kofte_lihapullat_tsatsiki_naan_l_1

…mutta ovat siitä huolimatta herkullisia. Olen salaa tyytyväinen siitä, että osa ”kunnon” kokeistakin on tunnustanut tietämättömyytensä itämaisista ruokakulttuureista. En nimittäin itsekään ymmärrä koftan ja köften eroja. Nämä lihapullat ovat jompia kumpia, tai sitten eivät. Maussa ei ole moitteen sijaa 🙂

kofte_lihapullat_tsatsiki_naan_l_2

Googlailin lauantaina turkkilaisten lihapullien (ilmeisesti köfte) reseptejä, ja löysin ihan tolkullisen ohjeen niitä varten. Siis toimeen!

Koska jääkaapissa sattui olemaan iso purkki partaäijän jogurttia, tuli mieleeni leipoa leipäsiä ja valmistaa lisäkkeeksi kunnon satsi tsatsikia. Leipästen ohje on naan-tyyppinen, eli intialainen, ja tsatsiki puolestaan viittaa Kreikkaan. Tästä tuli siis ihan todellinen kansainvälinen sekamelska. Eipä paljon haitannut.

Koftat tai köftet

lihapulliin:
1 kpl sipuli
1-2 rkl oliiviöljyä
1-2 kpl valkosipulinkynttä raastettuna
peukalonpäänkokoinen pala raastettua inkivääriä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl chiliä
n. 1 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
1 kpl kananmuna
450 g naudan vähärasvaista jauhelihaa tai karitsan jauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja

kastikkeeseen:
1 kpl iso sipuli
1-3 kpl valkosipulinkynttä
peukalonpäänkokoinen pala inkivääriä
n. 2 rkl oliiviöljyä
1 kpl tuore punainen chili pieneksi silputtuna tai n. 0,5 tl chilihiutaleita
4 kpl kokonaista neilikkaa
1 rkl paahdettuja korianterin siemeniä
½ tl kardemummaa
1 rkl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 dl tomaattipyreetä
n. 1 tl suola
2 rkl sokeria
400 g tomaattimurskaa
2 dl turkkilaista jogurttia (”partaäijää”)
(vettä)

Valmista ensin lihapullataikina: hienonnan erittäin pieniksi kuutioiksi sipuli tai raasta se. Sekoita öljytilkkaan hienonnettu valkosipuli, raastettu inkivääri sekä kuivamausteet. Sekoita mausteseos, sipuli, jauheliha ja kananmuna. Vaivaa hetki ja lisää korppujauhoja niin paljon, että taikina kiinteytyy. Muotoile taikinasta noin 12 kpl reilunkokoista lihapullaa. Nosta ne leikkulaudalle tmv., peittele tuorkelmulla ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista kastike: hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja kuorittu inkivääri. Kuumenna paistinpannu tai paistokasari, ja paahda kuivamausteita hetken ajan. Lisää pannulle öljy, hienonnetut sipulit ja inkivääri sekä tuore chili, jos käytät sitä. Paista aineksia miedolla lämmöllä, kunnes sipuli pehmenee. Lisää tomaattipyree, mausta suolalla ja sokerilla. Kaada pannulle tomaattimurska, huuhtaise tölkki vedellä ja lisää kastikkeeseen. Lisää myös jogurtti kastikkeeseen ja kuumenna keitos kiehuvaksi.

Kun kastike on kunnolla kiehahtanut, lisää joukkoon lihapullat. Kun kastike on uudelleen kuumentunut, peitä pannu tai paistokasari kannella. Jätä lihapullat kypsymään kastikkeeseen noin puolen tunnin ajaksi.

Juuri ennen tarjoilua kuumenna lihapullat kastikkeessa kiehumapisteeseen. Tarkista maku. Tarjoile naan-leipien ja raikkaan tsatsikin kera.

Naan-leivät

(n. 8 kpl)

2 dl vettä 
1 dl turkkilaista jogurttia 
0,5 dl oliiviöljyä 
25 g hiivaa 
1 tl suolaa 
2 tl  sokeria 
7-8 dl  vehnäjauhoja 
1 tl  soodaa 

Voiteluun: voisulaa 
Sekoita kuivat aineet keskenään taikinakulhossa. Käytä tässä vaiheessa tasan 7 dl vehnäjauhoja.

