perunaletut_ja_ksavumosso1 (1280x770)

Nyt, kun perunaa saa taas kunnolla eikä vain kesäsellaisia, olen innostunut laittelemaan perunaisia ruokalajeja. Tatti-perunapatee on rujosta ulkonäöstään huolimatta herkullista ja (vastoin periaatteitani) olen paistanut perunaisia ohukaisiakin. Ne sopivat viikonlopun pikkusuolaiseksi ateriaksi, vaikkapa saunaillan herkuksi kyytipoikanaan kylmä olut.

Lettujen paistaminen ei kuulu Rouva R:n lempipuuhiin, ja syykin siihen löytyy. Kun kotitalousopettajaopintojen ruoanvalmistuskursseilla (niitä oli paljon) jaettiin tehtävät, koituivat osakseni AINA ohukaiset. Olipa sitten kurssin aiheena kasvikset, kananmunat, viljat, kansainväliset keittiöt tai mitä ikinä. ”Ymmärtäväiset” kurssikaverit atoivatkin minulle lettupannun tupaantuliaislahjana. Se ei paljon käytössä kulunut.

Mikä niissä letuissa sitten tökkii? Paistamisesta nouseva käry, yök. Sinänsä järjetön idea paistaa rasvassa maidosta, jauhoista ja kananmunista sekoitettua massaa, en tajua. Ja sitten saan puolison, joka RAKASTAA lettuja ja pannukakkuja!

Mutta perunaletuista pidän minäkin. Niissä on enemmän syötävää ja perunakuuluu lohturuokiini. Ohjetta on helppoa muokata: jos käytettävissä on lämminsavustettua kalaa, voi kalapaloja tiputella suoraan paistuvalle ohukaiselle. Tartar on kivan raikasta, mutta jos ei välitä kalasta, voi tartarin rakentaa esimerkiksi kylmäsavuporosta tai jostakin voimakasmakuisesta juustosta.

Perunaohukaisia voisi varmasti valmistaa myös tähteeksi jääneestä perunamuusista, jolloin tämä sopisi ”Hävikistä herkuksi”-resepteihin. Enpä ole tullut kokeilleeksi, vielä…

perunaletut_ksavumosso2 (1280x932)

Perunaohukaisia ja kylmäsavukirjolohitartaria

Perunaohukaisiin:
6 dl maitoa
3 kpl kananmunaa
1 ps (80 g) perunahiutaleita (esim. Mummon Mielihyvä) tai noin 3 dl survottua kypsää perunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl sulatettua voita
paistamiseen: voita ja rypsiöljyä

Kylmäsavulohitartariin:
n. 150 g kylmäsavustettua kirjolohta (esim. Piipanojan) tai kylmäsavusilakkafileetä
1 npp ruohosipulia tai 1 kpl pieni punasipuli
1 npp tilliä
2 dl smetanaa
mustapippuria ja suolaa myllystä
(tilkka sitruunan mehua)

Valmista ensin kylmäsavulohitartar: hienonna kylmäsavustettu kala, ruohosipuli (tai pieni punasipuli) ja tilli. Sekoita ainekset smetanaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku, lisää tarvittaessa tilkka sitruunan mehua. Nosta tartar jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa, kun valmistat perunaohukaiset.

Valmista perunaohukaiset: vatkaa maito ja kananmunat sekaisin. Lisää joukkoon perunahiutaleet, vehnäjauhot ja suola. Jätä taikina vetäytymään puoleksi tunniksi. Lisää lopuksi sulatettu voi. Kuumenna ohukaispannu, sulata nokare voita ja lisää tilkka rypsiöljyä. Paista taikinasta ohukaisia ja pidä ne lämpiminä. Tarjoa kylmäsavukirjolohitartarin kera. Kylmä olut sopii kyytipojaksi.

ts_ilmoitus_05092013

Tervetuloa maistelemaan perunaohukaisia ja kylmäsavukirjolohitartaria Turun Länsikeskuksen Citymarketiin perjantaina klo 15. ja klo 17. Rouva Raadelmasta paistaa perunalettuja ja kokkauspisteessä voi vaihtaa ajatuksia ruoanvalmistuksesta Turun Sanomien Ruoka-toimituksen tuottajan, ihanan Heli Niemisen kanssa.

Olen näköjään keikalla Paula-työn kanssa :)!