Huomenna vietetään ystävänpäivää, josta voi olla mitä mieltä vaan. Tai siis lähinnä juhlan etymologiasta. Suomessa on vuodesta 1987 ns. virallisesti juhlittu 14.2. ystävyyttä, mutta onkohan se nyt niinkään merkittävä juhlapäivä muille kuin Tiimarille ja Suomen postilaitokselle? Ai niin, tietenkin kaikille ystäville…

(edellisestä reipastuneena) Hei kaikki ystävät: värkkäsin ihan itse tuollaisen sydänkuvan, joka olkoon ystävänpäiväpostikorttien korvike.

Meillä sattui olemaan jääkaapissa pullo pinkkiä cavaa (käkkärä-insinöörin valmistujaisputeli), joten skoolasimme sillä ystävänpäivän aattoa Herran kanssa ikäänkuin apertiiviksi ennen lounasta.

Jännä perspektiiviharha!

Lounaaksi, ja samalla päivälliseksi, nautimme ’Yumikon kanaa’, joka ei ole kanaa vaan broileria mutta perheemme vakioherkkua. Näin ystävänpäivänaattona haluankin jakaa ohjeen ja päästää sen levittämään hyvää mieltä muihinkin huusholleihin:

raaka-aineet:
1 kpl broileri tai vastaava määrä (n. 1kg) broileripaloja (huom! nyt saa ehjää tuoretta ja vieläpä maustamatonta broileria K-kaupoista, suosittelen!)

mausteliemi:
n.3 dl japanilaistyyppistä soijakastiketta (esim. Kikkoman)

3-5 kpl valkosipulinkynttä
pala juuri-inkivääriä
n.½ dl sokeria
n.½ dl rypsiöljyä
1-2 rkl viinietikkaa tai sitruunanmehua tai kuivaa sherryä
chiliä maun mukaan

Paloittele broileri kahdeksaan osaan. Jos käytät broileripaloja (koipireisiä tai rintapaloja), jaa nekin kahteen osaan. Laita broileripalat kulhoon ja kaada niille soijakastiketta niin paljon, että ne melkein peittyvät. Viipaloi valkosipulinkynnet ja kuutioi tai raasta inkivääri hienoksi. Lisää mausteet ja öljy kulhoon, ja sekoita aineksia niin, että broileripalat maustuvat tasaisesti. Jätä kulho huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 225 – 250 C. Laita broileripalat uunivuokaan ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä broileripaloja uunin ylätasolla kunnes ne saavat kauniin paistopinnan (noin 10 minuuttia). Ota vuoka uunista, käännä broileripalat ja kaada mausteliemi vuokaan. Jatka kypsentämistä, mutta laske lämpötila n.150 C. Kääntele broileripaloja välillä ja valuta maustelientä paloille. Kypsymisaika on noin tunti. Miedommassa jälkilämmössä broileripalojaa voi kypsentää pidempäänkin. Tarjoa Yumikon uunibroileria riisin ja kasvisten kera.

Vinkki! Jäähtyneistä broileripaloista saa hyvää salaattiainesta.
Haudutettu riisi

2-3 dl puuroriisiä
4-6 dl vettä

Mittaa riisit kattilaan. Kaada niille reilusti kylmää vettä ja anna riisien liota parikymmentä minuuttia. Vaihda vesi välillä.

Kun aloitat kypsentämisen lisää kattilaan uusi puhdas vesi. Laita vettä vain sen verran, että riisien päälle jää kämmenen syvyydeltä vettä. Laita kattila liedelle ja nosta keitos kiehumapisteeseen. Sekoita kerran, kytke lämpö pois liedestä ja peitä kattila kannella.

Anna riisin hautua kypsäksi (noin 20 minuuttia). Ota kansi pois ja kuohkeuta riisiä haarukalla sekoittaen. Tarjoa broilerin kera, lisää halutessasi hieman soijakastiketta.

Aterialla tarjottiin myös tuorekurkkusuikaleita. Mikään salaatti tähän comboon ei oikein sovi. Ruokajuomana maittavat olut ja punaviini, mutta kuten kuvasta näkyy, loppasuuporukkamme ehti vetää viikonlopun viinit jo lauantaina ja tyydyimme veteen.

Jälkiruokana nautimme Jägerteet (utan té) ja mantelimassaviinerit, jotka pyöräytin aamupäivällä. Ohjeessa oli sen verran häikkää, että laitan sen tänne blogiin myöhemmin ja korjattuna (jos nyt kukaan jaksaa itse ryhtyä kaulimaan ja kääntämään, kaulimaan ja kääntämään, kaulimaan ja kääntämään…).

Tästä Yumiko-ateriasta vielä sen verran, että ohje vastannee pitkälti Teriyaki-kanaa. Sain ohjeen 25 vuotta sitten kurssikaveriltani Yumiko Baronilta. Opiskelimme keväällä 1986 Sussexissa Cordon Bleu-sertifikaattia, joka siis vastaa puolikasta CB-tutkintoa. Minä jätin silloin leikin kesken, mutta ehdin oppia klassisesta ranskalaisesta ruoanvalmistuksesta jo paljon (ja sivumennen mainittuna olin puolikurssin paras, kröhöm!).

Meitä opiskelijoita oli kurssilla parisenkymmentä, ja vain pisimmältä kouluun saapuneet viettivät myös viikonloppunsa Clapham Housessa. Yumiko, Hizuru, Elizabeth ja minä jaoimme viikonloppuina keittiön, ja niinpä pääsimme jyvälle toistemme ruokamieltymyksistä, kotiruoista jne. Yumikon valmistama kana iski heti tajuuntaani! Inkiväärin, valkosipulin ja soijakastikkeen makuliitto on rikkomaton. Vähän tulta mukaan (chiliä), hieman makeutta ja tilkka hapokkuutta – siinä se!

Mutta nyt siis oikein mukavaa huomista ystävänpäivää kaikille!