Varsinais-Suomi on ollut sädehtivän aurinkoinen likimain koko kuluneen viikon.  Olemme poikkeuksellisesti joutuneet pitämään etelänpuoleisten ikkunoiden sälekaihtimetkin himmennysasennossa, kun valoa on todellakin tulvinut sisään. Huikeaa kevätmeininkiä!

Rouvan kokkailut ovat sujuneet akselilla tuubaa -herkullista. Valmistin maailman kamalimmanmakuisen murekkeen yhtenä päivänä. Herra totesi sitä syödessään, että tässä on paljon erilaisia makuja. Ja kyllä olikin: maustekurkun, hillosipulin ja paprikan palasia rullalle käärityn murekkeen täytteenä. Yök. Puistattaa vieläkin.

Eilen valmistin Marttojen ohjeella tomaattista kaalilaatikkoa. Tiutautyrjö, melkein tuli yrjö sitä maistellessa. Syy ei siis ole Marttojen. Riisit olivat muodostaneet limaisen perustan jauhelihalle ja kaalille. Tekovaiheessa se ei edes maistunut miltään, joten heitin keitokseen chilihiutaleita. Sen jälkeen maistui. Chililtä.

No. Onneksi tiistaina sain aikaiseksi tällaisen kakun:

Mehu-Maijoista Rouva L. täytti tasavuosia ja me muut Maijat kävimme yllätyskakuttamassa hänet. Leipaisin taannoisen Prinsessatårtan innoittamana 50-vuotiskakun. Lisäsin nyt kerrosten väliin itsekeittämääni vadelmahilloa, ja vot se raikasti kakun makua.

Kakussa on pieni rakenteellinen vika, kun en saanut marsipaanilevyä kaulittua tarpeeksi laajaksi. Kivijalka on peitetty suloisella silkkinauhalla. Ei pidä olla neuvoton! Miten se vanha sanonta menikään: kokki peittää virheensä kermavaahdolla, arkkitehti muratilla ja lääkäri hautuumaan hiekalla…

Onneksi edes yksi ruoka onnistui: pekonoitua possunfilettä chilisellä (taas!) kasvispedillä. Virikkeen tähän sapuskaan sain, kun törmäsin kauppareissulla tuote-esittelijään ja uuteen chilivalmisteeseen.

Tämä maistuu aivan Paholaisen hillolta! Samaiselta tuottajalta (luullakseni) olivat kotoisin joulupiparkakkumme, joissa oli tulta ja jytkettä.

PEKONOITU POSSUNFILE

1 kpl porsaan sisäfile (n. 600 g)
suolaa, mustapippurirouhetta
1 pkt pekoniviipleita (n. 170 g)

Kasvispeti:
1-2  kpl sipulia
1 kpl punainen paprika
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja (Mutti)
1 ps pakastevihannessekoitusta (n. 400 g)
n. 2 tl chilikastiketta (tai maun mukaan)
suolaa, sokeria
koristeluun: kevätsipulia

Ota possunfile huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista. Laita uuni kuumenemaan 225 C.

Kuivaa file talouspaperiin. Levitä leivinpaperiarkille pekoniviipleet limittäin niin, että niistä muodostuu noin A4-kokoinen suorakulmio. Asettele possunfile diagonaaliin suoraakulmiolle. Ripota fileelle suolaa ja mustapippurirouhetta. Kääri pekonit fileen ympärille ja kiinnitä ne vielä cocktail-tikuilla tai vastaavilla.

Nosta vuoka uuniin. Kun possunfile on ollut kuumassa uunissa noin 15 minuuttia, laske lämpötila 150 C ja jatka kypsentämistä noin 30 minuuttia. Anna fileen vetäytyä hetki folion alla ennen leikkaamista.

Valmista kasvispeti fileen ollessa uunissa: suikaloi sipulit ja paprika. Kuullota niitä oliiviöljytilkassa. Lisää tomaatit liemineen ja mausteet, kiehauta. Lisää vielä pakastekasvikset (tämä oli Apetitin sekoitus, jossa on porkkanaa, parsakaali ja muistaakseni keltajuurta? Ihan parhaita sekoituksia!). Kuumenna niin, että kaikki kasvikset ovat kypsiä. Levitä seos uunivuokaan porsaanfileen ympärille.

Tarjoa sellaisenaan. Varmaankin riisi tai pasta olisi nälkäisemmille tarpeen.

Tämä sydän on osoitettu Rouva ja Herra Pirkanmaalle, koska he juhlivat tulevana viikonloppuna kolmatta hääpäiväänsä. Onnittelut teille, rakkaat kuomasemme!

Herra ja Rouva puolestaan saavat viikonlopuksi nuorisoa vieraikseen, kun Herran nuorempi tytär sulhasineen (ai että, kun kuulostaa muikealta) saapuu Raadelmaan.

Leipomisviettini nousee taas pintaan: luvassa on Suklaa-pähkinäbrownieta. Olen sellaista joitakin vuosia sitten värkkäillyt, mutta unohtanut koko ohjeen. Onneksi neuvokas Mehu-Maija, Rouva H. palautti sen muistiin ja toimitti ohjeenkin! Ystävät ovat tarpeellisia! Ja koska ohje on hyvä, julkaisen sen täällä blogissa myöhemmin.

Nyt siis kuulemiin ja näkemiin, voikaa hyvin ja nauttikaa keväästä!

6 kommenttia artikkeliin ”Possunfilettä ja tuubaa

  1. Onnittelut Herra ja Rouva P:lle! Ja se vanha sanonta oli muuten mainio.

  2. Kiitos Suomineito jaa myös Rouva Raadelma merkkipäivän muistamisesta!

  3. Herkulliselta näyttää onnistuneet kokkailut ja leipomiset. Minä en jostain syystä ole koskaan tykännyt kaalin ja tomaatin yhdistämisestä, ihmettelen kylläkin että kenen makuun se sopii, koska reseptejä on olemassa.

    ps. Blogissani on tunnustus sinulle.

    1. No hyvä, että jaat tuon tomaatti-kaali-kammotuksen! Jokin siinä kombossa mättää.

      Ja TUHANNET KIITOKSET blogitunnustuksesta!!! Ihan samoilla sanoilla kuvailisin sinun blogiasi, paitsi että olet huomattavasti tuotteliaampi ja kekseliäämpi!

Comments are now closed.