Maanantai aamupäivän kahvihetki: kotitekoisia kauralastuja ja erilaista voileipäkakkua = jämiä viikonlopun tarjoiluista.

Nyt on sitten sukuviikonloppu takana, ohessa rääppiäisitunnelmia. Jääkaapistamme löytyy näiden tarjoomusten lisäksi hedelmäsalaattia, Rocky Road-kakkua ja lihapullia sekä ainekset marja-smoothieen, joka jäi tekemättä. Selvitäänpä noilla muutama päivä ilman kaupassakäyntiä.

Sukuviikonloppu viime viikonvaihteesta tulikin, kun Herran tyttäret pääsivät viettämään laatuaikaa isänsä kanssa. Mahdollistaakseen tämän Rouva suuntasi sisarensa ja lankonsa luokse Tampereelle. Oli aivan huikean ihanaa päästä hemmoteltavaksi Herra ja Rouva Pirkanmaan huusholliin. Pääsin myös piiiiiitkäääästä aikaa nauttimaan hanaoluesta Teerenpeli-ravintolaan. Aijai, kun oli mainio olut-tasting siellä.

Ennen olusia nautimme käsittämättömän kuohkeat ja samanaikaisesti rapeat blinit sekä mätilajitelmat Tampereen kauppahallissa sijaitsevassa pikkuravintolassa, Ravintola 4 vuodenaikaa. Sinne on päästävä uudelleen! Eurooppalaista tunnelmaa, ystävällistä palvelua ja paikka tietenkin tupaten täynnä = hyvän ravintolan tunnusmerkit.

Varsinais-Suomessa lauantai-ilta oli venähtänyt aamuyöhön asti, jonka Rouva sitten aisti ovesta sisään astuessaan. Nuorisosta puolet oli jo poistunut, ja loppuosa istui krapulassa olohuoneessa Herran huhkiessa imurin varressa. Vierailuseurueeseen kun sattui kuulumaan neljä koiraa, jotka olivat karvoittaneet sohvat ja nojatuolit, ja tätä saldoa Herra siis purki. Agilityt ja TOKOt eivät ilmeisesti päde meillä. Viehettävänä tervehdyksenä jo ulko-ovella oli neljä koirankakkapussia.

Vähän lätsähtänyt oli siis kotiinpaluu, eikä tilanne mitenkään kohonnut terapia-tyyppisestä keskustelusta jäljellejääneen tytärpuolen kanssa. Päätinkin jo, että sanoudun irti tästä äitipuolen roolista. Tästä eteenpäin olen v—mainen nainen, joka nyt sattuu jakamaan elämänsä tyttärien isän kanssa.

Että näin tällä erää. Viime perjantain käytin viikonloppuvalmisteluihin ja jo eilisestä asti pyykkikone on käynyt taukoamatta lakana- ja pyyhepyykkivuoren loiventamiseksi. Huomenna varmaan jo pääsemme normaalirytmiin. Ja tänään illalla käynnistyy uusi jakso web design-koulutuksessa. Aiheeksi tulee flash, joka varmasti tarjoaa aivoille askaretta.

Ohessa pari ohjetta, jotka mielestäni kelpaavat tulla jaetuiksi. Erilainen voileipäkakku on ohje, joka on kiertänyt useammassakin ruokablogissa. Sen alkutaival kuitenkin liittyy kirjaan ”Ruokatoimittajien hyvät, helpot, nopeat”, ja kyseinen ”Helppo voilepäkakku” on kurssikaverini Marita Joutjärven (Maku-lehden päätoimittaja) käsialaa. Kiva ohje! Makuaineita vaihtelemalla syntyisi helposti kala- ja kasviskakku.

Erilainen voileipäkakku

Pohja:

600 g ruisleipää, esimerkiksi RuisReal-leipää
1,5 dl maitoa
100 g voita

Täyte

n. 400 g palvikinkkua
250 g piparjuuri- tai pippurituorejuustoa
2 dl ranskankermaa
1,5 dl hillosipuleita
1 ruukku basilikaa
1 ruukku ruohosipulia
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
—-
0,5 dl hillosipulien lientä
6 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
—-
1 punainen paprika
3 dl kuutioitua maustekurkkua

Koristeluun: tuoreita yrttejä

Hienonna ruisleipä monitoimikoneella tmv. Sulata voi ja lisää maito, sekoita. Kaada voi-maitoseos ruisleipähakkelukseen, sekoita ja jätä odottamaan.

Hienonna palvikinkku ja sekoita se pehmeään tuorejuustoon. Lisää ranskankerma ja hienonnetut hillosipulit sekä mausteyrtit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan kymmeneksi minuutiksi ja kuutioi sillä välin paprika ja maustekurkku
Purista liivatteista vesi ja liuota ne kiehuvan kuumaan hillosipuliliemeen. Lisää liemi sen vähän jäähdyttyä täytteeseen ohuena nauhana. Vatkaa kerma ja kääntele sekin täytteen joukkoon.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija n. 25 cm) pohja leivinpaperilla. Kokoa kakku näin: painele noin 3/4 leipäseoksesta vuoan pohjalle. Levitä pohjalle puolet täytteestä ja täytteelle puolestaan paprikakuutiot. Ota jäljelle jääneestä leipäseoksesta kolmannes ja levitä se. Lisää toinen puoli täytteestä, jonka ylle voit levitellä kurkkukuutiot ja lopulta loppuleivän. Peitä kakku ja anna sen vetäytyä yön yli.

Koristele tarjolletuotaessa basilikalla.

Kauralastuohje puolestaan on peruskoulun keittokirjasta. Isoista kaurahiutaleista valmistettuina nämä ovat todella herkullisen rapeita. Eikä muuten tule kalliiksi näiden leipominen!

Koululaisten kauralastut
(n. 20 kpl)

50 g voita
2 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 muna

Sulata voi ja lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää lopuksi muna, ja sekoita taikina tasaiseksi. Nostele taikinanokareita harvakseltaan leivinpaperilla peitetylle uunipellille, kauralastut nimittäin leviävät reippaasti (n. 9 kpl /pelti on sopiva määrä). Kypsennä 200 C uunissa noin 10 minuuttia eli kunnes lastut ovat kullanruskeita. Irrota lastut vasta jäähtyneinä leivinpaperista