Lauantaiateria kaikessa yksinkertaisuudessaan. Taustalla näkyvä Pataleipä on muuten Herran leipoma! Hän on kunnostautunut leipäleipurinamme jo useamman kerran.

Viikonlopun paras ateriamme rakentui lytätyistä perunoista ja lampaan kyljyksistä. Lytätty oli viikonlopun yleistunnelmakin, mutta nämä ”Siskot kokkaa” -blogin paahdetut uuniperunat kyllä nostivat fiiliksiä.

Laitan ohjeen vielä tähän, sillä muokkasin sitä vähän. Ensinnäkin: laitoin perunat leivinpaperipesään uunivuokaan, koska halusin laittaa kyljykset samalle vadille paistamisen jälkeen. Vati taas oli niin suuri, että valkosipulin palaset ja mausteet olisivat muuten kärähtäneet uunissa paahtuessaan. Koska leivinpaperi oli vain suojaamassa perunoiden reunoja ja pohjia, säilyi perunoissa rapeus.

Toiseksi: lisäsin perunoiden päälle revittyä fetajuustoa, joka lämpeni suloisesti perunoiden päällä ja nivoi jotenkin merkillisesti lampaan kyljysten ja paahtuneiden perunoiden maut toisiinsa. Siskot kokkaa -ohjeessakin tätä suositeltiin, eikä turhaan.

Rosmariinipaahdettuja perunoita ja oliiveita”
(noin kahdelle)

n. kymmenkunta pienehköä tai pientä perunaa
4-5 valkosipulinkynttä lyötynä rikki
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
suolaa
öljyä
mustapippuria myllystä

Marinadiin
n. 5 rkl oliiviöljyä
n. 2 rkl hyvää balsamicoa
n. 2 rkl dijon -sinappia

Lisäksi:
n. 200 g fetajuustoa
n. 1 dl oliiveita
tuoretta yrttiä
Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen.

Hakkaa morttelissa hieman rikki rosmariinin ja valkosipulin rakennetta yhdessä öljyn kanssa. Kaada maustunut öljy, yrtit ja valkosipulinkynnet pestyjen perunoiden päälle ja pyörittele niin, että marinadi tarttuu perunoihin. Kippaa koko komeus leivinpaperista muovattuun ”pesään”  ja nosta se paistoastiaan, ripottele perunoille suolaa ja työnnä astia uuniin.

Paista pottuja uunissa reipas 30 min tai kunnes ne ovat haarukalla koettaessa kypsiä. Sekoita marinadin ainekset vaikka vanhassa säilykepurkissa.

Paina perunoita lusikalla sen verran, että saat kuoren halkeamaan parista kohtaa. Rouhi perunoille mustapippuria ja kaada marinadia jokaisen perunan päälle. Nostele lisäksi paistoastiassa olevia paahtuneita yrttejä, valkosipulin palasia ja  öljyä  potuille. Revi fetajuusto karkeiksi paloiksi ja levitä perunoille samoin kuin oliivit. Jos haluat, voit lisäksi koristella annoksen tuoreilla yrteillä. Nautiskele heti.”

Tämä ruoka jää meidän perheemme repertuaariin. Aloin heti kaavailla perunoita pääsiäisen lammaspaistin kumppaniksi. Aivan tavalliset jauhelihapihvitkin sopisivat kumppaneiksi. Huikea ohje, kiitokset Siskosten Nellelle!

Muutoin viikonloppu sujui ihanassa joutilaisuudessa. Rouva nukkui molempina päivinä kunnon päiväunet, ja se teki gutaa. Lauantaina katselimme halpakorista löytämämme ”Syö, rukoile ja rakasta”-leffan, joka oli aika omituinen. Jotenkin sekin sopi tunnelmiimme, ja itse asiassa filmissä hoetaankin juuri tuota ”dolce far niente” -lausetta melko riittävästi.

Varsinais-Suomessa on saatu nauttia viime päivät pilvettömältä taivaalta paistavasta auringosta. Ilmassa on selkeitä kevään merkkejä. Eiköhän tästä taas selvitä eteenpäin ja ylöspäin ja niin edelleen.

Aurinkoista maanantaita itse kullekin!