Pizza tuntuu pitävän pintansa rentoiluruokana, enkä kyllä ihmettele: helppoa syödä, kiva varioida makuja – ja se nyt vaan on niiiiiiiin hyvää. Hieman ihmettelin, kun Kotipizza-ketju paljasti Suomen suosituimman pizzan täyteaineen ja se sattui olemaan ananas. Mutta kun Henri Alén, jota suuresti ihannoin, keksi vielä valmistaa ananas-pizzakastikkeen, oli ihan pakko ryhtyä pizzapuuhiin. Tadaa, tässä tulos: kinkku-sinihomejuusto-ananaspizza!

Olen kokeillut lukuisia pizzapohjaohjeita (niitä löytyy täältä blogistanikin), mutta nykyään valmistan taikinan Glorian Ruoka&Viini-lehden ohjeella. Enkä kohota taikinaa reseptissä suositeltua 12-24 tuntia, vaan ihan muutaman tunteroisen. Ainakin meidän makuumme siitä tulee riittävän maukasta ja rapeaakin.

Henri Alénin ananas-pizzakastike on niin hyvää, että sitä kannattaisi tehdä vain maunkin takia.

Tässä siis reseptiä yllä mainituista lähteistä:

Kinkku-sinihomejuusto-ananaspizza

(1 iso pizza)

pizzapohjaan:
6 dl vehnäjauhoja
noin 1 tl tuorehiivaa
1 tl hienoa merisuolaa
3 dl kylmää vettä

Henri Alénin ananas-pizzakastikkeeseen:
1 pikkupurkki ananaspaloja mehussa (230 grammaa)
1 purkki tomaattimurskaa (400 grammaa, mieluiten Mutti)
1 kpl pieni sipuli
1 tl (tai enemmänkin) hienonnettua tuoretta chiliä
1/3 tl savustettua paprikajauhetta
1 rkl oliiviöljyä
merisuolaa maun mukaan

pizzaan:
1 annos pizzakastiketta
noin 250 g hyvää saunapalvikinkkua
170 g sinihomejuustoa
150 g mozzarellaraastetta

pinnalle: basilikaa ja/tai rucolaa

Valmista ensin pizzataikina: Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Liuota hiivanokare kylmään veteen ja kaada liuos jauhojen joukkoon vähitellen, esimerkiksi puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista, älä vaivaa. Taikinan kuuluu olla melko löysää. Peitä kulho liinalla ja jätä se huoneenlämpöön 12–24 tunniksi. Taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi.

Valmista kastike: Valuta purkista ananasmehu kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää ananaspalat, tomaattimurska, pilkottu sipuli, hienonnettu chili ja savupaprika. Keitä 25 minuuttia miedolla lämmöllä. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää suola ja oliiviöljy.

Kuutioi kinkku ja sinihomejuusto.

Laita uuni kuumenemaan 275 C. Laita uuniin leivinpelti (ilman leivinpaperia).

Ota leivinpaperi ja kaada sille pizzataikina. Muotoile jauhotetuin sormin taikinasta levy, jonka paksuus on noin 2 cm.

Levitä pizzapohjalle ananas-pizzakastike, lisää puolet mozzarellaraasteesta ja ripota sen päälle kinkku- ja sinihomejuustokuutiot. Lisää loppu juustoraaste.

Ota uunissa ollut pelti ulos, vedä pizza leivinpapereineen kuumalle pellille ja siirrä pizza uuniin. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes pizza on kypsä.

Lisää kypsän pizzan pinnalle basilikan lehtiä tai rucolaa. Nauti valkoviinin kera.

En nyt viitsi aloittaa valitusvirttäni syksystä, mutta sanonpa vaan, että alkaa tämä kestohämäryys haitata jo työntekoakin. Kaivoin jokunen vuosi sitten hankkimani studiovalovempeleet esille, että pääsin edes jotenkin etenemään duunihommissa. Vielä kun osaisi käyttää niitä…

Siirsimme Herra Raadelman suosiollisella avustuksella studiotouhuni alakerran työhuoneeseen. Nyt voi jättää kaikki kuvaustavarat suloiseen sekamelskaan, kun eivät ole jatkuvasti silmissä. Herra R. valmisti minulle myös uuden mustavalkoisen kuvauspohjan, josta on ollut jo paljon iloa.

Muuten ovat tunnelmat vähän vaihtelevaisia. Olin kolme viikkoa sitten pienessä päiväkirurgisessa toimenpiteessä ja sairauslomallakin tähän viikkoon asti. Hieman nyppii yksinyrittäjän sairaus”lomailu”, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Mutta siitä viis, nyt alkaa vointi olla taas ihan ok. Sehän on kuitenkin tärkeintä.

Ja onhan tuo joulukin jo kohta tuloillaan! Olimme Åblogit-ryhmänä kutsuttuina Ammattiopisto Livian joulutupsupajaan tällä viikolla, ja voi kuinka kivaa se olikaan. Joulutupsut ovat tämän joulukauden ”in”-juttu! Saimme kokeilla niin havutupsujen kuin varsinaisten joulutupsujenkin tekemistä ihan omin kätösin.

Oli kyllä hauskaa huomata, miten näppärästi pajan vetäjämme Floristiikkatalosta kietaisi tyylikkään malliversion – ja miten tankeasti homma sujui itseltä. Ihan samanlaista kuin kokkiohjelmissa: vips vaan, ja kaikki on helposti valmista. Ihania illuusioita!

Kannattaa muuten poiketa tuolla Livian joulunäyttelyssä, joka avataan Floristiikkatalossa huomenna lauantaina 23.11. Lisäinfoa löytyy täältä: http://www.livia.fi/fi/ajankohtaista/floristiikkatalon-joulu-1

Oikein mukavaa perjantaita ja pikapuolin alkavaa viikonloppua!