raadelma_heinakuu2014

Tervehdys Raadelmasta! Lämpömittari näyttää + 27 celsiusta, ja siksipä en jaksa täällä tietokoneen äärellä vanhentua. Olen koonnut tähän blogipäivitykseen viime aikojen kokkailukokemuksia. Resepteistä osa sopii hellepäiviin, joita toivottavasti saamme vileä lisää. Olemme nimittäin jäämässä ylihuomenna lomalle :)!

mangosalsa1 (1280x919)

Aloitetaanpa jättikatkaravunpyrstöistä, joista rakentelin griilivartaita viime viikonloppuna. Kuvassa ovat muutamat ensimmäisiksi kypsyneistä, loput killittelivät vielä täällä:

jattirapuvartaat1 (1280x874)

Ohjeen vartaiden marinoimiseen löysin Kodin Kuvalehden sivuilta, mutta nyt se pahkiainen ei suvainnut nousta Googleen. Tässä siis resepti, joka on inan muokkaantunut. Mangosalsan ohjeella on sama kohtalo…

Grillatut jättikatkaravunpyrstöt ja mangosalsa

n. 4 raakaa jättikatkaravunpyrstöä kuorineen /ruokailija
1 kpl tuore ananas lohkoina
n. 16 kpl kirsikkatomaattia

marinadi 16 ravulle:
2 kpl limettiä
1 dl makeaa chilikastiketta
3-5 kpl valkosipulin kynttä
n. 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
suolaa ja mustapippuria myllysrä

lisäksi: varrastikkuja

mangosalsaan:
2 kpl syöntikypsää mangoa
1 kpl isohko sipuli
1 kpl chilipalko
suolaa ja mustapippuria myllystä
(limetin tai sitruunan mehua)

Sulata jättikatkaravut jääkaapissa yön yli. Sekoita marinadi: purista limeteistä mehut. Sekoita mehuun makea chilikastike, murskatut valkosipulin kynnet ja raastettu tuore inkivääri. Lisää ravunpyrstöt marinadiin ja anna niiden maustua yön yli (tai ainakin muutaman tunnin ajan).

Liota puisia varrastikkuja haaleassa vedessä noin tunnin ajan. Valmista sillä välin mangosalsa: kuori mangot ja irrota hedelmäliha kivestä. Leikkaa mangon hedelmäliha kuutioiksi, siirrä tarjoiluastiaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja kuutioitu chili. Mausta. Tarkista maku, lisää halutessasi sitruunan tai limetin mehua.

Kuumenna grilli. Ota jättikatkaravut marinadista ja kuivaa niitä talouspaperilla. Kokoa vartaat: pujottele varrastikkuihin vuoron perään jättiravunpyrstöjä, ananaslohkoja ja kirsikkatomaatteja. Grillaa vartaita kunnes ravunpyrstöt muuttuvat punaisiksi ja kasvikset saavat väriä.

Tarjoa ravunpyrstöt mangosalsan ja roseviinin kera.

ternimaitojuusto1 (1280x912)

Ternimaitojuustoa valmistin sen seurauksena, että löysimme ternimaitoa Cittarin pakastealtaasta etsiessämme kylmävaraajia. Litran pänikkä piti tuoretuotteet kylmälaukussa melkein paremmin viileinä kuin ”kylmäkallet”. Vink-vink, automatkailijat :)!

Olipa muuten herkkua pitkästä aikaa. Herra R. ei ollut tähän perinneruokaan aiemmin törmännytkään. 

Ternimaitojuusto

5 dl ternimaitoa
n. 0,5 tl suolaa
sokeria
kanelia

vuoan voiteluun: voita

Laita uuni kuumenemaan 150 C. Sekoita ternimaitoon suola. Voitele uunivuoka voilla ja kaada ternimaito vuokaan. Nosta vuoka uuniin. Kun maito on hyytynyt, ripota pinnalle kanelia ja sokeria. Jatka kypsentämistä. Uunijuusto on kypsää, kun maito on kokonaan hyytynyt eli varaa noin 45 minuutin paistoaika.

Ota juusto uunista ja tarjoa kylmän maidon kera.

avokadoperunasalaatti2 (1280x1123)

Eilinen ateriamme puolestaan oli kombo avokadoperunasalaatista ja loimulohesta. Namskis! Avokadoperunasalaatista vinkkasi kampaajani maanantaisen pääuudistuksen yhteydessä. Googlailin jälleen ohjeita ja vääntelin niistä omani. Kas tässä: 

Avokado-perunasalaatti

n. 1 kg varhaisperunoita
vettä ja merisuolaa kypsentämiseen
2 kpl avokadoa
2 kpl kesäsipulia varsineen

kastikkeeseen:

2-3 dl turkkilaista jogurttia (=Parta-äijää)
n. 1 sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria myllystä
chilihiutaleita
(yrttejä maun mukaan)

Pese perunat hyvin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta merisuolalla. Lisää perunat ja keitä, kunnes perunat ovat kypsähköjä. Kaada vesi pois ja höyrytä perunat kuiviksi. Jäähdytä.

Valmista kastike: sekoita jogurttiin sitruunanmehua ja mausteita, tarkista maku. Jos haluat, voit käyttää maustamiseen myös yrttejä tai vaikkapa valkosipulia. Kastike saa maustua voimakkaalta.

Kuutioi perunat ja lisää ne kastikkeeseen. Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota hedelmäliha kuorista. Kuutioi se ja lisää palaset perunoiden joukkoon kastikkeeseen. Hienonna sipuli ja lisää salaattiin. Tarkista maku.

