karpalopavlova

Meillä oli eilen taloyhtiömme ”perinteiset” glögikutsut, eli jo toista kertaa kokoonnuimme istumaan iltaa naapuriporukalla. Olipa ihan ilta! Kiitos kaikille!

Jälkiruoaksi laitoin Pavlovaa, ja näin talven kunniaksi se sai täytteekseen karpaloita. Pavlova on todella helppotekoinen, mutta melko näyttävä – tietynlaista huijausta siis 🙂

pavlova_pohja

Onnistuneen marenkipohjan tunnistaa siitä, että kakkupohjan pinnalle nousee pieniä siirappihelmiä. Tässä niitä oli runsaasti.

Valmistan oman Pavlova-pohjani aina samalla luotto-ohjeella, joka on julkaistu Gloria-lehdessä edesmenneen akateemikko Leena Palotien suosikkiruokajutussa joskus viime vuosituhannella. Tämä toimii aina!

Pavlovan vaativin vaihe on hyvän marenkivaahdon aikaansaaminen, eikä siihen auta kuin vatkaaminen. Tai no tietysti vatkauskulhon  pitää olla puhdas samoin kuin vatkaintenkin. Eikä haittaa, jos kananmunat ovat hieman ikääntyneitä, koska todella tuoreista munista ei synny yhtä hyvää vaahtoa. Pieni happo- tai suolalisä kovettaa proteiinia.  

Karpalopavlova

marenkivannikkeeseen:
8 kpl kananmunan valkuaista
2,5 dl kidesokeria
2,5 dl tomusokeria
n. 1 tl väkiviinaetikkaa

täytteeseen:
3 dl vaniljakastiketta tai puolisulaa vaniljajäätelöä
n. 3 dl kermaa vaahdotettuna ja maustettuna vaniljasokerilla
1-2 dl karpaloita
n. 1 dl Marli karpalokastiketta
(sitruunamelissaa)

Marenkivannike: vatkaa valkuaisia kunnes ne muodostavat vatkainta nostaessa teräviä huippuja (kuulostaa epämääräiseltä, mutta toimii). Sekoita sokerit keskenään ja lisää seosta valkuaisvaahtoon vähän kerrassaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lopuksi lisää valkuaisvaahtoon tilkka väkiviinaetikkaa.

Muodosta leivinpaperista rengas, jonka halkaisija on noin 23 cm ja jonka reunat ovat noin 10 cm. Nosta leivinpaperirengas uunipellille, joka on peitetty leivinpaperilla. Kauho valkuaisvaahto renkaaseen ja nosta massasta reunat, jotka yltävät leivinpaperirenkaan yläreunaan.

Kypsennä 125 C uunissa noin 30 minuuttia. Laske sitten uunin lämpötila 100 C ja jatka kypsentämistä 6-8 tuntia. Marenkivannike ehtii näin kuivahtaa kunnolla. Vinkki: jos marenkipohjaan muodostuu pieniä kullanruskeita siirappihelmiä, on marenki valmistettu oikein!

Irrota jäähtyneestä vannikkeesta leivinpaperi ja nosta marenkikori tarjoiluastiaan. Peitä marenkikorin pohja karpalokastikkeella, lisää sitten vaniljakastiketta tai puolisulaa vaniljajäätelöä (suosittelen karpalokinuskijäätelöä). Ripottele joukkoon karpaloita ja valuta karpalokastiketta sinne tänne. Peitä täytteet kermavaahdolla. Koristele Pavlova melissanlehdillä.

glogi_kir_3

Glögitarjoiluna oli tänä vuonna glögi-Kir. Marlin uutuusglögi on vuosikertasellainen, ja  60-vuotisen glögihistorian kunniaksi mustaherukkainen. Kir valmistuu mittaamalla 4 cl glögiä lasiin ja lorauttamalla kuivaa kuohuviiniä päälle. Käytimme eilen Codorniun kuivaa cavaa, ja se sopi tarkoitukseen oikein hyvin.

Eilisillan tarjoilut olivat kaikki helppotekoisia ja nopsasti valmistuvia. Laitan alkupaloista ja pääruoasta omat blogipostauksensa. Nyt aion nimittäin kipaista yläkertaan siemaisemaan kylmän oluen. Sellaista voi tehdä mieli pikkujouluillan jälkeen 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Karpaloinen Pavlova

  1. Pavlova on paras. Nyt voisikin kokeilla tuota karpalon kirpeyttä, vastapari marengin makeudelle. Viimeksi täytimme pavlovamme mascarpone-kermavaahdolla ja granaattiomenan siemenillä, maistuvaista sekin! Siemaise rauhassa virkistystä, jaksan odottaa postausta muista tarjoiluista. Hetken 🙂

    1. Pavlova on NIIN hyvää, sen aina jotenkin unohtaa. Karpalo sopii tuohon melkein äklömakeaan settiin oikein hyvin, kannattaa kokeilla 🙂

Comments are now closed.