Kurpitsa tunnelmallisena, kuva Rouva P:n.

Hohhooijjaaaaa, täällä väsyneet, mutta onnelliset Halloween-Herra ja Rouva paarustavat maanantaitaan. Herra ja Rouva Pirkanmaalta alkavat näihin aikoihin saapua kotiinsa Tampereelle, joten hurja party-viikonloppu on ohitse ja palaamme arkeen. KIITOS vielä Pirkanmaalaisille HUIKEASTA viikonvaihteesta!!!

Tästä lähdettiin liikkeelle lauantaina: vihreää limaa valuvista laseista (vihreällä elintarvikevärillä värjättyä pomadaa) kietaisimme kitoihimme Vihreää leskeä (2 cl Koskenkorvaa + 2 cl Minttu-likööriä). Vihreät molluskat laseissa ovat jäätyneitä viinirypäleitä.

Hauskanen yhteensattuma, että sunnuntai-illansuun viimeinen viininautinto oli Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese. Se on itävaltalainen makea jälkiruokaviini, joka valmistetaan yksittäin kerätyistä rypäleistä, jotka ovat kehittyneet ja kutistuneet lähes rusinoiksi ja saaneet pintaansa jalohomekerroksen. Trockenbeerenauslesen eräänlainen sisartuote on nimittäin icewine, joka taas valmistetaan jäätyneistä rypäleistä!

Myös Pirkanmaan-porukat olivat kehitelleet oman aloitusdrinkkinsä, joka toimi (kuulemma) meidän vihreän tököttimme vastamyrkkynä.Se oli varsin hienostunut kombo veriappelsiinilikööristä ja brandysta, vaikka etiketissä kerrottiin sen sisältävän sappea, verta, rupia ja pahoja henkiä!

Rouva R. puolestaan oli suunnitellut lauantaiaamupäivään pienen välipalan ennen ateriointia. Leivoin aamuvarhaisella Pataleivän, jonka olin laittanut tekeytymään perjantaina. Lisäksi pöytään katettiin Terriini maksamakkarasta (oikotie patén valmistamiseen), kotijuustoa sekä marinoituja paprikoita.

Terriini maksamakkarasta

n. 400 g maksamakkaraa (esim. Pajuniemen luomumaksamakkara)
n. 1 dl majoneesia
1,25 dl creme fraichea
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria

kiille:
2 dl lihalientä
tilkka sherryä
tilkka soijakastiketta
tilkka Tabascoa
2 kpl liivatelehtiä

vuokaan: vihannessuikaleita, oliiveja, minimaustekurkkuja tmv.

Notkista maksamakkara majoneesilla ja creme fraichella. Mausta massa hienonnetuilla valkosipulinkynsillä ja persiljalla sekä mustapippurilla. Painele makkaramassa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Painele makkaramassaan haluamiasi vihannessuikaleita. Rouva teki pienen Jack O’Lantern-kuvion terriiniinsä:

Valmista kiille: pehmitä liivatelehdet liottamalla niitä kylmässä vedessä noin viisi minuuttia. Kuumenna noin puoli desilitraa lihaliemestä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen. Yhdistä liivateliemi loppuun lihaliemestä. Mausta se sherryllä, soijakastikkeella ja Tabascolla. Anna kiilleliemen jäähtyä ennen sen lisäämistä vuokaan.

Lisää terriiniin maksamakkaramassan päälle varovaisesti ohut kerros kiillelientä. Kun se on hyytynyt, voit lisätä lientä vuokaan varovaisesti lorotellen. Nosta vuoka jääkaappiin ja annan terriinin vetäytyä yön yli.

Marinoidut paprikat maistuivat oikein mukaviltaTerriinin kumppanina.

Marinoidut paprikat

4-5 kpl punaista paprikaa

Marinadi:

1,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl hunajaa
1 kpl sitruunaa (kuori suikaleina + mehu)
2 kpl valkosipulinkynttä (viipaloituna)
1 tl kuivattua chiliä
2 rkl tuoretta rosmariinia
1 tl suolaa
mustapippuria

Pese paprikat, halkaise ne ja poista siemenet, kannat ja valkoiset osat. Grillaa paprikat mustiksi kuoripuolelta. Sulje 10 minuutiksi muovipussiin ja poista sitten mustunut kuori.

Paloittele paprikat kulhoon. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada paprikoille. Anna maustua mielellään ainakin pari tuntia.

Kotijuuston ohje löytyy Valion reseptisivuilta. Valmistin sen täysin laktoosittomana nyt ensimmäistä kertaa, ja hyvin tuo tuntui toimivan. Sen verran muokkasin ohjetta, että en lisännyt ohjeen mukaista sokeria, mutta laitoin juustomassan joukkoon reilun nokareen voita.

Jatkan Halloween-viikonlopun reseptien dokumentointia, kunhan tästä vähän piristyn. Nyt alkaa puhti loppua…