seljanka1 (1280x853)

Jos tammikuu tuntui pitkältä ja pysähtyneeltä, on helmikuu osoittautunut sitäkin vikkelämmin eteneväksi. Tai sitten parin viikon flunssailun aikana kertyneet rästihommat luovat tunteen äkillisestä aktiivisuudesta. Samapa tuo, mutta helmikuun paras puoli on lievä kevätetiäinen! Kuulin jo jonkun tintin visertävän lähimetsässä. Jeeeeeeeeeee :)!

seljankakattaus3p (1280x898)

Ja ruokapöydässä vihertää, varma kevään merkki sekin. Keittelin meille kunnon satsin lohiseljankaa männäviikolla. Miten voi unohtaa näin herkullisen ruokalajin niin tyystin?

Seljanka-keittoa voi valmistaa niin lihasta, kalasta kuin sienistäkin, mutta ehkä perinteisin ja tunnetuin höyste keitossa on juuri lohi. Lohiseljanka mainitaan monesti myös marsalkka Mannerheimin lempiruokalajeiksi vorschmackin ja paistetun kuhan ohella.

Valmistin tämän keiton ilman liemitiivistettä, sillä olen alkanut vieroksua niistä leviävää tuoksua. Hyvä keittopohja paranee tilkasta valkoviiniä ja reippaasta määrästä aitoa suolakurkkua eli hapattamalla valmistettuja säilykekurkkuja. Ne ovat muuten herkkua ihan sinälläänkin, vaikkapa hunajan ja smetanan kera.

Tämä keitto on myös lyhytlieminen eli nestettä on tavallista vähemmän. Jokainen soppakokki voi tykönään päättää lorauttaako lientä enemmän tai vähemmän ja laittaako mukaan liemitiivisteen vai ei.

Lyhytlieminen lohiseljanka

2-3 kpl sipulia
1 dl tuoreita herkkusieniä (n. 80 g)
3 rkl ruokaöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
n. 1 dl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
n. 5 dl vettä
(2 dl valkoviiniä)
pala juuriselleriä (n. 125 g)
1 palsternakka
2-3 kpl porkkanaa
n. 4 kpl perunaa
muutama oksa tuoretta timjamia
n. 1 tl kokonaisia valkopippureita
3-4 kpl laakerinlehteä
2 kpl venäläistä suolakurkkua
1 dl oliiveja
2-3 rkl kapriksia
700 g lohifileetä
0,5 npp tilliä hienonnettuna
(vettä)

Kuori ja hienonna sipulit. Lohko herkkusienet neljään osaan. Kuumenna kattilassa tilkka ruokaöljyä ja kuullota sipulit. Lisää joukkoon herkkusienet ja jatka aineisten kuumentamista. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kattilaan tomaattipyre ja sokeri. Jatka ainesten paahtamista vielä hetki. Kaada kattilaan vesi (ja valkoviini), kiehauta ja lisää kuoritut, kuutioidut selleri, palsternakka, porkkanat ja perunat sekä mausteet. Tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa vettä. Keitä kasviksia miedolla lämmöllä noin 20 minuutin ajan tai kunnes ne tuntuvat kypsiltä.

Kuutioi suolakurkut ja viipaloi oliivit. Lisää ne sekä kaprikset keitokseen. Nosta liemi kiehumapisteeseen ja lisää joukkoon ilman nahkaa kuutioitu lohifilee. Laske lämpöä ja hauduta keittoa, kunnes kala on kypsää (noin 10 minuuttia).

Tarkista seljankan maku, lisää tarvittaessa suolaa ja vettä, jos keitosta tuli todella sakea. Viimeistele keitto ripottelemalla pinnalle runsaasti tilliä.

Tarjoa seljankaa hapanleivän kera. Jos käytit keittoon valkoviiniä, tarjoa sitä tuokajuomana.

makuuhuoneen_tarraseina

Viime viikolla saimme Herra Raadelman kanssa asennettua tämän mainion sisustustarran meidän makuuhuoneemme seinään. Hankimme tarran lietolaisesta MieliKuvat-liikkeestä, josta saimme myös loistavat ohjeet työhön. Pari tuntia hurahti tarraa kiinnittäessä, mutta oli se vaivan arvoista!

Nyt alkaa siis koti olla kunnossa kaikenlaisten kohennustöiden ansiosta.

olohuone_uusittuna (1024x756)
Etualalla näkyvä rosterikartio odottaa ulkoruokinnan alkamista. Se on grilli, jonka bongasin alennusmyynnistä.

Niistä merkittävin oli takka, jota olemme ahkerasti lämmittäneet. Takka lämmittää suloisesti ja toimii moitteettomasti! Viime viikon sisustusponnisteluihin kuuluivat myös uuden maton hommaaminen olohuoneeseen ja senkkien jalkojen lyhentäminen.

Mattoasiaa olin pähkäillyt viikkokausia. Selasin mattomalleja netistä ja kauhistelin hintoja. Lopulta päädyin seulomaan turkulaisia mattokauppoja ja bongasin Mattoliike Seprin sivustolta linkin käsintehtyihin marokkolaisiin Beni Ouarain-mattoihin. Niitä olin ihaillut vintagemattoina sisustuslehdissä, mutta tämä meidän täysvillainen versiomme on ihkauusi. Kevyt ja lämmin, ja ainakin meidän mielestämme kaunis.

olohuoneen_matto (1024x672)

Aikoinaan Ikeasta hankkimamme senkit kokivat uusiutumisen, kun irrotimme niistä jalat. Nyt pääsee pesemään ikkunoita paljon helpommin ja jotenkin tuo kammottavan massiivinen televisio istuu seinustalle paremmin. Vertailukohtaa löytyy täältä -tosin ennen uutta töllöä.

Muuten: oletteko kiinnittäneet huomiota miesten uuteen ”mittayksikköön”? Käsittääkseni aiemmin oli tärkeätä, kuinka monta pakoputkea autossa on tai mikä on moottorin litratilavuus. Nyt on alkanut uusi aikakausi: kuinka monta tuumaa on älytelevisiossasi?!!!

Hohoo, meillä ainakin niitä riittää. Menin ihan täysin Herra R:n ja Gigantin myyjän retkuun, kun vaihdoimme vastaanotinta. En ikinä pystynyt kuvittelemaan, että meille kannettaisiin tuollainen musta möykky rumentamaan sisustusta. Vaan siinäpä on, ja pakko on myöntää, että onhan siinä hyvä kuva. Monta leffailtaa ollaan jo ehditty viettää tv:n äärellä.

Ja täytynee tunnustaa, että olen itsekin langennut hifistelyyn – keittiöön on solahtanut laite jos toinenkin… Niistä lisää myöhemmin. Nyt pitää rientää töiden pariin! Kuulemiin!

2 kommenttia artikkeliin ”Seljankaa ja sisustusta

  1. Opin uuden sanan: lyhytlieminen! -Sama juttu muuten täällä, että jostakin syystä seljanka unohtuu välillä kokonaan, vaikka on tosi maukas ja muheva keitto.
    Seuraavaksi kiidän tutkailemaan Beni Quarain -mattoja. Yhdistelmä kevyt ja villainen kuullostaa houkuttelevalta….

    1. Juu, lyhytlieminen on vapaa käännös ranskankielisestä ”court bouillon”-termistä. Sen vastakohtana voisi pitää brittien tapaa keittää kaikki pitkässä liemessä :)…

Comments are now closed.