keittio_kasvivalo_marraskuu_2014

Meidän keittiössämme paistaa kuvitteellinen aurinko eli Herbie Indoor Garden. Tuollaisen minipuutarhan hankkiminen oli käynyt ajoittain mielessäni, mutta lopulliseen ostopäätökseen sysäsi Jaakko-maalari, joka fiksasi kotimme seiniä jokunen viikko sitten. Hänellä näitä Herbieitä on kaksin kappalein, kun olivat osoittautuneet käteviksi niin yrttien kuin ruukkusalaattienkin kasvattamisessa. Täytyy myöntää, että Jaakko oli oikeassa 🙂

basilika1

 

Erityisesti basilika tuntuu viihtyvän valossa ja altakastelussa. Se versoo voimakkaasti, vaikken ole kummemmin veteen lisännyt lannoitettakaan. Myös sitruunamelissa ja minttu voivat Herbiessä hyvin.

Ehkä kuitenkin merkittävin ominaisuus tuossa minipuutarhassa on valo. Keittiössä loistaa kaunis, väritön valo.

keittio_marraskuu_2014

Herbien valoon verrattuna kaikki muut näyttävät nyt keltaisilta, kuten tämä valopalloketju. Se oli alunperin parvekkeella, mutta tönäsin palleroiset nyt lasikulhoon keittiön pöydälle.

keittio_valopallot_marraskuu_2014

Saavat toimittaa siinä jouluvalojen virkaa toistaiseksi. 

typhuone_marraskuu_2014

Meille ”isommille vihanneksille” taas löytyy lisävaloa työhuoneesta. Luin viime viikolla Hesarista kirkasvalolampun hyödyistä, ja kun Prismassa sattui olemaan jokin asiakasomistajatarjous kodin tarvikkeista niin kotiutimme Beurerin. Vielä on varhaista sanoa, onko valokylvystä hyötyä, mutta eipä siitä ainakaan haittaa ole.

tyohuone_marraskuu_kohdevalo_2014

Ja kuten keittissökin, työhuoneen yleisvalona toimiva Design House Stockholmin Work Lamp näyttää levittävän keltaista valoa.

Muuten: nuo työvalomme ovat kotoisin nykyään Kaarinassa toimivasta Valaisin Grönlundilta. Siinäpä varsinainen lamppukauppa! Varmaan ziljoona erilaista valaisinta. Olemme tyytyväisiä omiimme, joiden valotehoa pystyy säätäämään samoin kuin valon sävyä.

(Ja tiedoksi vaan:  kaikki valaisimet tässä postauksessa on ihan omilla rahoilla hankittu. Nyt on taas ollut kuhinaa blogien maksetuista mainoksista… )

marraskuun_maisema_2014

Ulkona näyttää edelleen tämmöiseltä: harmaata, leutoa ja pääasiassa märkää. Nyt on tosin muutamana päivänä pilviverho rakoillut vähäsen. Sunnuntaina oikein paistoi aurinkokin, eli se on edelleen olemassa.

aurajuustoperunat1 (1280x1013)

Ja koska näillä viileillä keleillä on mukavaa lämmittää uunia, on tässä valolurituksen lopuksi pieni ruokavinkki. Aura-juustoperunat suorastaan sulavat suussa. Ohje on Mysi Lahtiselta.

Mysin Aurajuustoperunat

 1. 10 kpl perunoita
  1-2 rkl voita
  suolaa ja mustapippuria myllystä
  150 g Aura-juustoa
  2 dl kermaa
  1½ dl vettä

Kuori perunat ja leikkaa ne suikaleiksi. Huuhtele perunat ja kuivaa ne. Sulata laakealla pannulla nokare voita. Paista perunatikkuja miedolla lämmöllä noin kymmenen minuutin ajan. Perunat eivät saa ruskistua, ne vaan pehmenevät hieman. Mausta perunat suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna uuni 200 C. Murustele Aura-juusto. Voitele uunivuoka, ja lado siihen kerroksittain perunasuikaleita ja juustomuruja. Kaada vuokaan kerma, huuhtele kermapurkki vesitilkalla ja lisää vuokaan. Peittele vuoka foliolla.

Nosta vuoka uuniin ja kypsennä sitä noin 40 minuutin ajan. Ota folio pois ja jatka kypsentämistä 150 C uunissa noin puolen tunnin ajan.

Tarjoa mehevää perunavuokaa liharuokien lisäkkeenä tai aivan sellaisenaan. On hyvää!

takkatuli

Pitänee asennoitua tähän hämäryyteen niin, että ottaa siitä kaiken ilon irti. Himinöintiä takan äärellä ja silleen.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Marraskuun valoa

 1. himinöintiä ? hauska ilmaisu 🙂 Meillä on myös tuo Herbie – pitänee kaivaa taas esille kun kesäksi jemmasin johonkin.. Basilika kasvaa puuvartiseksi jos vain antaa olla. Ja totta, valo piristää kummasti! Ihania iltoja teille sinne!

  1. Himinöinti-sanaa viljelee ”Kuinka purjehtijaksi tullaan”-blogin Noora, ja se on niin kuvaava sana joulunaluspuuhille että olen sitä lainannut jo useaan otteeseen 😊! Olin kyllä yllättynyt tuon Herbien tehosta, sehän toimii.

   Mukavaa marraskuuta teille sinne Pariisiin! Ovatko joulumarkkinat Malmilla jo ensi viikonloppuna?

 2. Olenkin käynyt Grönlundin sivuilla uuteen kotiin valaisimia etsiessäni (jokunen puuttuu vielä). Valikoima vaikuttaa todella hyvältä, liike vain on kaukana.
  Kiva muuten lukea tavaroista, tällä kertaa siis lampuista, kertovaa juttua, joka ei ole mainos. Yhteistyöpostauksia on minun makuuni blogimaailmassa nykyisin turhan paljon.
  Rapsutuksia ihanaiselle Artulle.

  1. Kiitos rapsuterveisistä Artun puolesta 🙂
   Valaisin Grönlund taitaa olla enemmän tukkukauppa/maahantuoja, joten noita heidän listoillaan olevia valaisimia pitäisi löytyä muualtakin päin Suomea – tai ainakin toivottavasti! Valaisinvalinnat ovat kyllä aika haastavia, pitäisi melkein saada sovittaa niitä kotona. Ja mokomat ovat kalliinpuoleisiakin, eli virhehankintoja ei oikein toivoisi. Pitäisi varmaan olla joku lamppukonsultti!

Comments are now closed.