”Tänään kotona” -ohjelmaa tuskin kukaan enää muistaa, mutta Rouva hyvinkin. Kyllikki Stenroos, sittemmin Vironperän ehtoisa emäntä Kyllikki ”Johanneksen-vaimo” Virolainen toimitti televisiossa joskus 1970-luvulla makasiiniohjelmaa, jossa kokkailtiin, sisustettiin ja esiinnyttiin tiedostavina kuluttajina. Jonkinlainen karu versio Martha Stewartin showsta, johon olen jäänyt jälleen nalkkiin. Himerretäänköhän muuten Marthan kasvoja jotenkin, kun hän on televisiossa aina niin nuorekkaan näköinen? Mittarissa raksuttaa kuitenkin 71 vuotta.

No, tänään Rouva Raadelmalla on ollut samankaltainen iltapuhde eli ensin kokkailin ”Pampulakeittoa” ja sitten järjestettiin Herran kanssa olohuone uuteen kuosiin.

Pampulakeitto on rakkaan puolisoni lempiruokia, ja varsin hyvä arkisoppa se onkin. Pohjana  on juureskeitto, jossa on pääosassa porkkana ja jonka soseutan ennen siskonmakkaroiden lisäämistä. Kuulostaa ja näyttääkin aika omituiselta, mutta maku on hyvä. Ja kuiten jo sanoin, maittaa meidän perheen näpäkärsä-isännälle.

Pampulakeitto

1 kpl sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
rypsiöljyä, suolaa, sokeria ja mustapippurirouhetta
1 l lihalientä kuutiosta tai muusta tiivisteestä
4-6 kpl porkkanaa
pieni pala juuriselleriä
pieni pala lanttua
2-3 kpl perunaa
1 kpl purjosipuli
loraus soijakastiketta (Kikkoman)
loraus kermaa
2 pak siskonmakkaroita (à n. 400 g)
runsaasti persiljasilppua

Kuullota hienonnettua sipulia öljytilkassa. Mausta sipuli suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon tomaattipyre (voi jättää pois jos haluaa). Kaada kattilaan vesi ja lisää lihaliemitiiviste. Kiehauta. Lisää joukkoon puhdistetut ja kuutioidut juurekset. Keitä, kunnes ovat pehmeitä.

Juuresten asemesta voi käyttää keittojuurespakastetta (2 pussia tähän annokseen) tai juuressosetta, joka on pääosin porkkanaa. Vähennä juuressosetta käyttäessäsi hieman lihaliemen määrää.

Kun kasvikset ovat läpikotaisin kypsiä ja pehmeitä, soseuta keitto sauvasekoittimella. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää tilkka kermaa (voi jättää poiskin) ja lisää siskonmakkarat: puristele siskonmakkarapallukoita kiehuvan kuumaan sosekeittoon ja kypsennä niitä noin viisi minuuttia.

Tarkista keiton maku, lisää soijakastiketta (jos tarvitsee) ja lopuksi runsaasti persiljasilppua. Tarjoa Pampulakeittoa ruisleivän kera.

Kylläpä sopivat Marimekon lautasliina viimevuotisiin Finlaysonin ruokailualustoihin!

Rouva Pirkanmaalta katseli sunnuntaina olohuonettamme ja sanoi, että sohvan edustalla oleva mattomme sopisi paremmin nyt uuden taulun edustalle. Ajatus jäi kaihertamaan, vaikka sen silloin torppasinkin. Illansuussa juttelimme Herran kanssa, että pitäisi oikeastaan kokeilla kahden mustan senkin sijoittamista samalle seinustalle. Puimme hetken myös Rva P:n ehdotusta ja päätimme kokeilla mattojen vaihtoa. No johan natsasi!

Samoin kuin musta, aiemmin television edustalla ollut matto sohvapuolelle. Koti sai muutamalla kädenliikkeellä aivan uuden ilmeen. Ja tulipa siinä sivussa imuroituakin ja pyyhittyä pölyt senkeistä.

