Selasin eilen aamulla Julia Childin ”Ranskalaisen keittiön salaisuudet” -keittokirjaa ja etsin sopivaa liharuokaa viikonlopuksi. Burgundinpataa on jo tullut tehtyä, joten skippasin sen sekä Carbonnades à la flamanden – vaikka hyviä ovatkin.

Lihakääryleet teen omalla tavallani, ja tiesin, että rakas puolisoni ei innostuisi nähdessään Blanquette de veau à l’anciennen. Valmistin sitä Cordon Bleu -kurssilla, mutta se muistuttaa liiaksi tillilihaa tai vastaavaa vaaleassa liemessä tarjottavaa lihaa.

Päädyin siis Daube de boeuf-ruokaan, joka Julian mukaan on saanut nimensä daubièresta, kannella peitetystä padasta. Padat ovat viimeaikoina pyörineet mielessäni, mutta aivan muista syistä…

Daube de boeuf Julia Childin tapaan

n. 1 kg naudan sisä- tai paahtopaistia
marinadiin:
5 kpl porkkanoita viipaleina (4,5 dl)
5 kpl sipulia viipaleina (4,5 dl)
2 rkl oliiviöljyä
2 kpl valkosipulin kynttä viipaleina
0,5 dl timjamia hienonnettuna
1 tl mustapippurirouhetta
1-2  tl suolaa
1-2 kpl laakerinlehtiä murskattuina
3,5 dl valkoviiniä
0,5 dl konjakkia

pataan:
200 g pekonia
3,5 dl tuoreita herkkusieniä viipaleina
n. 8 kpl tomaattia kuutioituina
n. 2 dl vehnäjauhoja
2,5 -4,5 dl lihalientä

Viipaloi paisti ja siirrä viipaleet teräksiseen tai posliini- tai lasiastiaan. Kaada lihoille viini ja konjakki sekä peitä ne kasviksilla (porkkana, sipuli, valkosipuli) ja mausteilla. Anna marinoitua huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa pidempään. Valuta marinoidut lihat ja kasvikset, säästä marinadiliemi.

Lado padan pohjalle kerros pekonia. Ripottele sille reiluhkosti marinadin kasviksia, herkkusieniä ja tomaattikuutioita. Jauhota paistiviipaleet ja lado pataan. Levitä niille muutama pekoniviipale ja jälleen kerros kasviksia. Jatka näin, kunnes paistiviipaleet ovat padassa. Päällimmäiseksi kerrokseksi pitäisi jäädä kasviksia ja pekonia.

Kaada marinadiliemi pataan ja lisää pataan niin paljon lihalientä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna keitos kiehuvaksi liedellä. Peitä pata kannella ja nosta 150 C uuniin.

Kypsennä 3-4 tuntia. Kallista pataa ja valuta rasva pois. Tarkista maku. Tarjoa perunoiden, riisin tai vaalean maalaisleivän kera.

Ruoka tuoksui aivan sietämättömän ihanalta muhiessaan uunissa. Paistamisen loppuvaiheessa otin padasta kannen pois, sillä halusin pinnalla olleiden pekonien ruskistuvan. Liha oli lopulta niin kypsää, että mureni haarukalla painettaessa.

Padan maku oli kuitenkin hienoinen pettymys: maku oli liiankin hienostunut, likimain mauton. En noudattanut ohjetta kirjaimellisesti (en esimerkiksi kaatanut rasvaa pois padasta enkä jättänyt tomaatin siemeniä käyttämättä), joten litkumaisuus voi olla itse aiheuttamaani. Liha jäi alakynteen makumaailmassa, kaikki muu oli hyvää. Joten: ruoka kannattaisi valmistaa jostakin sitkeämmästä, sidekudospitoisemmasta lihasta: lavasta, etuselästä tai ulkopaistista. Riista voisi nyt sopia -kerrankin! Hirveä tai peuraa peliin!

Julia Childin mukaan Daube on herkullista myös kylmänä, joten täytynee kokeilla sitä tänään. Ainakin siitä saa vaivattomasti hyvän pastakastikkeen mylläämällä ainekset kunnolla ja lisäämällä vähän mausteita.

Jälkiruokana nautimme palaset pähkinäkakkua, jota tein edellisen kerran perinteiseen rengasvuokaan. En jaksanut lähteä hakemaan sitä, joten levitin kakkutaikinan voideltuun uunivuokaan. Hyvää tuli näinkin! Ohje on siis HS:n ruokatorstaista alkukesältä.

Pähkinäkakku

2 kpl  kananmunaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl maitoa
2 dl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa

pähkinätäyte:
2 dl pähkinöitä (kuten pekaani- tai saksanpähkinöitä)
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi pähkinät veitsellä hienoksi ja sekoita joukkoon sokerit. Sekoita kakkutaikinan kuivat aineet keskenään sekä öljy ja maito keskenään.  Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahtoon lastalla vuorotellen öljy-maitoseosta ja kuivia aineita.

Kaada kolmasosa kakkutaikinasta voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Lisää sen jälkeen puolet pähkinä-sokeriseoksesta. Lisää päälle toinen kolmannes taikinaa ja sen jälkeen loput pähkinä-sokeriseoksesta. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee loput kakkutaikinasta.

Paista kakkua uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 50 minuuttia, matalassa vuoassa paistoajaksi riittää 40 minuuttia.  Tarjoile jäähtyneenä.

Kas noin. Nyt menemme Herra Raadelman kanssa päiväsaunaan ja sitten taidan palata kerrassaa hulvattoman ”Olympiaseikkailun” pariin. Brittiläista huumoria parhaimmillaan! Ja voi että, kun naurattavat viestintäguru Siobhanin kommentit – samaa potaskaa on tullut kuultua ja varmaan itsekin päästeltyä.

8 kommenttia artikkeliin ”Julia Childin Daube de boeuf

  1. Pidin kovasti siitä sarjasta, etenkin sihteeri- Sallysta, hänen ujot katseensa ovat aivan huippua näyttelyä! Ja tosiaan se tuuba mitä siellä mainostoimistossa suolletaan, se on aivan hulvatonta.

  2. ihania ruokakuvia ja uusia kuvakulmia tässä jutussa!!!

  3. Vaikea uskoa että maku oli pettymys 😉 Vaikka kyllähän niin joskus käy, mutta näiden kuvien perusteella se on oikeasti vaikeaa…

    1. Niin, ne lihapalat jäivät jotenkin seikkailemaan keskenään, mutta luulen, että juuri lihalaatua muuttamalla tästä saisi aivan huippuruoan.

  4. Voi jessus, mitä kulinaarista juhlaa! Näyttää niin herkulliselta.
    Olen niin innoissani, kun ostin tänään Julian kirjan Mastering the Art of French Cooking! Ei oikein osaa päättää, mitä tekisi kirjasta seuraavaksi. =)

    1. Ihan huikea se sinun suklaakakkusi, kuola vaan valui suupielistä, kun iltapäivällä kävin blogissasi katsomassa…

Comments are now closed.