa lisäkkeenä uuniperunoita, suolakurkkua, smetanaa ja punajuurikuutioita.

Herra P:lla oli kuulemma ollut Vorschmackin juomavalintojen kanssa eniten pohdittavaa. Kietaisimme pienet Marskin ryypyt alkajaisiksi ja hetken kuluttua maistelimme punaviiniä, joka sopi erittäin hyvin lihapadan makuun. Herran P:n valinta viiniksi oli siis Chapoutier Rasteau Grenache, joka on Syrah-viini vuodelta 2009.

Vorschmackin jälkeen nautiskelimme juustoja Trockenbeerenauslesen kera, ja ei voi kuin jatkaa valitsemaani ”säkeistöä”: huikea kombinaatio. Etenkin roquefort ja kullanvärinen Lenz Mosel Prestige Trockenbeerenauslese olivat täydellinen makupari.

Illan hämärtyessä istuimme olohuoneessa kaikesta syömisestä voipuneina. Muutama mörkö-pusu vielä mahtui kupuihin. Mutta olipahan ollut hauskaa pari päivää…