graavattu_lohi_1

Nytpä on tämäkin opittu, kiitos Kauppatorin Kalapojille!

graavattu_lohi_suppilovahveromuhennos_1

Eilisen isänpäivän ateria rakentui Turun kauppatorin antimille: lohi on siis Kalapojilta, perunat Vuolalta ja sienimuhennoksen suppilovahverot Yläneeltä. On todellista luksusta voida asioida parhaiden elintarviketuottajien kanssa.

En ole kovin kummoinen graavilohen ystävä. Yleensä ravintoloissa tarjoiltu lohi on ollut alisuolattua, ja omatekoinen kala täyttä suolatönkköä. Siian kanssa onnistun, samoin kuin jääkellarin lohen, mutta graavaus – not.

Marssimme siis koko perhe – Arttu mukaanlukien – viime perjantaina torille Kauppatorin Kalapoikien kojulle. Rouva Raadelmasta sai henkilökohtaisen opastuksen lohen suolaamisesta. Tohdin nyt jakaa sen kanssanne!

graavattu_lohi_1

Graavisuolattu lohi Kauppatorin Kalapoikien tapaan

noin 800 g tuoretta lohta

karkeaa merisuolaa (määrää ei voi kirjoittaa täsmällisesti)

Nypi lohesta ruodot ja trimmaa mahdollinen rasva vatsapuolelta. Sirota lohipalan lihapuolelle karkeaa suolaa. Sitä saa olla reilusti. Ravistele sitten lohesta irtoava ylimääräinen suola roskiin.

Kääri lohi paperiin ja vaikka folioon. Merkitse paketti niin, että tiedät nahkapuolen fileestä päätyvän alapinnaksi. Säilytä lohi jääkaapissa näin, älä kääntele pakettia.

Anna lohen graavaantua kaksi vuorokautta.

Leikkaa lohesta ohuita viipaleita, ja asettele ne tarjoiluvadille. Anna viipaleiden asettua jonkin aikaa ennen nautiskelua.

dill herb leaf isolated

Siinäpä se. Eilinen lohi oli juuri oikeaoppisesti suolaantunutta, raikasta, ihanaa. Lisäksi hyviä perunoita tai ruisleipää. Nam.

Lohen ja perunoiden kyytipojaksi valmistin suppilovahveromuhennoksen. Vanha tuttu ohje, tosin konjakin vaihdoin kuivaan sherryyn. 

Viime viikonloppu alkoi mitä miellyttävimmissä merkeissä, kun pääsimme Logomoon kuuntelemaan Lisa Ekdahlin konserttia. Satuin voittamaan liput Anna-lehden Instagram-kisassa, hehhee.

Meillä ei ollut Herra R:n kanssa oikein mitään käsitystä Lisa Ekdahlista, mutta meistä tuli daamin faneja yhdellä kuulemalla. 

Muutenkin oli aivan huippua päästä viettämään iltaa Turkuun. Tapasimme tuttujakin 🙂

Näissä tunnelmissa uuteen viikkoon. 

2 kommenttia artikkeliin ”Lohen graavaamisesta

  1. Hyvä yhdistelmä hengen ja ruumiin ravintoa!

Comments are now closed.