burritot_1

Hei-hoi arki! Vaikka ei siltä tunnu lainkaan. Eilinen oli jo olevinaan paluuta lomalta, mutta tänään ajatus vesittyi jo aamusta. Täällä Varsinais-Suomessa nimittäin paistaa aurinko, lämpötila viipottaa +20 C:ssa eikä edes kummemmin tuule. Jee 🙂 Terdelle!

burritot_2

Viikonlopun kokkailut eivät jälleenkään menneet aivan kuten piti, ja niinpä eilinen maanantai koitti mouruavin vatsoin. Valmistin meille päivän pääaterialle helppotekoisia burritoja. Ohje on kooste nettiresepteistä. Tämä oli sellaista keskihyvää ruokaa. 

Helpot burritot

jauhelihaseokseen:
n. 400 g hyvää naudan jauhelihaa (rasvaa max 10 %)

tilkka rypsiöljyä
2-3 kpl kesäsipulia
pala chilipalkoa
n. 1 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
n. 1 tl paprikajauhetta
n. 1 dl tomaattipyreetä
1-2 tl sokeria
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
n. 2 dl tomaattimehua, vettä tai lihalientä

lisäksi:
8 kpl pehmeää tortillaa
1 tlk Koskenlaskija ruoka-juustoa
n. 1 dl juustoraastetta

Kuumenna paistokasari ja lirauta sille tilkka rypsiöljyä. Laita jauheliha kokonaisena könttinä pannulle ja paahda sitä, kunnes se alkaa pohjapuoleltaan ruskistua. Riko jauhelihan rakenne ja jatka paahtamista hetki. Lisää pannulle hienonnetut sipulit ja chili. Jatka paahtamista kunnes sipuli pehmenee hieman. Mausta seos.

Lisää pannulle tomaattipyree ja sokeri. Paahda hetki. Lisää nyt joukkoon pavut, kiehauta ja laske lieden lämpöä. Lisää pannulle niin paljon tomaattimehua tai vettä (tai lihalientä), että ainekset kostuvat. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä noin viiden minuutin ajan.

Kuumenna uuni 225 C. Voitele uunivuoka.

Jaa jauhelihaseos tortilloille ja kierrä ne yksitellen rullalle. Nosta uunivuokaan. Notkista Koskenlaskijan ruoka-juustoa purkissaan. Levitä se burritoille. Ripota pinnalle juustoraastetta ja nosta vuoka uuniin.

Kypsennä noin 30 minuutin ajan tai kunnes burritot saavat kauniin kullanruskean pinnan.

Tarjoile tomaatti-avokadosalaatin kera. Hyvä punaviini täydentää aterian.

burritot_3

Mehevää se ainakin oli. Valion uusi Koskenlaskijan ruokajuusto pääsi jo toistamiseen ”töihin” meillä. Taitaa siirtyä vakioraaka-aineeksi.

auringonkukat

Lomalla luin Hesarin tekemästä ruokakassitestistä. Päräyttävintä jutussa taisi kuitenkin olla veikkaus/tieto siitä, että suomalaisissa kotitalouksissa pyöritetään ruokahuoltoa keskimäärin 15 ruokalajilla.

Jäin sitten oikein miettimään, mitä ne meillä olisivat. Listaa ei ollutkaan aivan vaivatonta laatia.

15_ruokalajia

Meidän perheen 15 useimmin valmistettavaa ruokalajia:

 1. Lihamakaronilaatikko
 2. Uunimakkara / makkaraperunat
 3. Janssonin kiusaus / porokiusaus
 4. Pasta+ jokin kastike (carbonara, bolognese, tonnikala)
 5. Kyljykset uunissa
 6. Broileri uunissa
 7. Lihapullat (pastan kera / muusilla)
 8. Uunilohi / savustettu lohi
 9. Hampurilaiset / Hot Dogit
 10. Munakas/uunimunakas
 11. Pizza (itse tehtynä tai tilattuna)
 12. Paisti / kokonaisena kypsennetty liha ja lisäkkeet
 13. Chili con Carne
 14. Hernekeitto
 15. Lämpimät voileivät

Ehkä mielenkiintoisinta meidän listassamme on tiuhaan toistuva uunin käyttäminen ruoanvalmistuksessa. Syykin on selvä: inhoan paistamisen käryä. Vaikka rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että melko usein uunistakin nousee savunsekainen hajupilvi…

Tuo luettelo on kuitenkin ihan totuudenmukainen ja kattaa suunnilleen kuukauden ruoat. Ainakin kerran viikossa kokeilen jotakin uutta ohjetta, ja joskus niistä jokin jää vakirepertuaariin – kuten nyt tuo eilinen burrito.

