Micken_lohisoosi_1 (853x1280)

Ajatus lohisoosista pätkähti mieleeni viime viikolla, kun haahuilin kauppareissulla Kupittaan Cittarissa. Kukapa siellä sattuikaan esittelemään Ålands Mejerin tuotteita? Iki-ihana kokki-idolini Michael Björklund! Hän maistatti kerrassaan hurmaavaa kalakastiketta, mutta sitä oli jäljellä enää pari ruokalusikallista. Sain toiseksi viimeisen niistä, eikä elämäni sen jälkeen ollut enää entisellään 🙂

Micken_lohisoosi_2 (1280x980)

”Tässä oli kirjon lohi, mutta se on loppu nyt”, sanoi Micke ja ojensi maistiaiskipon. Ihana tillinen kermakastike levisi suuhuni ja mikä parasta, se maistui juuri sellaiselta kuin itsekin tapaan tehdä. Sopivasti hapokkuutta, sopivasti suolaa, sopivasti kermaista. Lagom.

Yritin sitten etsiä Michaelin kalakastikeohjetta netistä, mutta en löytänyt. Päättelin ihan itsekseni, että tuskinpa hän olisi saanut kastiketta kypsymään paistetun kalan ”päällä” pannussa – ainakaan, jos suurusteena olisi ollut vehnäjauhoja. Kermaa haihduttamalla ehkä?

Päädyin kokeilemaan sellaista versiota, jossa kermakastike tehtiin erikseen ja kaadettiin paistuneille kalapaloille. Toimii!

Käytin kastikkeessa valkoviiniä, mutta sen voi korvata vedellä ja sitruunanmehutilkalla. Eikä kukaan kiellä käyttämästä veden asemesta kalaliemitiivistettä, mutta itse en enää noihin aromiöllököihin koske.

Lohisoosi Micken tapaan

purjokastikkeeseen:
1 kpl purjosipuli

3 rkl voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 rkl vehnäjauhoja
n. 0,5 dl valkoviiniä tai vettä ja tilkka sitruunan mehua
1 tlk creme fraichea (n. 200 g ja 28 % rasvaa)
n. 1 dl kermaa
(vettä)

lohiosuuteen:
1 kpl kirjolohifilee (noin 400 g)

2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 0,5 dl valkoviiniä tai vettä ja tilkka sitruunan mehua

viimeistelyyn:
1 npp tilliä

n. 0,5 dl valkoviiniä
suolaa
ripaus sokeria

Halkaise purjosipuli ja huuhtele se hyvin kylmällä vedellä. Kuivaa ja leikkaa noin 2 millimetrin suikaleiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon purjo. Kuullota purjoa hetki, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää kattilaan valkoviini tai. Sekoita ja lisää creme fraiche. Sekoita uudelleen, lisää tilkka kermaa ja jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle.

Huuhtele kirjolohifilee nopeasti kylmällä vedellä, kuivaa ja leikkaa siitä noin 3 senttimetrin soiroja niin, että kalan nahka ei tule mukaan. Sulata voi paistokasarissa. Nosta lohipalat pannulle ja paista ne molemmin puolin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada paistokasariin ensin tilkka valkoviiniä tai sitruunanmehulla terästettyä vettä. Sekoita varovaisesti ja kaada joukkoon purjokastike. Sekoita, lisää hienonnettua tilliä ja tarkista maku, lisää suolaa tarvittaessa ja ripaus sokeria. Nosta kastikkeen maku juuri ennen tarjoilua tilkalla valkoviiniä tai tirskauksella sitruunan mehua.

Tarjoa hyvien keitinperunoiden, pastan tai riisin kera.

Micken_lohisoosi_3 (1280x944)

Ja tässä sitten ruokabloggarin marraskuista arkea. Kun valo ei riitä…

Nyt pitää vähän kiirettä, mutta palailen loppuviikosta leivontavinkillä. Kuulemiin!