????????

Vuodessa 2013  parasta taisi olla sen päättyminen,  ja niinpä uudenvuodenaaton ateriaan tuli panostettua tavallista enemmän. Elävän hummerin käsitteleminen ei kuulunut Rouva Raadelman kokkailukokemuksiin ennen viime tiistaita. Nytpä on sekin aukko sivistyksessä täytetty :)!

hummeriateria1 (1280x853)

Ajatus hummerista ei kyllä rehellisyyden nimissä ollut edes käynyt mielessäni.  Satuimme Herra R:n kanssa katsomaan televisiosta edellisviikonloppuna tanskalaista ”Price & Blomsterberg” -ruokaohjelman uudenvuodenjaksoa, jossa James Price valmisti hummeria Thermidor. Istuimme kotisohvalla kuola suupielistä valuen, ja siitä se ajatus sitten lähti (Tikkurilan tapaan, hehhee :)).

Lauantaina päräytimme Turun Kauppahalliin ja Herkkunuottaan, josta tilasimme hummerit. Uudenvuodenaattona kävimme ne noutamassa ja elukat päätyivät saman tien kattilaan.

hummerit_kattilassa (1280x952)

Anna-Maija Tantun ja Jyri Muttosen mainiosta ”Äyriäiset ja simpukat” -kirjasta löysin pätevät kypsennysohjeet. En ehtinyt pitää hummereita pakastimessa ennen keittämistä, joten kontollani on nyt mahdollinen eläinrääkkäys. Sen sijaan varmistin, että keittovesi todellakin kiehui hummerit sinne pudottaessani.

hummerit_jaahtymassa (1280x940)

Jäähdytin hummerit nopeasti kylmähauteessa ja jäähileessä. Otukset saivat vetäytyä muutaman tunnin ja sitten aloitin valmistamisen Pricen ohjeen mukaan. Tanskankielisen reseptin löysin netistä pitkien sompailujen jälkeen, ja huomasin, ettei James Price noudattanut sitä ohjelmassa. Reseptistä puuttui täysin kuiva vermutti. Tässä siis oma versioni:

Hummeria Thermidor

(pääruokana 2 annosta)

2 kpl hummeria
6 l vettä
175 g karkeaa merisuolaa

100 g voita
2 kpl hienonnettua salottisipulia
1,5 dl valkoviiniä

sakeaan béchamel-kastikkeeseen:
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
n. 3 dl täysmaitoa
0,5 dl kermaa
100 g gruyerejuustoa raasteena
50 g parmesaania raasteena
2 rkl hienonnettua persiljaa
1-2 tl dijoninsinappia
n. 1 rkl kuivaa valkoista vermuttia, mielellään  Noilly Prat
suolaa ja pippuria myllystä

Keitä hummerit hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola. Pudota hummerit kiehuvaan veteen. Älä poista niistä saksien kumilenkkejä ennen keittämistä.  Keitä noin 10 minuuttia ja jäähdytä nopeasti jäävedessä tai kylmähauteessa. Jos keität hummerit tarjoilua edeltävänä päivänä, voit jäähdyttää ne suolaliemessään.

Halkaise jäähtyneet hummerit: paina iso kokkiveitsi hummerin niskassa näkyvän ristikuvion keskelle ja paina veitsi pyrstöä kohti. Halkaisen sitten pää. Irrota hummerin lihat ja siirrä sivuun. Aivan hummerin silmien takana päässä olevaa mahalaukkua ja pyrstön suolta ei käytetä, muuten melkein koko hummeri syötävää. Napsauta saksien kuoret halki, avaa ne jo ota lihat talteen. Puhdista hummerin vartalokuoret ja jätä odottamaan.

Valmista bechamel-kastike: sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta ne voissa. Lisää maito, kiehauta ja sekoita kastike sileäksi. Hauduta kastike kypsäksi, noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista maku ja jätä odottamaan. Lisää jäähtyneeseen kastikkeeseen kermatilkka. Kastike saa jäädä sakeaksi, creme fraichen -paksuiseksi.