Keittoja voisin valmistaa useammin, jos niistä tulisi edes jossakin määrin tolkullisia annosmääriä. Yleensä ei, vaan Rouvan viiden, jopa kahdeksan litran kattilat täyttyvät ääriään myöten. Vaikka otan vain yhden lantun, sellerin, palsternakan, purjon jne. Ne vaan siunaantuvat käsissä…

Peruna ja pasta ovat aika usein koko aterian lähtökohtina, vaikka varmaan pitäisi toimia päinvastoin. Erilaiset leipään perustuvat ruoat ovat meidän molempien heikkouksia, kuten listasta voi päätellä: hampparit, hodarit, pizzat ym.

Jos jokin on vuosien varrella muuttunut, niin punaisen lihan käyttäminen. Onneksi rakas Herra Raadelmasta on sopeutunut hyvin muutokseen, koska syy siihen löytyy Rouvan vatsasta. Strikturoiva suolisto ja pihviliha eivät oikein skulaa keskenään. Sitä paitsi me molemmat pidämme kalaruoista. Niitä voisi syödä useamminkin.

sinappisilakkaleivat

Lomalla tuli nautittua kalaruoista viikoittain. Loman päätösleivät rakentuivat Bengtskärin limpusta ja Sorsapuiston grillin sinappisilakoista. Nam.

kylmasavulohipiirakka_parsakaali

Testasin uudelleen Mbakeryn ohjetta kylmäsavulohipiirakasta, ja nyt kotimaisella uuden sadon parsakaalilla. Oli muuten vielä parempaa kuin parsasta valmistettuna. Ihan bingo-ohje!

mojito_slush

Lomamoodiin kuuluivat myös jälkiruoat. Ihan huippuohjeen bongasin ystävämme Facebook-päivityksestä. Mojito-slush kruunasi lomanautiskelun. Aika päihdyttävää se kyllä oli!

GT_1

Kuten GT:kin. Kiitos Glorian Ruoka&Viini-lehde artikkelin opin ymmärtämään, miksi tonic menettää kuplansa. Syyllinen on sitruunan mehu. Nyt valmistamme tämän kesädrinksun oikeaoppisesta puristamalla vain sitruuna kuoren eteeriset öljyt juomasekoitukseen.

No niin, Nyt sinne terassille Anna-Leena Härkösen hykerryttävässä seurassa. ”Kaikki oikein” ja silleen! 

2 kommenttia artikkeliin ”Lomalta arkeen: helpot burritot

 1. Jos jotain tämä kesänä on opettanut, niin ainakin tämän: NAUTI HETKESTÄ! Sadekuurojen välillä ehtii vaikka mitä, joskus jopa grillata tai istahtaa pihan lepotuoliin 😊
  Toivottavasti saatte nauttia piiiiiiiitkään siellä terdellä ❤
  Ja kiitos taas niin mukavasta jutustasi! Tortillavuoka kuuluu meidänkin suosikkeihin, se on nimetty ”perjantaimätöksi”. Tulee äkkiä myös täällä mökin uunissa, kun asettaudutaan viikonlopun viettoon. Seuraavalla kerralla kokeilen tuota Koskenlaskijan ruokajuustoa. Vanha kunnon Koskenlaskija on luottojuusto, sopii ihan kaikkeen! Jostain syystä vain tuo juoksevampi versio on jäänyt kaupan hyllyyn.
  Täällä on vielä lomamoodia, joten tänään pitääkin juhlistaa mökin keittiörempan valmistumista tuolla Mojito-slushilla. Tsin tsin!

  1. No just niin, kyllä on opittu carpe diemiä! Ja olihan meillä viikonlopunmittainen helle. Sitäkin arvostaa nyt -täällä nimittäin satoi taas ja terdeileyt loppuivat siihen : ) .

   Koskenlaskija on ihan parasta, tykkään siitä perusversiostakin ihan järjettömästi. Esimerkiksi hapankorpun kera. Mutta tätä tölkki-Koskenlaskijaa voin kyllä suositella varauksettomasti. Näppärä tuote ja maku aivan ehtaa Koskista!

   Ja onnittelut keittiörempan valmistumisesta – laita heti kuvia Instaan!

Comments are now closed.