Oho – laadunvarmsitus on ehtinyt käydä napsaisemassa näytteensä Tiramisusta ennen jälkiruoan tarjoilua ja valokuvaamista. Hyväksyntä tuli!

Eilinen torstai kului hauskoissa merkeissä, kun seikkailimme Herra ja Rouva Pirkanmaalaisten kanssa ensin Turun Colourscapessa ja sitten vietimme italialaista iltapäivää ja iltaa. Taisi se vähän yön puolellekin venähtää…

Innoituksen tähän teemaan Rouva itse oli saanut kesän lukukokemuksistaan eli Saku Tuomisen ja kumppaneiden Basta!- ja Aglio&Olio-kirjoista.

Herkuttelu aloitettiin Herra Raadelman kehittämillä Campari-drinksuilla (1 osa giniä, 2 osaa Camparia ja 3 osaa tonic-vettä sekä runsaasti jäitä).

Rouva P. onneksi huomasi ottaa kuvan punajuuri-antipastostamme.

Antipastona nautimme Uunipunajuuria ja vuohenjuustoa, mutta nyt emme onnistuneet löytämään Matua Valleyn Pinot Noiria, vaan oli tyytyminen Llai Llai Pinot Noiriin. Se oli inasen liian tuhtia.

Priminä söimme Salviapestolla ja artisokilla viimeisteltyjä ravioleja Glorian Ruoka&Viini-lehden (2/2010) ohjeella, palaan siihen myöhemmin. Secondin jätimme iltapalaksi, koska olimme jo täysin kylläisiä punajuurien ja raviolien jälkeen.

Nappasimme siis primin jälkeen Tiramisun, jonka olin valmistanut Basta!-kirjan ohjetta mukaillen. Nam nam ja slurps, parasta Tiramisua ikinä!

TIRAMISU

1 pak Savoiardi-keksejä (n. 25 kpl)
100 g tummaa suklaata, meillä oli Marabou Premium 86% suklaata
n. 0,5 dl kaakaojauhetta
kostutusliemeen:
n. 1 dl vahvaa mustaa kahvia
2-3 rkl sokeria
5 cl Amaretto-likööriä
n. 4 cl konjakkia
mascarpone-massaan:
4 kpl kananmunan keltuaisia
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl hunajaa
250 g mascarponea
n. 3 dl kuohukermaa

Mittaa kostutusliemen kulhoon ja sekoita hyvin. Kastele savoiardi-keksit kahviliemeen ja nostele laakeaan tarjoiluastiaan.

Rouhi suklaa melko hienoksi ja levitä kekseille. Ripota myös vähän kaakaojauhetta kekseille.

Valmista mascarpone-massa: vatkaa keltuaisia ja sokeria, kunnes niistä muodostuu vaalea vaahto. Lisää vaniljasokeri ja hunaja sekä mascarpone ja kerma. Jatka vatkaamista. Seos alkaa pikku hiljaa kuohkeutua. Kun se on paksuhkoa, levitä massa keksien päälle vuokaan. Siivilöi Tiramisun pinnalle reilu määrä kaakaojauhetta.

Peittele vuoka ja nosta jääkaappiin tekeytymään ainakin kolmeksi tunniksi.

Tässä on Rouvan edellinen Tiramisu-ohje kuvattuna erään elintarvikealan yrityksen vuosikalenteriin. Hyvää tämäkin oli, mutta Saku Tuomisen versio vetää voiton. Aivan kuten hän kuvailee Basta!-kirjassaan:”Tiramisu on parhaimmillaan pieninä annoksina vähällä viinalla tai liköörillä ja sokerilla maustettuna, vahvan ja kitkerän makuisena”. Kitkeryys todellakin tuntuu suussa niin hyvältä, että Tiramisu täyttää lupauksensa ja ”nostaa minut ylös”.

Tässä vielä muutama otos Colourscapesta, jossa pyörimme ennen Tiramisuja yms. Kävimme Herra R:n kanssa samaisessa värikuplakoosteessa jo viime vuonna, mutta koska se oli niin huikeaa, pääsimme Pirkanmaalaisten siivellä uusintäkierrokselle. Nyt olikin tilaa enemmän ja ehkä senkin vuoksi Colourscape tuntui nyt mukavammalta kuin aiemmin.

Tämä täysin ihana Pirkanmaalaisten vierailu päättikin sitten kesäkauden meidän huushollissamme. Ensi viikolla alkaa jo elokuu ja arki – vaikkei miltään lomalta nyt suorastaan palatakaan.

Toivottavasti arkeen mahtuu myös sinisiä, kepeitä ajatuksia!

3 kommenttia artikkeliin ”Tiramisua ja värikylpyä

Comments are now closed.