kinkku1

Sain Herra Snellmanilta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä: mahdollisuuden kokeilla maailman suomalaisinta juhlakinkkua. Kiitos kinkusta, se oli aivan lupausten mukaista!

snellmanin_juhlakinkku_3kg

Suurin ongelma Snellmanin kinkun kanssa oli sen löytäminen Turusta. Kiersimme oman Herra Raadelmani kanssa kolme Citymarketia ja ainkin kaksi Prismaa ennen kuin kinkku saatiin kotiutettua. Nämä juhlakinkut myydään siis pakasteina, ihan vinkiksi 🙂

En ole pakastettua kinkkua käsitellyt vuosikausiin, vaan hankkinut tuoresuolatun kinkun milloin mistäkin lähimyymälästä. Jäinen kinkku teki siis tepposet! En todellakaan ymmärtänyt kuinka pitkään kinkkua pitää sulattaa ja myös pitää huoneenlämmössä, jotta lihapalan sisälämpötilan saa nousemaan yli + 10 C.

Vaan kun nuo oli hoidettu, loppu sujui kuin leikki. Lihalämpömittari kinkkuun, kinkku uuniin ritiän päällä ja odottamaan +80 C kypsyyttä. Me kun satumme pitämään ylikypsästä kinkusta.

Snellmanin juhlakinkut leikataan yhdestä kinkusta, eli siinä ei ole verkon sisään tungettu ylimääräisiä lihaspaloja. Kinkut saavat levähtää vuorokauden harmaasuolauksen jälkeen ennen kuin ne pakataan. Näin kinkusta ei irtoa turhaan nestettä paistovaiheessa. Tämä piti paikkansa täysin.

No entäs maku? Hyvää! Kinkku oli harvinaisen lihaisaa, täyttä tavaraa. Suolan määrä on makuasia, mutta ehkä Snellmanin kinkun suolaisuus hipoi ylärajaa? Itse pidän suolaisesta, koska kinkkuun jos mihin suolaa ei saa jälkikäteen lisättyä millään ilveellä. 

Snellmanin maatiaispossuista ja niiden tuotannosta voi lukea lisää täältä: http://www.snellman.fi/fi/maatiaispossu

kuusi_1

Vaan mitäpä tästä tuumaatte? Meillä on kuusi!!! Tämä on elämäni ensimmäinen ”oman kodin” joulukuusi. Joka vuosi olen pohtinut, että ehtiikö elämä kulkea ohi ilman joulukuusta. Nyt loppui se vatulointi!

Kuusen hankintaa edisti eniten se, että Raadelman rannan pysäköintialueelle ilmestyi eilen kuusikauppias. Kävimme koko perheen voimin valitsemassa kuusen, ja varsinaisen ratkaisun teki Arttu. Koirapoika meni nostamaan jalkaansa tämän yksilön alaoksille. Toivottavasti hän ei tee sitä uudelleen 🙂

Kuusenjalan ja alusmaton kävimme kiireenvilkkaa hankkimassa Clasulta, jossa olivat koristeet ja muut härpäkkeet jo alennusmyynnissä. Ettepä arvaa, mitä muuta sieltä löyty? Hehhee, helikopteri! Se odottaa aattoa jemma-nimisessä paikassa. Jihaa, olin sittenkin ollut tarpeeksi kiltti!

hyvaa_joulua_2014_12

Ihan vielä emme vetäydy joulun viettoon, mutta olkoon tämä ennakoiva tervehdys. Kuulemiin!

2 kommenttia artikkeliin ”Kinkku ja kuusi – mitä muuta jouluun tarvitaan?

  1. Haluan sitten kuvan siitä kopterista, asap 🙂
    Ei tule meillekään ”al dente” kinkkua, mitä kypsempi sen parempi.
    Ennakoivat tervehdykset sinnekin!

Comments are now closed.