Juuri kun kuvittelin, että olemme ehtineet täällä Raadelmassa kokea kaiken vuodenaikojen osalta, yllätti luonto ja tuuppasi meille talven. Torstai-illansuussa alkoi sadella lunta ja perjantaina aamupäivällä täällä näytti tällaiselta: todellla kummitusmaista, aivan kuin maailma loppuisi tuohon rantaan.

Muutaman tunnin kuluttua maisema näytti jo aivan erilaiselta. Taas kerran muutin mielipidettäni ja ajattelin, että kyllä tämä alkutalvi tai loppusyksy onkin paras ja kaunein aika vuodesta. Kun värit jotenkin sammuvat.

Ja tältä näyttää nyt! Huikean kuulas sää, ja kuten huomaatte, lumipeitettä on kunnioitettavat kuusi senttimetriä. Näin luki Tuorlan sääaseman sivustolla hetki sitten. Sään pitäisi nyt muutamassa tunnissa lauhtua, ja veikkaanpa, että muutaman päivän kuluttua palaamme tavanomaiseen syysharmauteen.

Mutta toipahan tämä äkkimuutos hyvääkin tullessaan, sillä saimme pestyä eilen Herra Raadelman kanssa huushollimme ikkunat. Sitä manööveriä olin nimittäin suunnitellut syyskuun alusta asti. Lopulta tiimityöskentelymme ansiosta koti oli saatu putsplank-kuntoon parissa tunnissa. Talkoosaunan löylyt pehmensivät vielä siivouksessa jännittyneet niskat ja loppupäivä kuluikin suloisessa joutilaisuudessa.

Viikko sitten perjantaina saimme rakkaan sisareni puolisoineen tänne eli Herran ja Rouvan Pirkanmaalta. Kippisteltyämme samppanjalla ja nautittuamme savulohirilletteä saaristolaisleivän kera siirryimme illallispöytään, jonka erikoisuutena oli jokaiselle ruokailijalle varattu ”yksilöllinen” kastikemalja. Niitä on sattumalta meillä nyt peräti viisi kappaletta, ja tämä oli mielestäni kiva tapa hyödyntää kipot.

Pääruokalajina oli vanha tuttu ”Bookmaker toast” Matplatsenin tapaan, johon siis kuuluu Bearnaise-kastike. Tälle aterialle valmistin lisäkeruokalajiksi perunalastuja. Ehkä joku tarkkaavainen lukija muistaa, että sama kombo oli hääpäivänämme, mutta silloin perunalastut valmistuivat uunissa. Nyt siis perinteisesti upporasvassa keitettyinä.

PERUNALASTUT

1 kg hyviä jauhoisia perunoita
1 l rypsiöljyä
suolaa maun mukaan

Kannattaa valita mahdollisimman suurikokoisia ja ehytkuorisia perunoita, meillä taisi olla Van Gogh-lajiketta. Pese perunat hyvin. Leikkaa terävällä veitsellä perunoista yhden millimetrin paksuisia viipaleita. Laita ne väljään kylmään veteen ja huuhtele muutaman kerran. Valuta perunat ja kuivaa ne esimerkiksi talouspaperilla painellen.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 C. Paista perunaviipaleet kertaalleen öljyssä, nosta uudelleen talouspaperille ja valuta ylimääräinen rasva pois. Tähän asti voit valmistella perunalastut hyvissä ajoin, mikäli haluat tarjota ne lämpiminä. Jos et, jatka samantien: paista perunat uudelleen 180 C öljyssä. Valuta jälleen. Siirrä perunalastut tarjoiluastiaan ja mausta kevyesti suolalla.

Samalla öljyllä voi paistaa muutamatkin perunat, kun siivilöit jäähtyneen öljyn ja säilytät sen jääkaapissa.

Savulohirillette on näppärä ruokalaji, sillä sen voi valmistaa jääkaappiin hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Vuorokausi hyytymis- ja maustumisaikaa on juuri sopiva. Ohjeen löysin joltakin ihmeelliseltä sivustolta, jossa oli vasemmassa yläkulmassa kokin kuva. Sorry, en muista, mutta tässä ohje:

SAVULOHIRILLETTE
(isohko annos, riittäisi varmasti 8 ruokailijalle)

300 g kylmäsavulohta viipaleina
600-800  g lämminsavulohta fileenä
1 kpl limetti
nippu hienonnettua tilliä
1,5 dl smetanaa
3 kpl liivatelehteä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Vuoraa noin 8 dl:n leipävuoka ensin kelmulla ja sitten kylmäsavulohiviipaleilla. Revi lämminsavulohi sormin pieniksi palasiksi,  ja lisää joukkoon limetin mehu, hienonnettu tilli ja smetana.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne pehmenevät. Kuumenna valkoviini ja sulata liivatteet siihen.tilkkaseen kiehuvaa vettä. Jäähdytä kuumaa liivatelientä hetki ja kaada se sitten lohiseokseen samalla sekoittaen. Lisää mustapippuria ja suolaa makusi mukaan.

Pakkaa lohirillette vuokaan ja käännä kylmäsavulohiviipaleet päälle (minulla kylmäsavulohiviipaleet riittivät vain vuoan reunoille). Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin kevyen painon alle. Anna hyytyä seuraavaan päivään. Kumoa rillette vuoasta ja leikkaa se viipaleiksi. Tarjoa sen kera saaristolaislimppua.

Rillettestä saisi kauniita alkuruoka-annoksia, jos asettelisi viipaleet lautasille salaatin ja jonkin pienen kastikkeen kera. Tai hölskytyskurkkujen kanssa. Valkoviini sopii kyytipojaksi – ja samppanja, kuten totesimme!

Päivitän viime viikonvaihteen muita ruokajuttuja, jahka ehdin. Jo etukäteen voin paljastaa, että Pulled Pork ei ollut mikään menestys…

Tänä viikonloppuna siirrellään sitten taas kelloja ja ensi viikolla siirrytään marraskuuhun. Muistakaapa Eiringin ihqu tarjous ja käyttäkää hyväksenne – 20 % alennus verkkokaupan tuotteista marraskuun 15. päivään mennessä. Ohjeet verkkokaupassa toimimiseen ja lisää juttua aiheesta löytyvät täältä.

Tiesittekö muuten, että tuollaisessa kuparikulhossa valmistuu paras valkuaisvaahto? Ripaus suolaa kananmunan valkuaisten joukkoon, kunnollinen pallovispilä käteen ja vips-vatkaamaan! Habakin kehittyy kuin itsekseen! Kertoo nimimerkki ”Kokenut”.

2 kommenttia artikkeliin ”No tuliko nyt talvi?

Comments are now closed.