Murenna hiiva haaleaan jogurtti-vesi-öljyseokseen. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon. Alusta taikinaa voimakkaasti, jotta sitkosta tulee vahva. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota peitettynä puolisen tuntia.

Kaada taikina leivinpöydälle, vaivaa pois ilmakuplat ja jaa taikina paloiksi. Pyörittele palat palloiksi ja painele ohuiksi soikeiksi leiviksi kaulimalle. Nosta palat leivinpaperilla peitetyille uunipelleille (2 kpl).

Anna leipien levähtää hetki leivinliinalla peitettyinä. Kuumenna uuni 250 C. Paista leipäset vaaleanruskeiksi.

Voitele vastapaistetut leivät voisulalla. Peitä leivät paperilla ja liinalla. Tarjoa lämpiminä.

Tsatsiki

1 kpl tuore kurkku
merisuolaa

1-2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuina
2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl hunajaa
2-3 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeria
tilkka sitruunanmehua

Huuhtele kurkku, ja raasta se karkealla raastinterällä. Laita kurkkuraaste siivilään, lisää merisuolaa ja nosta siivilä kulhon päälle. Itketä kurkusta ylimääräinen vesi. Purista kurkkuraaste kuivaksi. Tarkista kurkun maku: jos se on kovin suolaista, huuhtele kertaalleen kylmällä vedellä, valuta hyvin ja purista uudelleen kuivaksi.

Hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita ne jogurttiin, lisää kurkkuraaste, hunaja, oliiviöljy ja ripaus sokeria. Tarkista maku, lisää sitruunanmehu. Nosta tsatsiki jääkaappiin ja anna vetäytyä noin tunnin ajan.  

muinaistulien_yo_2015

Täällä Varsinais-Suomessa oli viikonloppuna trooppisen lämmintä ja kosteaa, joten siinä mielessä lihapulla-ateria sopi tunnelmiin. Lauantaille osui myös muinaistulien yö, jonka kokkoja ihailimme parvekkeella yömyöhään.

Tänään sää on vaihtunut syksyisemmäksi, mutta tavallaan tämäkin tuntuu hyvältä. Ei ole ainakaan niin nihkeää sisällä.

kurki_sallanpaja

Syksyn kunniaksi etuovemme pieleen ilmestyi tänään melkoisen ihana kurki. Tämä on samaisen ”Sallan pajan” tuotantoa kuin alkukesästä hankkimani betonivati.  

Joten eipä muuta kuin mukavan syyskuun alun toivotukeset Raadelmasta!

6 kommenttia artikkeliin ”Lihapullat, jotka eivät ole kotoisin oikein mistään…

 1. Voi ihanaa turkkilaisia lihapullia. Näitä aion valmistaa. Lihapullat Turkissa olivat melkein parasta ruokaa. Ne oli tehty lampaan jauhelihasta ja ah mikä maku. Ostin sieltä lihapulla maustetta (köfte harci) vaikka mieleeni tulikin hartsi. No sitä ei nyt tarvita, kun olit laittanut luettelon mausteista.Kiitos siitä! Mukavaa syksyä teille. Ihana tuo kurki.

  1. Karitsan jauhelihaa olisi ollutkin alkuperäisohjeessa, mutta sitä ei nyt sattunut olemaan pakastimessa. Mukavan mausteisia nämä pullerot olivatkin – etenkin korianterin siemenet ja jeera/juustokumina ovat suosikkejani.

   Ihanaa syksyä Naantaliinkin 🙂

 2. Ilmojen viilentyessä kaipaa aina lämmittäviä mausteita, joten tämähän tuli kuin tilauksesta viikonlopun sateita odotellessa. Eikä haittaa, vaikka ei sataisikaan. Aijon kokeilla joka tapauksessa 😊

  1. AION aikoa… Sisäinen kielipoliisini pakotti korjaamaan :)))

  2. Joo, jotenkin tuntuu, että ruokalajivalikoima kasvaa säiden viilentyessä. Grillaamisen skippasimme jo heinäkuussa. Nyt alkaa pataruokasesonki, jippii! Ja kastikkeet, ooh, oikein odotan läskisoosia.

Comments are now closed.