Paloittele hummerin liha suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Sulata voi paistokasarissa, lisää hummerinliha ja kääntele palasia hetki pannulla. Hummeri ei saa sitkistyä, joten lyhyt paistoaika riittää. Ota lihapalat pois ja pidä lämpimänä.

Lisää pannulle hienonnetut salottisipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää sitten valkoviini ja hienonnettu persilja, keitä hiljakseen kunnes jäljellä on 4-5 ruokalusikallista nestettä. Lisää joukkoon enin osa bechamel-kastikkeesta ja kiehauta, seos saa jäädä edelleen sakeaksi. Lisää dijonisinappi, vermutti ja suolaa ja pippuria tarvittaessa. Ota kastike pois levyltä.

Lisää raastettu gruyere ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Lisää hummerin palat kastikkeeseen ja sekoita hyvin.

Asettele hummerinkuoret uunivuokaan ja jaa seos niihin. Ripottele hieman raastettua parmesaania pinnalle ja nosta vuoka kuumaan uuniin tai grillivastusten alle. Ota pois, kun hummerit ovat on gratinoituneet. Tarjoa välittömästi.

hummeriateria4 (930x1280)

”Aterialle sopii lämmin patonki ja paras Chardonnay, jonka löydät” mainitaan alkuperäisohjeessa. Kämmäsin viinin kanssa ja hankin meille parhaan Chablis’n, jota Alkosta löysin. Hyvin se istui kokonaisuuteen.

Ja voi veljet ja siskot, tämä oli hyvää! Herra Raadelman mielestä hummeri Thermidor oli taivaallista. Jaan mielipiteen. Tätä tehdään toistekin, ellei sitten hummeri-innostus pakota kokeilemaan muita reseptejä.

10 kommenttia artikkeliin ”Hummeria Thermidor

  1. No voi vauden vautsi! Tuo oli taatusti hyvää! Näen jo sieluni silmin itseni kävelemässä farmers´ marketin kalaosaston hummeritankkien luo valitsemaan meille omat saksijalat. Jos elävän hummerin käsittely onnistuu Rouvalta, niin eiköhän minultakin näin hyvien ohjeiden jälkeen. Parempaa uutta vuotta!

    1. No teidän vesistöissänne noita hummereita vasta onkin! Nämäkin veijarit ovat Kanadasta. Kannattaa kokeilla, ero pakasteena myytäviin oli hillitön.

  2. Mäkin tein viime viikolla elämäni ekan H. Thermidorin. Kompensoin vähän tuota sun, ei pakkasessa tainnutusta, omani oli nimittäin pitkällisestä pakastuksesta ja siis valmiiksi keitetty…No hyvää oli silti!

    1. Uskon kyllä, että ruoasta tulee yhtä hyvää pakastetusta hummerista :). Meille jäi hummeri jotenkin ”päälle” ja nyt on kova polte päästä testaamaan kylmänä tarjoiltavia hummeriruokia. Niissä vissiinkin itse keitetty toimii paremmin.

  3. Sen sijaan, että juhlisimme Juniorin ja Seniorin viikon välein olevia tammikuisia synttäreitä ravintolaillallisella, niin olen ajatellut satsata Thermidoriin ensi viikonloppuna. Tietää siis matkaa farmers´ markettiin (joskin eläviä hummereita on toisinaan myös paikallisessa ruokakaupassa). Ei aavistustakaan nykyisestä hintatasosta… Jännä päästä kokeilemaan!

  4. ”Kämmäsin viinin kanssa ja hankin meille parhaan Chablis’n, jota Alkosta löysin.” – no et pahemmin, koska kaikki Chablis’n viinit tehdään chardonnaystä, on Alkon paras Chablis aika lähellä Alkon parasta chardonnaytä, ellei jopa juurikin se. Joka tapauksessa Chablis on erinomainen valinta hummerin seuraan.

Comments are now closed.