Nosta salaatti jääkaappiin noin tunniksi. Tarjoa kalan tai lihan lisäkkeenä.

avokadoperunasalaatti1 (973x1280)

Avokadoperunasalaatti jää repertuaariimme, oli sen verran ihanaista. Olen jo aiemmin kokeillut perunan ja avokadon yhdistämistä salaatiksi, mutta silloin päädyin vinaigrettekastikkeeseen. Partaäijän jogurtti tuotti toisenlaisen tuloksen, melkeinpä paremman. Makuasioita toki.

Huomaatteko muuten alennusmyyntilöytöni? Kuninkojan Marimekko poisti valikoimastaan Sääpäiväkirja-sarjan astioita, ja kuinka ollakaan, osuimme paikalle juuri sopivasti. Olen tuota vatia himoinnut viime syksystä asti, mutta en ole raaskinut sitä hankkia. Kolmenkymmenen pinnan alennus tepsi! Muistanette, että meillä on pöytäliina samaa sarjaa…

gt1 (1280x818)

Eipä unohdeta nesteytystäkään! Vanha kunnon GT toimii helteellä: 4 cl giniä, tilkka sitruunanmehua, jäitä, sitruunaviipale ja tonic-vettä niin paljon kuin lasiin mahtuu.

chiliconcarne1 (1280x1263)

Sateisemman tai viileämmän päivän varalle vielä chili con carnen ohje.

Tämä ruokalaji pätkähti kuvioihin, kun olin taas kerran sortunut tarjoustuotteeseen – nyt paahtopaistiin – miettimättä sen enempää lihapalan käyttöä. Joku ihmeellinen ”kun halvalla saa”-Sulo-Vilen asuu meikäläisen päässä ja saa otteen, kun kohdalle osuu paisti aille 10 euron kilohintaan. Ostin nimittäin lihaa reilusti yli kilon! Idiootti. Tupla-annos chili con carnea tuotti pakastimeen täytettä, mikä sinänsä ei ole huono juttu…

Hidas chili con carne

n. 600 g naudan paahtopaistia
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
n. 1 tl juustokuminaa
n. 1 tl savupaprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
2-3 kpl sipulia
n. 4 kpl valkosipulin kynttä
n. 4 kpl chilipalkoa (mietoa)
2 kpl (punaista) paprikaa
2 tlk hyvää tomaattimurskaa (Mutti)
2 tlk Heinzin valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
n. 3 dl punaviiniä
tölkkien huuhtomiseen vettä

n. 0,5 dl soijakastiketta tai härkäfondia
tuoretta oreganoa
tarvittaessa suurustetta

Kuutioi naudan paisti. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Halkaise chilipalot ja paprikat, poista siemenet ja leikkaa kasvikset suikaleiksi.

Laita uuni kuumenemaan 150 C. Kuumenna uuninkestävä pata ja lisää ruokaöljyä. Kun öljy on todella kuumaa, aloita liha paistaminen pienissä erissä. Siirrä ruskistuneet lihapalat lautaselle tai kulhoon odottamaan. Ripota lihapaloille mausteita ja jätä odottamaan.

Lisää tarvittaessa pataan tilkka öljyä. Kuullota sipulit padassa. Lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet sekä paprika- ja chilisuikaleet. Kääntele aineksia hetken aikaa. Palauta lihapalat pataan. Lisää joukkoon tomaattimurska ja pavut kastikkeineen. Lorauta pataan punaviini ja kiehauta. Lisää pataan säilyketölkkien huuhdevedet (yhteensä pari desilitraa).

Nosta pata uuniin, mutta älä peitä sitä kannella. Anna chili con carnen hautua ainakin kolme tuntia, mielellään kuusi tuntia. Tarkkaile padan nestemäärää, lisää tarvittaessa punaviiniä tai vettä.

Ota pata uunista juuri ennen tarjoilua, tarkista maku ja suurusta tarvittaessa. Tarjoa riisin kera.

Ylimääräisen chili con carnen voi pakastaa.

paivankakkara1 (1280x1037)

Ja aivan lopuksi vielä kuva parvekkeelta, jossa on nyt todella lämmintä. Kuvassa näkyy päivänkakkaran lisäksi vastikään maalattu seinä. Taloyhtiömme huoltomaalaus valmistui tällä viikolla, ja täytyy kyllä sanoa, että rakennukset ovat nyt todella ryhdikkään näköiset. Pitäisi varmaan kokeilla itseenkin tuollaista väriremppaa – jospa varaisin alkavan loman kunniaksi ajan kauneushoitolaan kun hiukset ovat jo kuosissaan…

kesaloma_2014

Oikein aurinkoista, iloista, rentouttavaa, huikeaa, hauskaa, riehakasta kesää teille kaikille!

Rouva Raadelma kuittaa ja kiittää – kuulemiin loman ajaksi!

2 kommenttia artikkeliin ”Hellepläjäys

  1. Hei! Aurinkoista ja rentouttavaa kesää teille sinne Raadelmaan! Itse sinnittelen vielä ensi viikon työmaalla ja sitten koittaa LOMA!
    Mullakin odottaa pakkasessa puolisen litraa ternimaitoa, jonka sain työkaverilta. Täytyykin ottaa sulamaan ja tehdä siitä uunijuustoa.
    Siitä onkin jo aikaa, kun viimeksi on sonnin töyssyllä herkuteltu ;o)

    1. Hei, hyvää lomaa sitten kun se koittaa! Ihanaa, että muistit tuon vanhan kunnon nimen uunijuustolle! Sonnin töyssystä meillä kotona siitä puhuttiin, vaikkei termi oikein lapselle auennutkaan 🙂

Comments are now closed.