siikli_lohi_tiilivoi4p1 (1280x984)

Yksinkertaiset asiat ovat kauniita – ja usein myös herkullisimpia. Tilli ja voi ovat neitsytperunan parhaita kavereita, ja parhaimmillaan yhdessä eli tillivoina. Tillin aromi ikään kuin voimistuu voin ansiosta.

lohi_grillissa (1280x1257)
Tämä lohenpyrstö oli vielä eilen osa Luonnonmaan edustalla polskinutta merilohta. Kauppatorin Kalapoikien käsittelyn jälkeen pyrstö päätyi Kuusistonsalmen rannalle ja meidän grillillemme.

Eikä kahta ilman kolmatta: grillattu lohi on yksi kesän parhaista herkuista. Makupaletin täydentävät vielä kevyen kirpeät hölskytyskurkut ja hieman tamminen valkoviini.

Elämä on ihmisen parasta aikaa, kuten kuuluisa mäkikotka asian muotoilee. Ja kesäelämä vieläkin parempaa :)!

siikli_lohi_tiilivoi_lahi1 (1280x806)
Siiklit puolestaan matkasivat Raadelmaan Mynämäeltä. Voi että, kuinka herkullisia ne olivatkaan.

Varhaisperunaa, tillivoita ja grillattua lohta

tillivoihin:
n. 100 g voita
1 dl hienonnettua tilliä
(merisuolakiteitä)

grillattuun loheen:
n. 1 kg lohifileetä
merisuolaa
(sokeria)
rypsiöljyä

lisäksi:
varhaisperunoita
hölskytyskurkkuja

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön.

Suolaa lohi kevyesti ja nosta jääkaappiin vetäytymään noin tunnin ajaksi.

Valmista hölskytyskurkut.

Hienonna tilli ja sekoita notkeaan voihin. Tarkista maku, lisää merisuolaa halutessasi. Laita tillivoi leivinpaperiarkille ja muotoile paperin avulla pötkyläksi. Siirrä jääkaappiin kovettumaan.

Pese perunat ja kypsennä ne, valuta ja haihduta ylimääräinen neste lämpimällä lieden levyllä. Viipaloi vetäytynyt tillivoi.

Ota lohifilee jääkaapista. Kuumenna grilli. Poista lohen pinnalta suola. Sipaise lohifilee rypsiöljyllä ja nosta öljytylle ritilälle tai halsteriin. Grillaa lohta ensin nahkapuoleltaan, sitten nopeasti lihapuolelta.

Kokoa annos: nosta lohifilee tarjoiluvadille. Asettele sen viereen perunat, tillivoi ja hölskytyskurkut. Viimeistele tillillä.

Tarjoa viileän valkoviinin kera, esimerkiksi Alamos Chardonnay 2011 sopii aterialle oikein hyvin.

siikli_lohi_tiilivoi1 (1027x1280)

Täytynee tunnustaa, että suunnitelmani Neitsytperunafestivaalien 2014 bloggarikisan reseptiksi oli jotakin aivan muuta. Kokkailin eilen niin karmeaa ruokaa, että hävettää vieläkin. Paperisuunnitelmat eivät aina tuota tulosta.

Eikä tillivoi ei suinkaan ole oma keksintöni. Siitä löytyy lukuisia reseptiversioita useilta nettisivuilta.

arttu_kesakuu2014_3 (888x1280)

Loppukevennyksenä Hot dog eli meidän Arttu-koiramme. Hän jaksaa toimia Rouva Raadelman kokkailujen virallisena valvojana, vaikka lämmintä onkin!

6 kommenttia artikkeliin ”Tilli + voi = tillivoi

  1. Oot sä vaan niin helmi 🙂 Vaikka tavallista yrität, niin priimaa pukkaa! Yksinkertainen vaan on niin kaunista, tilli ja voi. Voiko olla parempaa? Sitäpaitsi ulkomaanelävät ovat kateellisia suomalaisesta tillistä. Aromit yöttömän yön jalostamia.

    1. Kiitos, kiitos 🙂 Muuten: olen kyllä huomannut suomalaisen tillin erinomaisuuden verrattuna Italiasta tai Espanjasta tuotuihin. Tuontitillit maistuvat ja etenkin tuoksuvat anikselta, kotimaiset tilliltä.

  2. Aina yhtä kaunista katseltavaa, ja varmasti herkullista syötävää! Ja kuitenkin ihan perusperus raaka-aineet !

  3. Tuosta on vaikea pistää paremmaksi: uusia pottuja, tilliä ja lohta, nam. Ja ihana Arttu.

    1. Kesän klassikot! Arttukin muuten pitää lohesta. Se saa aina välillä maistiaiset suolaamattomasta kalasta ja hotaisee annoksensa kerralla. Gourmet-koira 🙂

Comments are now closed.