vartaat_1

Välillä tuntuu hyvältä tehdä ihan tavallisia juttuja – lähinnä vaihteluksi kaikenlaiselle kikkailulle ja trendipetteripuuhalle. Meillä avattiin vappuna grillikausi tuikitavallisilla lihavartailla. Olivat muuten herkullisia 🙂

vartaat_grillissa_1

Meikärouvakin on tullut kokeilleeksi jos mitä marinadia: on ollut aasialaistyyppistä, makeantahmeaa hunajaista, chilistä, valkosipulista ja viskiversiota (joka  pitää edelleen kärkitilaa yököttävimpänä kokemuksena evö).

Onneksi löytyi vanhoista tiedostoista resepti vuosien takaa. Tässä marinadissa ei ole mitään erityistä, mutta se toimii. Lihat eivät maustu päällekäyvästi, mutta mureutuvat jonkin verran. Kovin pitkään lihoja ei kannata marinoida, koska seoksessa on viinietikkaa ja soijakastiketta. Molemmat tahtovat kuivattaa lihaa.

Ja voihan tätäkin muunnella makunsa mukaiseksi vaikka lisäämällä tuoreita yrttejä, suosikkipippuriaan jne.

rosmariini1

Lihavartaat talon tapaan

neljän annoksen marinadiin:
1 rkl dijoninsinappia

2 – 3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl HP-kastiketta
2 rkl viinietikkaa
2 – 3 rkl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
0,5 dl rypsiöljyä
(1 – 2 kpl valkosipulinkynttä)

vartaisiin:
noin 150-200 g/ raaka-ainetta / ruokailija, lihaa vähintään 120 g / ruokailija

– porsaan sisäfileetä
– naudan ulkofileetä tai sisäfileetä jos raaskii
– pekonia
– tuoreita herkkusieniä
– paprikaa
(- kesäkurpitsaa)
(- pikkusipuleita)

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kuutioi lihat melko isoiksi paloiksi, esim. possun filee parin sentin viipaleiksi ja ulkofilee tulitikkulaatikon kokoisiksi kappaleiksi. Laita lihat marinadiin. Anna marinoitua muutama tunti jääkaapissa, ota kuitenkin noin tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön.

Lohko paprika lihakappaleiden kokoisiksi paloiksi (ja kesäkurpitsa viipaleiksi). Poista herkkusienistä pieni pala kannasta. (Kuori ja ryöppää pikkusipulit, jotta ne kypsyvät nopeammin).

Kokoa vartaat siten että liha ja kasvikset vuorottelevat. Valele vartaat jäljellejäävällä marinadilla ja kypsennä hyvällä grillihiilloksella molemmin puolin noin 10 minuuttia.

vartaat_ja_salaatti_1

Keväisessä ateriassa on ehkä parasta kuitenkin se, että kaikki valmistuu niin vaivattomasti! Vähän salaattia ja patonkia pöytään, grillatut lihapalat ja hyvä viini – mitä sitä ihminen enempää tarvitsee? No, hyvää seuraa tietenkin.

En viitsi purnata kaupan valmismarinoiduista ketsuppilihosta. Ilmeisesti niillekin löytyy kysyntää, ainakin tarjontaa on. Mutta on olemassa lihaa, jota EN marinoi mitenkään:

  • Lampaan kare ja kyljykset ovat parhaimmillaan sellaisenaan, ripaus suolakiteitä ja ehkä tiraus sitruunanmehua.
  • Rotukarjan naudanliha, kuten esimerkiksi paikallisen tuottajan Salmensuun Hereford-härkä. Meillä oli pääsiäisenä REKO-jakelun kautta hankittua Salmensuun Tri-Tip -kolmikulmahäränpaistia, ja voi hyvänen aika, miltä se maistui. Jo pelkkä grillatun lihan tuoksu oli ylivoimaisen herkullinen, sellainen puhdas. Ei olisi tullut mieleenkään sössiä hienoa lihaa maustesooseille.
  • Poron sisäfilee. Tätä olen päässyt maistamaan vain kerran, mutta eipä ole unohtunut makuelämys.

Nonnih, siinä taas paatosta. Aurinkoista helatorstaiviikkoa ja kuulemiin!

2 kommenttia artikkeliin ”Grillikausi käyntiin ihan tavallisilla lihavartailla

  1. Ei kelpo liha mitään sörerryksiä kaipaakaan. Kävin taannoin vähän vahingossa Seniorin kanssa Ted Turnerin piffiravintolassa (tai yhdesssä niistä) ja tarjoilija oli ihastunut Seniorin valitsemaan biisoniannokseen ja vielä ihastuneempi, kun Seniori ei halunnut pöytään mitään ylimääräisiä ketsuppi(!!!!)- tai muita kastikepulloja vaan antoi lihan olla ihan pääosassa. Seniorin ainoa komentti jälkikäteen oli, että seuraavalla kerralla valitsee vielä hieman raaemman (tuolla kertaa pyysi paistotasoksi ”medium rare”). Sillä kertaa minä puolestani valitsin kokeeksi biisonipataa (vähän kuin karjalanpaistia) ja se oli muuten aivan jees.

    Voi voi, kun nyt saisi Rouvan Herroineen meille kylään, niin voitaisiin käydä tutustumassa metropolimme ruokatarjontaan (se Sakana-Ya ei enää ole kuvioissa, mutta onhan niitä muitakin).

    1. Kuulostaa herkulliselta! Ja toivotaan, että vielä tulisi mahdollisuus päästä ”livenä” kokemaan noita makuelämyksiä 😋

Comments are now closed.