kanelikierteet1 (1024x719)

Seurailen puolihuolimattomasti Allt Om Mat-lehden nettisivuja, ja aina välillä siellä on reseptejä, jotka suorastaan huutavat tulla kokeilluiksi. Jokin aika sitten silmiin osui levain-leivän ohje ja nyt kanelikierteiden. Niiden juju on pinnoitteessa. Pullat sivellään siirappivedellä ja hunnutetaan sokerilla. Suut makioiks!

Kanelikierteet
(noin 30 pullaa)

Taikinaan:

5 dl maitoa
150 g voita
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl kardemummaa
1 tl  suolaa
10-12 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen:

200 g notkeaa voita
3 rkl kanelia
1 dl sokeria

Pinnalle:

1/2 dl vettä
2 rkl vaaleaa siirappia

1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maidon joukkoon voi, anna pehmetä hetken aikaa. Kaada maito-voiseos taikinakulhoon. Murenna joukkoon hiiva, sekoita. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Alusta taikina kiinteäksi vehnäjauhoilla. Taikina saa jäädä pehmeäksi.

Kohota taikinaa noin tunnin ajan lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Valmista sillä välin täyte: sekoita huoneenlämpöiseen voihin kaneli ja sokeri.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa sitä hetki ja jaa kahteen osaan. Kauli kumpikin taikinalevy vuorollaan noin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 50 x 30 cm). Levitä täyte taikinalevylle ja käännä taikina pitkältä sivultaan kaksinkerroin. Leikkaa taikinasta noin 3 cm leveitä soiroja. Kiepauta ne kierteelle ja muodostele kierteestä kerä (turbaani).

Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivonnaiset leivinliinalla. Anna kohota noin 40 minuutin ajan.

Sekoita pinnalle tulevat seokset: liuota siirappi lämpimään veteen. Sekoita sokeriin vaniljasokeria.

Lämmitä uuni 200 C. Paista pullat kauniin kullanruskeiksi (noin 20 minuuttia). Sivele pullat heti uunista otettuasi siirappivedellä ja ripota niille sitten runsaasti sokeriseosta. Jäähdytä ritilällä.

Vinkki! Jos et pidä vaniljasta pinnoitteessa, korvaa se kardemummalla.

kanelikierteet2 (1024x798)

Nämä pullat lähtivät eilen kalastusreissulle Herra Raadelman matkaan. Toivottavasti lisäävät kalaonnea 🙂

Tuossa pullataikinaohjeessa oli hyvää se, että voi lisättiin maidon joukkoon. Vaikkei se tyystin sulanut maitoon, onnistui taikinan valmistaminen Kitchen Aidilla paremmin kuin perinteisellä ohjeella, jossa voi lisätään taikinaan alustamisen loppuvaiheessa ja huoneenlämpöisenä. Jostakin syystä en ole onnistunut saamaan voita sekoittumaan taikinaan kunnolla. Periaatteesta en taikinaa koneen jäljiltä haluaisi vaivata, mikä kyllä varmistaisi rasvan tasaisemman sekoittumisen. Täysin sulatetusta voista taas mielestäni syntyy raskas taikina. Tämä on siis täydellistä mutua ja sarjassa ”jopas on murheet” Rouvalla…

Vaan ensi viikolla onkin luvassa hauska blogikisa, jonka voittona arvotaan 100 euron lahjakortti Expert-liikkeeseen. Se onkin kiva apuraha vaikkapa yleiskonehankintaan. Stay tuned 🙂

uusi_ruukku1 (1024x765)

Lopuksi vielä kuva uudesta ruukusta, jonka hankintaa himmailin kolme kuukautta. Päätin antaa sen itselleni äitienpäivälahjaksi, vaikken mikään äiti olekaan. Ruukku on Myymälä Mielikuvasta, josta alkuvuodesta hommasimme makuuhuoneen sisustustarran

Ruukkuun tönäsin kotimaisen äitienpäiväruusun. Eikö muuten ole omituista, että Suomessa ei enää kasvateta leikkoruusuja? Tämä Lepolan puutarhasta kotoisin oleva ruukkuruusu edustanee uutta korvaavaa kesäkukkaviljelyä. Kaunis ja paikallinen 🙂

Oikein rentouttavaa viikonlopun jatkoa ja onnittelut kaikille äideille!

9 kommenttia artikkeliin ”Kanelikierteitä

 1. Eräs puutarhuri kerran totesi, ettei koskaan anna leikkokukkia, koska ”hän ei ojentele kuolleita kukkasia ystävilleen”. 🙂

 2. Ihanan karvalapsen ihana äiti kyllä olet. Iloista äitienpäivää! T.Villamäen emäntä

 3. Eli teit taikinan Kitchen Aid yleiskoneella kokonaan ? Olen vähän laiska mittailemaan ja viimeksi tuli kova taikina, siis tavallinen pullataikina. Taidan koittaa tätä oikein mitan kanssa. Upea pönikkä! Ja olethan sinä Artun äiti, älä väheksy 🙂

  1. Juu, tein taikinan ihan alusta asti Kitchen Aidilla. Kone vaivaa oikein hyvin leipätaikinan yms., mutta pullataikinassa voi ei tahdo sekoittua taikinaan huoneenlämpöisenä. Tämä oli siis oivallinen kikka, taikinasta tuli juuri semmoista sopivan pehmoista 🙂

   Ja kiitos, kyllähän toi Arttu on aikamoinen ”lapsonen”!

 4. Sinua onnisti ruukun etsinnässä! Juurikin tuollainen pikkuisen glamoröösi ratkaisu oli mielessäni, kun etsin ruukkua eilen ostamalleni ruusulle. Piti tyytyä sinkkiastiaan. Kuules Heli, voin kertoa ilosanoman leikkoruusuista. Tadaa,
  kyllä Suomessa viljellään leikkoruusuja, ja vieläpä ihan täällä Jyväskylässä.http://viherlandia.fi/nuppula/nuppulan-ruusujen-viljely
  Hyvää Artunäitipäivää!

Comments are now closed.