Nyt on taas koti kunnossa, mikä onkin erinomaisen hyvä juttu tulevien viikkojen varalta. Rouva kävi tänään ilmoittautumassa työvoimatoimistossa, ja nyt alkaa sitten oman yrityksen perustaminen. Uusyrityskeskukseen on jo varattu aika yritysneuvontaan ja yhtiömuotokin alkaa pikku hiljaa varmentua. Toiminta käynnistynee elokuun alussa, jos nyt kaikki osaset loksahtavat paikoilleen suunnitellusti.

Pidimme myös Herran kanssa pienen perheneuvottelun ja sovimme yhteisestä kahden viikon kesälomasta. Silloin yritämme karttaa kaikkea vakavamielistä puuhaa. Sen sijaan tulemme muun muassa käyttämään Herran 60-vuotismerkkipäivälahjaksi saamat liput Samppalinnan kesäteatteriin. ”Housut pois” onkin hyvä motto kesälomalle. Tai siis – äh, tulkitkaa miten haluatte!

4 kommenttia artikkeliin ”Tänään kotona

 1. Voi miten kiva että postasit tämän. On ihan pakko kokeilla kunhan ehtii. Ja muutenkin taas niin kiva kirjoitus, onnea kaikkeen uuteen.

  1. Kiitos kommentistasi ja toivotuksistasi, uutta kohti mennään.

   Tuo keitto on pyörinyt repertuaarissani jo vuosia. Vaipuu välillä unholaan, mutta maistuu jälleenkeksittynä aina yhtä luonnollisen ja tavanomaisen herkulliselta. Olen muutenkin ottanut tavakseni kiehauttaa sipulisilppua pienessä rasvamäärässä makkarakeittopohjissa, koska sillä tavoin voi vähentää liemitiivisteiden tarpeen minimaaliseksi. Jokin noissa kuutioissa, jauheissa ja fondeissa tökkii, ja ennemmin sitten lisään tilkan soijakastiketta umamin maun vuoksi kuin edellämainittuja. Kikkoman on sentään jonkinsortin ”luonnontuote”.

 2. Hyvältä näyttää uusi järjestys: senkit istuvat todellakin noin hyvin, niin kuin olisivat tehty siihen.

  Tuon uuden taulun, Half&halfin, nimi muuten juontuu amerikkalaisesta elintarvikkeesta, eli sellaisesta kahvikuppiloista löytyvistä kertakäyttöpakatuista maito-kermatötteröistä. Näitä annospikareita oli ainakin 1990-luvulla kuppiloissa katettuna joka pöytään sokeripalojen tapaan. Meilläpäin vastaava tuote on kai kahvikerma, ja sitä on tarjolla enempi kollektiivisesti koko kuppilan väelle.

  No, half&halfissa oli nimensä mukaan puolet maitoa ja puolet kermaa. Tuotteen poisrepäistävä kansi oli väriltään puoleksi sininen ja puoleksi punainen, teksti niiden päällä valkoinen muistaakseni pienellä alkukirjaimella. Se tuntui jotenkin niin eksaktilta ja ihmeelliseltä, että puolet ja puolet. Radikaali jakosuhde. Suhteet kun ruoanlaitossa ja muussakin estetiikassa aina pistävät miettimään, eikä tuo ole helpoimpia saada toimimaan…

  1. Kiitos vaan itsellesi, kun toimit muutoksen katalysaattorina!

   Niin, half&half ei kyllä ruoanvalmisuksessa tahdo oikein millään toimia. Jonkun ainesosan täytyy ”johtaa” yhdistelmiä. Kaksi kolmasosaa suhteessa yhteen kolmasosaan onkin jo paljon yleisempi – ja eikös se kuvataiteen kultainen sääntökin ole samanlaista jakolaskua? Hmm. Mielenkiintoista. Jos vielä laajentaa ajatusta kattamaan vaikka ihmiselämän, niin kuinkas siinä käy? Puolet elonpäivistä kipuamista vuorelle ja puolet laskettelua alaspäin? Tuskin. Tämän tiimoilta voitaisiin pitää kesäseminaari! ”Elämäni murtolukuina”!

Comments are now closed.