ranskalainen_sipulikeitto_3

Ihanaa, että olemme saaneet tänne Lounais-Suomeenkin kunnon talvikelit! Meri on jäässä, luntakin on rippunen ja pakkasta juuri niin paljon, että kuuma sipulikeitto on paikallaan.

ranskalainen_sipulikeitto_4

Tämmöinen pesuvadillinen sipulikeittoa kruunasi eilisen päivän. Ohje on vanha tuttu muunnelma Julia Childin ”Soupe l’oignon gratinee´sta”. Nyt vaan keitin lihaliemen itse, kun en oikein välitä liemitiivisteistä. 

Ranskalainen sipulikeitto

lihaliemeen:
noin 800 g naudan luullista keittolihaa

merisuolaa
2-3 kpl porkkanoita
1 kpl palsternakka
pala juuriselleriä
2-3 kpl sipuleita
purjon vihreät osat
2-3 kpl laakerinlehtiä
noin 10 kpl mustapippuria
noin 5 kpl maustepippuria
muutama neilikka

sipulikeittoon:
n. 800 g sipuleita
purjon vaalea osa
50 g voita
0,5 dl oliiviöljyä
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
noin 0,5 tl mustapippuria myllystä
noin 2 dl valkoviiniä
1,5 – 2 l lihalientä
1 rkl soijakastiketta
0,5 dl konjakkia

gratinointiin: hyvää valkoista leipää, valkosipulia, oliiviöljyä, noin 5 dl voimakasta juustoa raasteena (mustaleimaemmentalia, parmesaania)

Valmista lihaliemi vaikka päivää ennen sipulikeittoa: huuhtele lihapalat kylmällä vedellä. Laita ne sekä huuhtaistut luut kattilaan ja kaada päälle niin paljon kylmää vettä, että ainekset peittyvät. Lisää suola ja nosta kattila liedelle. Kuumenna, kunnes keitos kiehahtaa. Poista pinnalle nouseva vaahto. Lisää tarvittaessa vettä.

Lisää joukkoon karkeasti paloitellut liemijuurekset. Hyvälaatuisia juureksia eikä sipuleita tarvitse edes kuoria, huuhtelu riittää. Lisää myös mausteet. Älä peitä kattilaa kannella, vaan laita päälle kostutettu leivinpaperipala tms. Keitä lientä miedolla lämmöllä noin neljä tuntia.

Siivilöi lihapalat ja juurekset liemestä. Lihaa voi käyttää johonkin kastikkeeseen tms. jos makua on vielä jäljellä. Juureksilla ei tee enää mitään.

Valmista sipulikeitto: Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna isohko kattila ja sulata voi. Lisää oliiviöljy ja sipulit. Kuullota sipuleita huolellisesti. Lisää suola, sokeri ja mustapippuri, jatka kuullottamista hetki. Lisää vehnäjauhot, ja kun ne ovat kypsyneet, kaada kattilaan valkoviini ja sen kiehahdettua lihaliemi.

Hauduta keittoa noin tunti – ja ehdottomasti ilman kantta! Jos jotakin aikoinani Cordon Bleu-kurssilla opin, niin kannettoman keittämisen! Jos keitoksen peittää, vesittyy liemi kondensiovedestä. On helmpompaa lisätä tilkkanen vettä liian lyhyeen liemeen kuin poistaa sitä pitkästä.

Kun keitto on porissut noin tunnin ajan, on aika laittaa uuni kuumenemaan 200 C. Leikkaa valkoisesta leivästä ohuehkoja viipaleita ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Hiero leipiin valkosipulia puolikasta ja valuta pinnalle liraus oliiviöljyä. Paahda leivät lämpenevässä uunissa.

Raasta juusto valmiiksi. Tarkista sipulikeiton maku, lisää soijakastiketta jo halua. Aivan lopuksi lirauta keitokseen konjakki.

Lado keittokulhon pohjalle leipäviipaleita ja juustoraastetta kerroksittain.

ranskalainen_sipulikeitto_1

Lopuksi kaada sipulikeitto kulhoon. Leivät ja juusto pulpahtavat keiton pintaan ja nyt koko komeus nostetaan uuniin! Suunnilleen 20 minuuttia riittää, tarvittaessa voi keiton pintaa paahtaa grillivastuksen alla.

Nauti samaisen valkoviinin kera, jota lorautit keittoon. Nam.

ranskalainen_sipulikeitto_5

Mikään ei estä rakentamasta sipulikeittosysteemiä annosmaljoihin. Nämä Lion-kulholliset soppaa nautimme muistaakseni elokuussa, jolloin on saatavilla huikean makeita jättisipuleita. Niistä syntyy ihan omanlaisensa sipulikeitto.

kepasipuli

Sipuleiden kuoriminen muuten sujuu hyvin, kun on onnistunut saamaan flunssatartunnan ja nenä on täysin tukossa. Suosittelen 🙂 (siis en flunssaa, tämä on rasittavaa…)

5 kommenttia artikkeliin ”Pakkaspäivän paras herkku: ranskalainen sipulikeitto

 1. Ah ja voi – olen syönyt elämäni parhaan sipulikeiton Mauilla, voi olla että alujuomana nautittu ”Mulekick” vaikutti asiaan- tätä täytyy kokeilla!
  Onko Pillivuit nuo leijonakulhot?

  1. Kuulostaa eksoottiselta tuo Maui&sipulikeitto, mutta varmasti mieliinpainuva kombo 🤗😜😝

   Valitettavasti eivät ole Pillivuyitia, vaan Xantee tms. kopiovalmistaja. Ihan ok, saatu yhteistyölahjana yhdestä verkkokaupasta.

 2. Hei, ja hyvää alkanutta vuotta!
  Miksi lihaliemen keitossa käytetään kasteltua voipaperia? Toimiiko se kannellisen ja kannettoman keittämisen välimuotona?

  1. Kiitos terävästä huomiosta: kasteltu voi/leivinpaperi toimii juuri kuten arvelet. Paperi ei pidätä höyryä eli keitos pääsee ”kutistumaan” luonnollisesti. Toisaalta paperi toimii suojana, kun kattilasta ei voi pulpahtaa mitään liedelle eikä kattilaankaan pääse putoamaan mitään merkittävää. Paperin kostuttamisella on oikeastaan vain se merkitys, että märkä paperi muotoutuu kattilaan päälle paremmin kuin kuiva. Toimisi varmasti myös kuivalla rutistetulla paperilla.

   Hyvä korvike paperiviritelmälle on sellainen reijitetty muovi- tai metallilevy, joka laskee höyryt läpi.

   Oikein mukavaa vuotta 2016 sinullekin!

Comments are now closed.