macnkukkakaali2 (1280x888)

Vastikään ilmestyneessä Glorian Ruoka&viini -lehdessä oli kukkakaalisen Mac’n Cheesen ohje, jota piti kokeilla. Pidän nimittäin kukkakaaligratiinista kovasti, mutta halusin vakio-ohjeeseen vaihtelua. Tämä oli kyllä herkullista, suosittelen!

kukkakaali1

Kukkakaali Mac & Cheese

1 pieni kukkakaali
7 dl maitoa
suolaa

5 dl (n. 250 g) makaronia
1 l vettä
1 tl suolaa

1 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria myllystä
raastettua muskottipähkinää
200 g raastettua cheddaria

uunivuoan voitelemiseen: voita tai kasviöljyä

Huuhtele ja lohko kukkakaali kukkanupuiksi. Kiehauta maito ja lisää joukkoon kukkakaalin nuput ja suola. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kukkakaalit ovat melkein kypsiä. Nosta kukkakaalit reikäkauhalla kulhoon tai lautaselle odottamaan. Jätä maitokin odottamaan.

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää joukkoon suola ja makaronit. Tarkista makaronien kypsymisaika pakkauksesta. Valuta kypsät makaronit ja sekoita ne kukkakaalien kanssa. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.

Sekoita maitodesiin vehnäjauhot (tai Maizena, jos haluat käyttää sitä). Kuumenna kukkakaalimaito kiehuvaksi ja lisää joukkoon maito-vehnäjauhoseos. Sekoita hyvin ja keitä kukkakaalimaitoa noin viisi minuuttia. Mausta maitokastike, tarkista maku ja lisää joukkoon raastettu cheddar.

Kaada kastike uunivuokaan makaroni-kukkakaaliseoksen joukkoon. Sekoita hyvin. Nosta vuoka 200 C uuniin ja paista mac’n cheesea noin puolen tunnin ajan tai kunnes vuoan pinta saa kauniin kullanruskean värin.

 macnkukkakaali1 (1280x881)

Kukkakaali Mac’n Cheesen alkuperäisohje Gloriassa oli lievästi omituinen, joten tuo ylläoleva on muokattua tekstiä. Ohjeessa sanotaan muun muassa, että ”Mittaa 7 dl maitoa tyhjään kattilaan” ja  ”Siivilöi maito toiseen kattilaan”. Hmm. ”Tyhjät” ja ”toiset” kattilat hajahtavat käännökseltä. 

Vaan samapa tuo, ohjeen mukaan valmistui hyvänmakuinen ja yllättävän täyttävä ruoka, joka ei välttämättä olisi mitään lihapullia kylkeensä kaivannut. Tein niitä kuitenkin, koska rakas puolisoni, Herra Raadelmasta on viime viikot tehnyt laatoitustyötä ja kannellut 26 kilon sementtipaloja pihamaalla eli kuluttanut tavanomaista enemmän energiaansa. On siellä taloyhtiömme muitakin miehiä mukana talkoissa, mutta yllättävän pitkä rasti hommasta on kehkeytynyt.

Tänään alkoi myös taloyhtiön maaliremppa. Aamujumpaksi tyhjensimme terassin ja parvekkeen mööpeleistä ja tavaroista. Toivottavasti meidän osuutemme valmistuu ennen perjantaita. Juhannuksen viettäminen olohuoneeseen roudattujen parvekekalujen kanssa ei oikein houkuta.

Tai mitäpä väliä silläkään on, sillä meillä ei ole mitään erityisiä juhlimissuunnitelmia.

Aloin pohtia yhtenä iltana väsähtänyttä olemustani, tai oikeastaan meidän molempien. Viime kesä kului pitkälti edesmenneen äitimme peruja selvitellessä ja yleisessä tavararallissa. Lisäksi meidän riesanamme oli koko kesän kestänyt pihatietyömaa ja maisema näytti tältä:

kotikuoppa7 (1280x935)

Toissa kesänä tein kalakeittokirjaa, joka oli aikamoinen ponnistus. Samaan rytäkkään perustin yrityksen.

Olisipa siis varsinainen nautinto viettää joutilas kesäloma, ihan sellainen vanhanaikainen. Ei aikatauluja, ei velvoitteita. Nyt siihen olisi mahdollisuus, kun pihakin on jo kunnostettu. Tohtisikohan?

lomalle2013

2 kommenttia artikkeliin ”Kukkakaali tykkää cheddarista

  1. Tohtisi- nautitte elämästä ja vietätte ikimuistoiset kesälomapäivät, meidänkin puolesta 🙂

Comments are now closed.