lammasfrikadellit2 (1280x871)

Aamuyön valvomisesta voi olla hyötyäkin, sillä jokunen yö sitten keksin uuden ruokalajin! Tai, no ei se nyt ihan uusi ole, mutta sanotaanko vaikka johdannainen. Pohdiskelin nimittäin pakastimen sisältöä, ja jostakin tuli mieleeni osso buco. Potkakiekkoja meillä ei ollut, mutta Määtilan lammasjauhelihaa. Ja tadaa, näin syntyi ajatus lammasfrikadelleista tomaattikastikkeessa.

Jauhelihasta, tomaattisäilykkeestä, porkkanasta, sipulista ja varsiselleristä syntyy muutakin kuin perinteinen bolognesekastike. Frikadelleja ovat siis keitettyjä lihapyöryköitä. Tässä ohjeessa ne haudutetaan kypsiksi sakeassa tomaattikastikkeessa, jonka makupohja syntyy ranskalaisittain mirepoix-seoksesta. Sitä käytetään liemien, keittojen, kastikkeiden ja muhennosten perustana.

mirepoix (1280x957)

Kun aikoinani opiskelin Cordon Bleu-koulussa, alkoivat melkein kaikki pääruokaohjeet mirepoixin valmistamisella. Mirepoixin keksi tiettävästi Levis-Mirepoix’in herttuan keittiömestari 1700-luvulla. Siihen kuuluu aina sipulia, porkkanaa ja selleriä, mutta seosta voi täydentää esimerkiksi purjolla, palsternakalla, sienillä tai paprikalla.

Jos johonkin kannattaa talvellakin panostaa, niin tuoreisiin mausteyrtteihin. Niiden mukana keittiöön leviää kesäinen tuoksu, etenkin jos paahtaa tuoreyrtin oksia oliiviöljyssä.

Lammasfrikadellit tomaattikastikkeessa

mirepoix:
2-3 kpl sipulia
(1 kpl valkosipulin kynsi)
2 kpl porkkanaa
3-4 kpl varsisellerin vartta tai pala juuriselleriä
n. 0,5 dl oliiviöljyä
muutama timjamin oksa tai noin 1 tl kuivattua timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
1-2 kpl laakerinlehteä

kastikkeeseen:
n. 1 dl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1 tlk säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa (mielellään Mutti-tomaatteja)
n. 4 dl viiniä
n. 4 dl vettä

lammasfrikadelleihin:
500 g karitsan jauhelihaa
2 kpl kananmunaa
1 kpl valkosipulin kynsi
puolikas chilipalkoa hienonnettuna tai n. 0,5 tl chilihiutaleita
n. 1 rkl timjamia hienonnettuna
n. 1 rkl basilikaa hienonnettuna
n. 0,5 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippurirouhetta
1 rkl soijakastiketta
4 tippaa Tabasco-kastiketta

pinnalle: tuoretta timjamia

Aloita tomaattikastikkeen valmistamisesta: kuori sipulit ja porkkanat. Kuutioi mirepoix-kasvikset eli sipulit, porkkanat ja varsisellerin varret.

Kuumenna laakea paistokasari. Lorauta kasariin oliiviöljy. Lisää timjamin oksat ja paahda niitä hetki. Lisää nyt kasariin kasviskuutiot. Kääntele niitä ahkerasti ja kuullota kunnes sipulikuutiot ovat läpikuultavia. Mausta kasviskuutiot suolalla ja mustapippurilla, lisää myös laakerinlehdet.

Lisää kasariin tomaattipyre ja sokeri. Paahda aineksia hetki. Lisää säilötyt tomaatit ja sekoita hyvin. Lisää pannulle viini, kiehauta seos ja lisää vesi. Jätä tomaattikastike hautumaan noin puoleksi tunniksi. Sekoita sitä välillä ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Valmista frikadellit: sekoita jauhelihaan kananmunat ja mausteet. Anna taikinan vetäytyä hetki.

Kuumenna tomaattikastike kiehuvaksi. Ota frikadellitaikinasta kananmunan kokoisia palleroita, purista ne sukkuloiksi ja pudota tomaattikastikkeeseen. Älä keitä, vaan hauduta frikadellit kypsiksi. Tarkista noin kymmenen minuutin kuluttua kastikkeen maku ja frikadellien kypsyys. Jos viiniä on vielä jäljellä, voi sitä lisätä pienen lurauksen kastikkeeseen tässä vaiheessa.

Juuri ennen tarjoilua viimeistele ruoka ripottelemalla pinnalle runsaasti tuoretta timjamia. Tarjoa lammasfrikadellejä riisin tai pastan kera.
???????????????

Joopajoo. Arki on siis pyörähtänyt käyntiin ja mikäpä sen mukavampaa. Vielä kun löytyisi sopiva vuorokausirytmi ja jäisivät nuo aamuyön valvomiset pois. Vai voisiko tämä johtua täysikuusta?

Kivaa keskiviikkoa!

2 kommenttia artikkeliin ”Lammasfrikadellit tomaattisessa kastikkeessa

Comments are now closed.