Höh, kuinka nopeasti voi viikko mennä? Ihan kuin eilen olisin hehkuttanut loman alkamista ja nyt se on jo lopuillaan. Liittyyköhän tämäkin ikään?

Vaikka eipä ole valittamista, meillä oli Herra Raadelman kanssa oikein onnistunut loma. Säät eivät suosineet, mutta saimmepa aikaiseksi sen, minkä olimme suunnitelleetkin. Yläkerran vessan maaliremppa on ihan viimeisiä vetoja vaille valmis, kodinhoitohuoneen pyykkivuori (sananmukainen) on selvitetty ja ehdimme nauttia velttoilustakin.

Keskiviikkona saimme kahvivieraita, ja valmistin jo tutun ”Erilaisen voileipäkakun” suolaiseksi palaksi. Takana häämöttää mustikkapiirakka, joka oli makea pala. Erilaisen voileipäkakun olen esitellyt täällä blogissa jo aiemminkin, mutta kuva oli siinä jutussa aika surkea. Ohjettakin olen vähän parannellut. Tässä siis uusintalähetys!

Erilainen voileipäkakku

Pohja:
600 g RuisReal-leipää
1,5 dl maitoa
100 g voita

Täyte:
n. 400 g kinkkuleikkelettä, esimerkiksi korppukinkkua, saunapalvia tai muuta leikkelettä, esimerkiksi metwurstia
250 g paprika- tai pippurituorejuustoa
2 dl ranskankermaa
1,5 dl hienonnettuja hillosipuleita
1 ruukku basilikaa
1 ruukku ruohosipulia
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
—-
0,5 dl hillosipulien lientä
6 kpl liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
—-
1 kpl  punainen paprika
3 dl kuutioitua maustekurkkua

Hienonna ruisleipä monitoimikoneella. Sulata voi ja lisää maito, sekoita. Kaada voi-maitoseos ruisleipähakkelukseen, sekoita ja jätä odottamaan.

Hienonna kinkku tai muu leikkele ja sekoita se pehmeään tuorejuustoon. Lisää ranskankerma ja hienonnetut hillosipulit sekä mausteyrtit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan kymmeneksi minuutiksi ja kuutioi sillä välin paprika ja maustekurkku

Purista liivatteista vesi ja liuota ne kiehuvan kuumaan hillosipuliliemeen. Lisää liemi sen vähän jäähdyttyä täytteeseen ohuena nauhana. Vatkaa kerma ja kääntele sekin täytteen joukkoon.

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija n. 25 cm) pohja tuorekelmulla. Kokoa kakku näin: painele noin puolet leipäseoksesta vuoan pohjalle. Levitä pohjalle puolet täytteestä ja täytteelle puolestaan paprikakuutiot. Ota jäljelle jääneestä leipäseoksesta puolet ja levitä se edellisten päälle. Lisää nyt vuokaan loput täytteestä. Levitä sille kurkkukuutiot ja loput leipäjauhelmasta. Peitä kakku ja anna sen vetäytyä yön yli.

Koristele tarjolletuotaessa basilikalla ja paprikalla.

Mustikkapiirakan olen leiponut tavalliseen pullataikinapohjaan. Mustikoita oli reilu litra, ja niihin sekoitin noin 2 rkl perunajauhoja ja 0,5 dl sokeria ennen kuin levitin täytteen kohonneelle pohjalle. Herra söi käytännössä kolme neljännestä piirakasta, hän kun sattuu olemaan mustikkapiirakan SUURI ystävä. Kerran kesässä se sallittakoon!

Perjantai on valjennut meillä sateisena. Herra leikkaa parhaillaan nurmikkoa sadekuurojen välissä. Ihmeellisempiä suunnitelmia tälle päivälle ei ole, kenties kirjastokäynti. Ja koska sattuu olemaan myös 13. päivä, on parempikin vältellä hurjia juttuja.

Nyt sade alkoi taas! Kuulemiin siis!