borssikeitto 001 (1024x767)

Jatketaan liemevillä ohjeilla: nyt on vuorossa venäläisen keittiön klassikko, borssi. Siihenkin käytän kotitekoista lihalientä. 

Rouva Raadelman keittokokkailut päätyvät yleensä saavilliseen liemiruokaa ja vierellä virnuilevaan Herra Raadelmaan, joka ilkkuen tiedustelee aterialle kokoontuvan väen määrää. En ymmärrä, miksi keittoainekset siunaantuvat käsissäni! Aloitan parilla porkkanalla, kaalilohkolla ja sipulilla, lisään vähän sitä ja tätä ja tuota, ja yhtäkkiä soppaa on noin viisi litraa. Ja meitä ruokailijoita kaksi. Huoh.

borssikeitto_lahi

Onneksi borssia voi sentään pakastaa, koska siinä ei ole perunaa. Ja onhan punaisena hehkuva keitto myös herkullista!

Borssiohjeeni olen laatinut Mysi Lahtisen reseptin pohjalta. Monesti borssikeitosta katoaa punainen väri, kun soppaa on keitelty tuntikausia. Mysin vinkki on punajuurien kuullottaminen, ja jo se parantaa värin säilymistä. Itse olen lisännyt vielä tomaattiliemen, joka tuo pehmeyttä ja oman värilisänsä.

Red beet isolated over white

Olen lisännyt keitto-ohjeeseeni myös hapankaalin. Joissakin lähteissä mainitaan, että borssiin ei saisi lisätä etikkaa, vaan liemen happamuus tulisi käyneestä punajuuriliemestä. Kuulostaa kamalalta. Hapankaalissa on kuitenkin maitohappokäymisestä syntynyt luonnollisen hapahko maku, joka mielestäni sopii borssiin.

Tässä keitossa on lihaa, joten paahdettuja nakkeja ei tarvita lisäkkeeksi. Jostakin syystä en pidä smetanasta borssissani, mutta toki sitä laitan tarjolle muita varten. Hyvä ruisleipä täydentää aterian.

Keitosta saa muuten vaivattomasti kasvisversion, jolloin voi hypätä lihaliemi-kohdan ylitse ja aloittaa suoraan borssin valmistamisen.

Samoin voi toimia, jos kelpuuttaa lihaliemeksi tiivisteen. Itse jaan keiton valmistamisen kahdelle päivälle, jolloin lihaliemi valmistuu kuin itsekseen, ja borssi kasvisten käsittelyn jälkeen. Kaaliruoat yleensä paranevat, kun niitä lämmittää uudelleen, ja niin on borssinkin laita.

borssikeitto 040 (1024x797)

Borssia koko porukalle

(noin 8 annosta)

lihaliemeen:
n. 600 g naudan lapaa tai etuselkää
vettä
suolaa (n. 1 tl/litra vettä)
1-2 kpl laakerinlehteä
n. 10 kpl maustepippuria
2 kpl sipulia
1 ps keittojuureksia (n. 200 g)

borssikeittoon:
6-8 kpl punajuurta
4 kpl porkkanaa
1 kpl palsternakka
½ kpl juurisellerin mukulaa
n.40 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
siivilöity lihaliemi
½ kpl kaalia
1 ras hapankaalia (400 g)
persiljanipun varret
suolaa, mustapippuria myllystä

tomaattiliemeen:
2-3 kpl sipulia
1 rkl voita
125 g tomaattipyrettä
1-2 tl sokeria
n. 1 tl suolaa
½ tk mustapippuria
n. 1 l vettä

happamuuden säätämiseen: sitruunan mehua ja/tai hunajaa

tarjoiluun ja viimeistelyyn: persiljaa, smetanaa (nakkeja)

Valmista ensin lihaliemi: Huuhtaise lihapala ja laita se kattilaan. Kaada päälle niin paljon vettä, että liha peittyy reilusti. Lisää suola ja kiehauta keitos. Poista pinnalle noussut vaahto, lisää mausteet, kuoritut ja lohkotut sipulit sekä keittojuurekset (mielestäni pakastepussijuurekset ovat tähän omiaan). Jätä liemi poreilemaan miedolle lämmölle pariksi tunniksi. Nosta liha liemestä ja siivilöi liemi. Mausteet ja liemikasvikset ovat jo antaneet makunsa, joten ne voi hävittää.

Aloita borssi valmistaminen pesemällä ja kuorimalla juurekset. Raasta punajuuret, porkkanat, palsternakka ja selleri karkeasti tai leikkaa ne suikaleiksi. Sulata isossa kattilassa voi ja lisää kasvisraasteet. Kääntele niitä niin pitkään, että raasteet pehmenevät. Ripota päälle vehnäjauhot ja jatka ainesten kääntelemistä kattilassa. Lisää joukkoon lihaliemi, kiehauta seos ja lisää huuhdeltu, viipaloitu kaali sekä hapankaali (jonka voi huuhtaista halutessaan). Kuumenna keitto uudelleen kiehuvaksi ja lisää mukaan persiljan varret sekä mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Jätä keitto muutamaksi tunniksi kiehumaan miedolle lämmölle ilman kantta.

Valmista tomaattiliemi: kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna kattila, ja sulata siinä nokare voita. Kuullota sipulit voissa. Ripota niille sokeria, suolaa ja mustapippuria, ja lisää sitten kattilaan tomaattipyree. Kääntele aineksia hetki kattilassa ja kaada joukkoon vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä tomaattilientä kymmenisen minuuttia. Kaada liemi sitten borssikattilaan ja jatka keittämistä.

Lisää paloiteltu liemiliha borssikeittoon. Tarkista keiton maku, ja lisää tarvittaessa suolaa. Happamuuden säätämiseen voi käyttää sitruunan mehua ja/tai hunajaa. Ripota lopuksi keittoon hienonnettua persiljaa ja tarjoa borssi smetanan kera.

flunssa2014 (1280x1024)

Lämmintä keittoruokaa tässä jo taas kaipaakin. Parhaillaan tuntuu riehuvan jokin sitkeä flunssapöpö, jonka Rva R. on jälleen onnistunut nappaamaan. Neljättä päivää kuumeessa ja silleen…böö.

Vaan onneksi on kaunista katsottavaa luonnossa ja sielläkin lämmintä. Yli 13 C marraskuun lämpötilaksi on melko mukava 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Borssia, borssia, enemmän borssia!

  1. Borssi on keittojen aatelia. Makumieltymykseni vastaavat oman keittosi aineita. Hapankaalia käytän lähes aina ja pari ruokalusikallista punaviinietikkaa. Seuraavan kerran kokeilinkin omaa tekemää lihalientä. Kiitos taas hyvästä ohjevinkistä.

    1. Olen niin omatekoisen lihaliemen lumoissa, että taidan ryhtyä tekemään sitä pakasteeseenkin. Ei ole vaivattomampaa ja parempaa! Hapankaali on ihan parasta myös, jotenkin paremmin sulavaa kuin tavallinen. Kiitos kommentistasi!

Comments are now closed.